Uotilan talosta se alkoi. Sieltä Oriveden nuorille löydettiin ensimmäinen oma tila suurin piirtein 1970-luvun alkupuolella.
Tarkasta ajankohdasta ei ole varmuutta, mutta vuonna 1977 nuorisosihteerinä ja myöhemmin vapaa-aikatoimen johtajana toiminut Sirpa Vuohelainen uskoo, että tila-asian järjestyminen liittyi vuonna 1972 voimaan tulleeseen nuorisolakiin.
Uotilan talo sijaitsi aikoinaan Oripuistossa, suurin piirtein kohdassa, jossa nykyisin on Orivarsa. Nuorison käyttöön annettiin rakennuksesta vanhan apteekin tilat.
– Nuorten tila oli yhdistetty kahdesta salista, kokoa sillä oli noin 50 neliötä. Paikka toimi nuorisotalon lisäksi nuoriso- ja liikuntatoimistona ja myös yhdistysten tilana, Oriveden nykyinen vapaa-aikaohjaaja Petteri Lähteenmäki kertoo.
Apteekin tiloja oli ajateltu vain väliaikaisena ratkaisuna nuorisotiloiksi. Orivedellä pohdittiin nimittäin jo 1970-luvulla varsinaisen nuorisotalon rakentamista. Suunnitelmat eivät kuitenkaan edenneet.
Lopulta nuorisolle osoitettiin tilat kunnan virastotalon eli nykyisen kaupungintalon kellarista, kun rakennus vuonna 1978 valmistui. Myös vanha apteekki säilyi yhä pienen porukan kokoontumispaikkana muun muassa bändien harjoitustilana.
Vuonna 1983 apteekki sai purkutuomion ja kaikki toiminta talossa oli loppunut kesällä. Purkaminen oli tarkoitus tehdä lokakuun alussa ja tilalle haluttiin rakentaa puisto. Rakennuksessa kokoontuneet nuoret eivät kuitenkaan suunnitelmaa hyväksyneet.
–Lehdissä uutisoitiin silloin tihutöistä, joita nuoret olivat tehneet tiloissa protestiksi purkutuomiota vastaan. Heille ei ollut osoitettu uusia tiloja, joissa he olisivat voineet jatkaa toimintaansa, Lähteenmäki selvittää.
Vuoden 1983 elokuun alun Oriveden Sanomat kertookin, että noin 15 hengen nuorisojoukko oli riehunut Oriveden keskustassa ja pistänyt apteekin talon sisustuksen säpäleiksi. Tiloissa oli muun muassa yritetty sytyttää nuotioita.
– Nuoret olivat hajottaneet paikan ihan kunnolla. Osansa siinä oli myös päihteillä, muistaa nuorisosihteerinä silloin työskennellyt Vuohelainen.
Kunnan johdossa nuorten riehumisesta ei pidetty. Vastavedoksi ilkivallalle kunnassa suunniteltiin vireillä olleen nuorisotilahankkeen lykkäämistä vuosilla eteenpäin.
Nuorisolautakunta oli jo vuonna 1977 esittänyt kunnanhallitukselle, että Orivedelle rakennettaisiin 600 neliön kokoinen nuorten monitoimitalo.
– Se suunnitelma ei ole toteutunut. Voi olla, että liikuntahalli tuli korvaamaan nuorten monitoimitalon, Lähteenmäki arvioi arkistolähteiden perusteella.
Apteekin taloakaan protestilla ei saatu pelastettua, sillä rakennus purettiin suunnitelmien mukaan.
Nuorisotalo- ja yhdistystoiminta jatkui kunnan virastotalon kellarissa. Vaikka tilaa oli käytössä noin 160 neliötä, jäivät nekin lopulta kävijämäärien kasvaessa ahtaiksi.
Nuorisotalo muuttikin Lintsille eli nykyisen K-Supermarketin kohdalta puretun Oriveden linja-autoaseman alakertaan. Avajaisia vietettiin marraskuussa 1986.
– Lintsillä oli avointa nuorisotalotoimintaa monta kertaa viikossa ja tila oli myös järjestöjen käytössä. Siellä järjestettiin myös discoja. Ne olivat todella suosittuja, Lähteenmäki ja Vuohelainen kertovat.
– Discoja pidettiin myös muualla, muun muassa Taistolla, Suojalla ja Klemetti-salissa. Kun Yö ja Eput olivat Orivedellä esiintymässä, niin porukkaahan oli aivan valtavasti, Vuohelainen lisää.
Kunnan virastotalon kellarin tilat pysyivät myös nuorisotoimen käytössä.
Lintsiä nuoret saivat pitää paikkanaan pitkään. Uuteen paikkaan Kaupintielle nuokkari siirrettiin 2000-luvun alussa. Rakennus oli toiminut päiväkotina ja nuorisotalotoiminnan lisäksi sinne siirtyi myös partion ja yhdistysten toimintaa.
Tila oli nuorten käytössä reilun kymmenen vuotta. Sitten tapahtui taas jotain tuttua: vuonna 2012 toiminta tiloissa päättyi, kun paikka laitettiin käyttökieltoon ja lopulta rakennus purettiin.
– Kaupintien tilaa me laitoimme yhdessä kuntoon nuorten kanssa. Me muun muassa maalasimme siellä ja verhot saimme kouluyhteistyönä, kun tekstiilityön oppilaat tekivät ne, Lähteenmäki sanoo.
Kaupintieltä nuorisotilat siirtyivät Keskustielle Sinetti Säästöpankin alakertaan. Muutto tapahtui elokuussa 2012. Toimintaa oli useana iltana viikossa ja tiloissa toimivat myös työllisyyspalveluiden starttivalmennus ja etsivät nuorisotyöntekijät.
Mutta vieläkään kyse ei ollut pysyvästä paikasta. Vuonna 2019 nuorisotalotoimintaa järjestettiin vaihtuvissa toimipisteissä. Pisimmän ajan väliaikaisena nuorisotalona toimi kevään 2020 ajan Oriveden opiston Klemetti-salin aula ja kahvio.
– Uusia, käytännöllisiä tiloja etsittiin aktiivisesti sen kevään aikana. Kesäkuussa saimme nykyiset tilat Kampukselta käyttöön, ja tästä on tullut nyt Nuorten Kampus. Tilaa meillä on noin 300 neliötä, joten olemme puolessa välissä sitä toivetta, jonka nuoret esittivät vuonna 1977, Lähteenmäki sanoo.
– Nuorille on ollut tärkeää saada omat tilat. Aina he ovat toivoneet, että se olisi paikka, johon saisi mennä ja tulla eikä paikalla olisi aikuisia. Olen kuitenkin aina ollut sitä mieltä, että pelkät seinät eivät tee nuorisotyötä, vaan siellä pitää olla myös aikuisia ohjaajia, Vuohelainen sanoo.
Jos on ollut tiloissa muutoksia, niin on sitä ollut myös varsinaisessa toiminnassa. Vuonna 2018 valtuusto myönsi lisärahoituksen henkilöresursseihin ja nuorisotoimeen palkattiin vakituinen nuoriso-ohjaaja. Sitä ennen muun muassa nuorisotilojen valvontaa olivat tehneet tuntityöläiset.
– Samalla muutimme toiminnan sellaisesta valvovasta toiminnasta suunnitellummaksi, sisällölliseksi toiminnaksi, liikuntapäällikkö Roope Marski toteaa.
– Muutos on ollut hyvä. Ennen nuoret eivät koskaan voineet tietää, kuka heitä on ottamassa vastaan nuorisotalolla. Nyt he tietävät, että siellä on se sama turvallinen aikuinen, jolle he voivat kertoa asioistaan, nuoriso-ohjaaja Jenni Ahokas sanoo.
Vuohelaisen jälkeen nuoristyöstä Orivedellä ovat vapaa-aikatoimessa ottaneet vastuuta Kiti Ruissalo, Sini Niskala, Terhi Kallio ja Terhi Kettunen. Marski aloitti tehtävässään lokakuussa 2017.
Lähteenmäki on työskennellyt vapaa-aikaohjaajana elokuusta 2001 ja Ahokas aloitti nuoriso-ohjaajana vuonna 2018. Uusin tulokas nuorisopalveluiden tiimiin on tammikuussa vs. nuoriso-ohjaajana aloittanut Miia Saramäki.
Vuosien aikana nuoret ovat kokoontuneet Orivedellä myös monissa muissa tiloissa. Tukena ovat olleet muun muassa Laitamon ja Sairaalantien kerhotilat.