Sinilevästä ei havaintoja Orivedellä – koko Pirkanmaalla tällä viikolla esiintymiä kuudella järvellä

Pirkanmaalla on tehty juhannusviikolla useita sinilevähavaintoja. Orivedeltä ei ole kirjattu leväesiintymiä. Kuva: Juha Jäntti

Pirkanmaalla on havaittu sinilevää kuluneen viikon aikana kahdeksalla valtakunnallisen leväseurannan havaintopaikalla. Orivedeltä tai Juupajoelta ei ole kirjattu yhtään havaintoa. Alueella on kaksi säännöllisessä seurannassa olevaa havaintopaikkaa, toinen Oriveden Kirkkolahdella ja toinen Oriselällä.

Tampereen eteläpuolisella Pyhäjärvellä havaittiin hieman sinilevää Pyynikin uimarannalla Tampereella sekä Nokian Maatialanlahdessa ja Lehtiniemessä. Hieman sinilevää havaittiin myös Kangasalan Kirkkojärvessä, Nokian Tottijärvessä, Pälkäneellä Pälkänevedessä sekä Valkeakoskella Mallasvedessä ja Vanajavedessä.

Sinilevää on Järviwikin leväbarometrin mukaan edelleen ajankohdan keskiarvoon nähden hieman enemmän.

Asiantuntijahavaintojen lisäksi Järviwikiin kirjattiin viikon aikana kansalaishavaintoja Hämeenkyrön Järvenkylänjärvestä ja Lempäälän Höytämönjärvestä. Kaikki vesien äärellä oleilevat voivat merkitä yleisöhavaintoja Järviwikiin Havaintolähetin avulla.

Pirkanmaan ely-keskus muistuttaa tiedotteessaan, että juhannuksena on hyvä tarkistaa levätilanne ennen uimaan menoa. Sinilevän määrä voi vaihdella nopeastikin, kun levälautat kasaantuvat ja hajoavat jälleen tuulen vaikutuksesta.

Jos levää näkyy vain vähän, uiminen on vielä turvallista, kunhan vettä ei niellä. Lapsia ja lemmikkieläimiä ei tulisi päästää lainkaan uimaan, jos vedessä on näkyvästi sinilevää.

Sinileväistä vettä ei tulisi käyttää löylyvetenä, sillä kiukaalla höyrystyvät levämyrkyt ovat erittäin haitallisia hengitettyinä.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?