Juupajoen koronarokotukset järjestetään 12–15-vuotiaille elokuun lopulla koulukeskuksessa

Koronarokotteen ottamisesta saa päättää alaikäinen itse, jos terveydenhuollon ammattilainen on arvioinut, että alaikäinen on ikänsä ja kehitystasonsa puolesta kykenevä päättämään hoidostaan. Kuva: Anne Kotipuro.

Juupajoen 12–15-vuotiaiden koronarokotukset järjestetään maanantaina 23. elokuuta Juupajoen koulukeskuksessa pop-up-rokotuksena.

Asiasta tiedotti tiistaina Juupajoen kunnan sosiaali- ja terveyspalveluiden tuotannosta vastaava Mäntänvuoren Terveys.

Mäntänvuoren Terveyden palvelupäällikkö Virve Marttila kertoo, että rokotukset annetaan päivän aikana 6.–9.-luokkalaisille porrastetusti.

Koronavirusrokotuksen voivat saada Suomessa nyt kaikki 12 vuotta täyttäneet, sillä valtioneuvosto muutti torstaina koronarokotuksia koskevaa asetusta siten, että kaikki 12-vuotta täyttäneet voivat saada Suomessa rokotteen. Asetus astui voimaan maanantaina 9. elokuuta.

Ainoastaan riskiryhmiin kuuluville 12–15-vuotiaille on tarjottu rokotusta aiemmin.

Alaikäinen saa itse päättää rokotuksen ottamisesta

Koronarokotteen ottamisesta saa päättää alaikäinen itse, jos terveydenhuollon ammattilainen on arvioinut, että alaikäinen on ikänsä ja kehitystasonsa puolesta kykenevä päättämään hoidostaan.

Ikäryhmän nuorille voidaan tarjota Biontech-Pfizerin Comirnaty-rokotetta tai Modernan Spikevax-rokotetta. Molemmat ovat mRNA-rokotteita.

Rokotteiden haittavaikutukset ovat nuorilla samantyyppisiä kuin aikuisillakin. Vakavia haittoja ei ole todettu. Todetuista haitoista tavallisimpia olivat pistopaikan kipu, turvotus ja punoitus, vilunväreet, kuume, lihaskipu ja päänsärky.

Huoltaja voi olla koronarokotuksen tiimoilta yhteydessä koulun omaan terveydenhoitajaan Wilman kautta tai puhelimitse.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?