Kakkosrokotteen ottamista ei voida aikaistaa Orivedellä – Juupajoen tilanteesta ei tietoa

Orivedellä ei voida toistaiseksi aikaistaa tehosterokotteen ottamista rokottajapulan vuoksi. Kuva: Juha Jäntti

Pirkanmaalla koronarokotuksen toista annosta voidaan aikaistaa, jos kunnan rokotetilanne niin sallii, kerrotaan Taysin tiedotteessa. Pirkanmaan koronarokotusten koordinaatioryhmä linjasi torstaina, että mRNA-rokotteen annosväliä voidaan lyhentää kahdestatoista viikosta kahteen, jos rokotesaatavuus on hyvä.

Orivedellä toisen rokoteannoksen saamista ei voida toistaiseksi aikaistaa. Oriveden terveyskeskuksen osastonhoitaja Satu Yrjölä kertoo, että rokottajapulan vuoksi aikaistaminen ei onnistu.

– Tilanne toki voi muuttua, mikäli me saamme tänne ylimääräisiä sairaanhoitajia rokottajiksi, hän kertoo.

Juupajoen osalta toisen rokoteannoksen aikaistamisesta ei ole tietoa. Juupajoen kunnan sosiaali- ja terveydenhuollon palvelut hoitaa Mänttä-Vilppulan kaupunki yhdessä Pihlajalinna Terveys Oy:n ja Mäntänvuoren Terveys Oy:n kanssa. Mäntän terveysasemalta ei tavoitettu ketään kommentoimaan asiaa.

Nuoria tarvitaan rokotuksiin

Yrjölä kertoo, että vapaita rokotusaikoja on Orivedellä tällä hetkellä melko hyvin. Nuorten rokotusaktiivisuudessa on Yrjölän mukaan puutetta.

–16–29-vuotiaita olisi hyvä saada varaamaan aikoja rokotuksille, hän kertoo.

Pirkanmaan koronatilanne etenee huonompaan suuntaan, ja tämän vuoksi Tays kehottaa varaamaan rokotusaikaa pikimmiten.

– Tällä hetkellä noin 94 prosentilla Pirkanmaalla tartunnan saaneista on puutteellinen rokotussuoja. Tämä korostaa rokotuksen merkitystä. Meillä on tarjolla tehokkaita rokotteita, jotka tehoavat myös varianttiviruksiin. Reilu puolet nuorista aikuisista on ottanut ensimmäisen rokotuksen, ja kannustan lämpimästi loppujakin hakemaan rokotuksen mahdollisimman pian, sanoo Taysin infektioyksikön apulaisylilääkäri Reetta Huttunen.

Taysin tiedotteen mukaan rokotevälin tiivistäminen ei ole valtaosassa Pirkanmaan kunnista tällä hetkellä mahdollista. Tämä johtuu vapaiden aikojen puutteesta tai ylimääräisten rokotteiden puuttumisesta.

Tiedotteessa kehotetaan seuraamaan ohjeita kotikunnan verkkosivuilta. Kuntien rokotusajanvarauspuhelimiin soittamista kannattaa välttää, sillä puhelimet ovat ruuhkautuneet.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?