Pirkanmaalla ollaan nyt toiveikkaita – koronatartuntojen leviäminen voi olla tasaantumassa

Pirkanmaa on edelleen koronan leviämisvaiheessa.

Viime viikon aikana tartuntaluvuissa tehtiin myös uusi ennätys, 559 tartuntaa. Koronan ilmaantuvuus kuluneen kahden viikon ajalta on 200 tartuntaa 100 000:ta asukasta kohden. Positiivisten osuus Fimlabissa tehdyistä testeistä oli 5,3 prosenttia viikolla 31.

Tiistaina kokoontunut pandemiaohjausryhmä ei kuitenkaan tehnyt muutoksia voimassa oleviin suosituksiin eikä aluehallintovirastolle esitetä uusien rajoitusten käyttöönottoa.

– Avin päättämät rajoitukset tulivat voimaan viime torstaina, ja niiden vaikutuksia seurataan, Pirkanmaan sairaanhoitopiirin tiedotteessa todetaan.

Karanteenissa olleiden sairastuneiden määrä kasvanut

Tartuntoja saadaan nyt erityisesti kotipiiristä, ja sairastuessaan jo karanteenissa olevien osuus on kasvanut: kolmasosa sairastuneista oli edeltävästi karanteenissa.

– Tämä ja rokotusten eteneminen Pirkanmaalla mallikkaasti antavat toivoa, että tartuntojen leviäminen voisi olla tasaantumassa, tiedotteessa sanotaan.

Ensimmäisen rokotteen on saanut 68 prosenttia pirkanmaalaisista, ja 37 prosenttia on saanut molemmat annokset. 12─15-vuotiaiden rokotukset ovat jo alkaneet osassa kunnista.

Rokotusten ohella kirurgisten suu-nenäsuojusten ahkera käyttö kuuluu koulujen tärkeimpiin terveysturvallisuustoimiin. Suojaimia suositellaan yli 12-vuotiaille.

Kotitartuntoja on nyt paljon

Viikolla 31 tartunnanlähde saatiin selville 415 tapauksessa eli 74 prosentissa kaikista tapauksista.

Tartunnanjäljitys on ruuhkautunut, mutta sairastuneisiin saadaan edelleen yhteys vuorokaudessa. Altistuneiden tavoittamisessa on kuitenkin ajoittain viiveitä.

Kaikista viime viikon tartunnoista yli puolet tuli samasta taloudesta: 220 tapausta.

Tuttavien tapaamisista tuli 68 tartuntaa ja työpaikoilta kaikkiaan 20 tartuntaa useasta eri työpaikasta. Harrastuksista tuli 27 tartuntaa, yksityisistä juhlista 12 tartuntaa, ravintolasta, baarista tai yökerhosta yhdeksän tartuntaa ja yleisötapahtumista seitsemän tartuntaa. Päiväkodista saatiin kaksi tartuntaa. Kahdessa tartunnassa lähteenä oli muu tunnettu covid-kontakti. Ulkomaisia tartuntoja oli 39.

Ravintoloista saaduista tartunnoista on Pirkanmaan sairaanhoitopiirin mukaan ollut liikkeellä vääriä käsityksiä.

– Tartuntaa ei tilastoida ravintolatartunnaksi vain sen perusteella, että sairastunut on käynyt ravintolassa, vaan tartuntaan täytyy olla yhdistettävissä selkeä altistumistilanne, eli todetusti koronaan sairastunut kontakti, tiedotteessa selvitetään.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?