Muistatko Herrasväki Seuranheimon tai Saku Sämpylän? – näiden luojista on nyt esillä näyttely Oriveden Kampuksella

Oriveden Kampuksella on esillä sarjakuviin liittyvät näyttelyt. Ne on koonnut Timo Kokkila ja ne kertovat Ami Hauhion ja Poika Vesannon tuotannosta.

Ami Hauhio oli Viipurin poikia. Hän teki sarjakuvien ohella kuvituksia ja kirjojen kansia. Seura-lehdessä ilmestyivät muun muassa Herrasväki Seuranheimo ja Lentäjä Sami Hurjasta kertovat sarjakuvat.

Koltan perintö ja Ismo Lento puolestaan julkaistiin Aamulehdessä. Myös Lasten Maailma ja Pellervo julkaisivat Hauhion sarjakuvia.

Hauhion kynästä on myös syntynyt useita nykyisinkin tunnettuja eri yritysten logoja. Kirjojen kuvituksia ja kansikuvia hän teki lukuisan määrän.

Pekka Lipposen ja Kalle-Kustaa Korkin seikkailut pitävät sisällään Hauhion kynänjälkiä. Yksi tuotanto koski Postisäästöpankin keräilysarjoja.

Hauhion aikalaisia oli myös Poika Vesanto. Aamulehden kautta lukijoiden tietoisuuteen pääsivät Eetu ja Riku sekä Saku Sämpylä. Suomen Kuvalehdessä muiden lehtikuvitusten ohella puolestaan seikkaili Kapteeni ja Ville.

Näyttelyn esittelyssä sanotaan, että Poika Vesanto teki ennen kaikkea käyttökuvia kirjankansista sarjakuviin ja logoista postikortteihin. Palkkana hän sai lähinnä muiden ylenkatsetta tai täyden tuntemattomuuden. Toisetkin taiteilijat pitivät häntä liian viihteellisenä ja amerikkalaisuuden kuvaajana.

Sarjakuvanäyttelyt ovat nähtävissä Kampuksen päärakennuksen ja Ravintola Wanhan Opiston aulassa. Näyttelyihin on vapaa pääsy Kampuksen ollessa avoinna.

Näyttelyt on tuottanut tamperelainen Rupriikki-museo.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?