Antaa paahtaa vaan, vastasi kolme neljästä – varjossa pysyttely ja tekniikka auttavat helteessä

Varjossa pysytteleminen helpottaa helteellä, tuumasi useampikin lukijakyselyyn vastannut. Kuva: Anne Kotipuro

Viikon takaisen, hellettä koskevan lukijakyselyn vastaajien määrä jäi pieneksi, mutta hyviä vinkkejä tuli silti.  Vastaajista 25 prosenttia tunnusti, että helle ahdistaa ja tekee huonovointiseksi. Kolme neljästä tuumasi, että antaa paahtaa vaan, kun kerran kesää eletään!

Helteeltä suojautumiseen pätevät vanhat, hyviksi todetut konstit.

– Aurinkovoide, hellehattu, aurinkolasit ja neste, luettelee yksi lukijamme ja muistuttaa myös suolatasapainosta.

”Veden ohella tepsii kuuma kahvi”

Toinen kertoo juovansa paljon vettä ja käyvänsä välillä järvessä vilvoittautumassa. Kannattaa myös välttää suoraa auringonpaistetta.

Kolmas vinkkasi kellarin olevan hyvä paikka helteellä.

Kevyt vaatetus ja puiden varjon hyväksi käyttäminen on myös todettu toimiviksi helteellä.

Yksi lukijamme väittää helteellä parhaaksi juomaksi veden ohella kuumaa kahvia, jota kuluukin useampi mukillinen päivän mittaan.  Hän suosii väljää, ohutta vaatetusta ja välttää tarpeetonta auringossa oloa. Suolaisen nauttimisesta hänkin muistuttaa, ettei suolatasapaino järky.

Olut ei ole hyvä hellejuoma

– Olut ei ole hyvä hellejuoma, se pissattaa ja tekee veteläksi, lukijamme vielä muistuttaa.

Tekniikastakin on apua. Varsin yleisiä alkavat olla ilmalämpöpumput ja erilliset jäähdytyslaitteet. Niiden hankinta voisi olla hyvä konsti varautua helteisiin jo etukäteen. Häntä komppaa vastaaja, jonka mielestä laitteet maksavat itsensä takaisin, kun saa nukuttua.

Yksi vastaaja on sitä mieltä, ettei pitkiin hellejaksoihin voi varautua, ne tulevat, kun ovat tullakseen. Jonkun mielestä ei ole tarvettakaan varautua helteisiin.

Koetetaan siis jaksaa helteelläkin ja pidetään huolta heistä, joille helle aiheuttaa ongelmia, kuten vaikka vanhukset. Kokemusta ainakin on tänä kesänä karttunut.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?