Välivuoden jälkeen myös taidekeskus Purnu avaa ovensa. Näyttelykokonaisuus suunniteltiin oikeastaan jo viime kesäksi, mutta koronatilanteesta johtuen kutsuttujen taiteilijoiden kanssa sovittiin näyttelyn siirtämisestä vuodella.
– Sinne valmistuneita teoksia päätyi muihin näyttelyihin, ja iloksemme moni taiteilija on tehnyt tämän kesän näyttelyyn täysin uusia teoksia. Kolme nimeä on taiteilijalistaan tullut lisääkin, kertoo Purnun tuottaja Jari Granholm.
Nyt näkymät näyttelyn avautumiseen ovat hyvin erilaiset kuin vuosi sitten, jolloin Granholm ja hänen puolisonsa, näyttelyn kuratoinut Eerika Malkki kokivat, että näyttelyn järjestäminen vastuullisesti ei olisi ollut mahdollista. Monet uskollisista Purnun kävijöistä kuuluvat jo iän puolesta riskiryhmiin, mutta nyt heidänkin vierailunsa näyttelyssä on mahdollista turvallisemmin, kiitos rokotusten.
Lämpiääkö savusauna, jää nähtäväksi
Koronavuoden aikana ihmiset ovat myös tottuneet noudattamaan varovaisuutta, pitämään turvavälejä ja käyttämään maskia. Purnun näyttelytilat ovat paviljonkimaisia, ja siirtymiset tapahtuvat ulkoilmassa. Lippuluukulla ei siis joudu jonottamaan sisäänpääsyä, mutta tarvittaessa rajoitetaan samanaikaisten vierailijoiden määrää yksittäisissä paviljongeissa.
– Myös aittakahvilassa painotetaan ulkotilassa oleilua, ja terveysturvallisuuteen on kiinnitetty huomiota. Päivittäisistä kävijämääristä riippuen edellytämme kasvomaskien käyttöä näyttelytiloissa. Myös Purnun suosittujen savusaunavuorojen järjestäminen on vielä hieman avoinna, Granholm jatkaa.
Näyttelyn teokset käsittelevät havainnon ja tunnistamisen kokemuksia, pintojen sisäisiä jännitteitä, tilakokemuksia tai ne peilaavat eri todellisuuksia. Pinnat vaihtelevat fyysisestä abstraktiin, tasopinnoista tilalliseen, pinnat rakentuvat tyhjyydestä tai moniulotteinen litistetään kaksiulotteiseksi. Teemaa varioidaan myös erilaisten mielenkiintoisten materiaalipintojen kautta, ja pintakäsittelyillä voidaan huijata katsojaa.
Pinta voi rakentua erikoisillakin tavoilla
Esimerkiksi Heini Ahon videoteoksessa ”The Inner Life of Things” käsi maalaa vähitellen näkyväksi putkimaisen kappaleen sisäpintaa. Jukka Hakasen teokset on valmistettu leikkaamalla ja jatkomuokkaamalla luvallisten graffiti-maalausseinien maalikerrostumia.
Antti-Ville Reinikaisen rakennustyömaiden elementteihin viittaavat, puusta valmistetut teokset maastoutuvat kerroksellisen pintakäsittelyn alle ja Juho Könkkölä muuttaa origamiteoksissaan tasaisen paperiarkin hämmästyttävän erilaisiksi fantasiahahmoiksi. Eeva-Riitta Eerola taas tutkii vähäeleisissä maalauksissaan, kuinka pieni määrä merkkejä riittää, että silmä hakee maalauksesta ihmishahmon ja toisen läsnäolon.
Näyttelyyn pääsee tutustumaan opastuksen kera lauantaisin kello 15 koronarajoitusten mukaisesti.
– Viime kesä oli eka 13 vuoteen, kun meillä ei ollut jossakin kesänäyttelyä. Koetettiin sitten käydä muiden näyttelyissä, jotka olivat auki, ja oltiin paljon Purnussakin. Autius siellä tuntui erittäin oudolta, kertoo Jari Granholm.
SuviDesign ja Kuvataiteen kesätori palaavat
Kesän tapahtumia Purnussa ovat SuviDesign heinäkuun puolivälissä ja Kuvataiteen Kesätori samana viikonloppuna. Taiteilijat ovat silloin itse myymässä töitään, lähinnä grafiikkaa.
Näyttelyn pystytys alkoi toukokuun viimeisenä viikonloppuna, ja yleisölle näyttely aukeaa viikkoa ennen juhannusta. Alkukesän ryhmäaukioloja ei nyt ole lainkaan, ei myöskään avajaistilaisuutta. Tästä on sovittu Aimo Tukiaisen Purnun säätiön kanssa yhteistyössä. Elokuussa näyttely on ryhmille pidempään auki, ja extraviikonloppuja yleisöllekin harkitaan.
Taiteilijat: Heini Aho, Eeva-Riitta Eerola, Krister Gråhn & Hannamari Matikainen, Jukka Hakanen, Ilari Hautamäki, Marianne Huotari, Maaria Jokimies, Pertti Kekarainen, Teemu Korpela, Joonas Kota, Juho Könkkölä, Antti-Ville Reinikainen, Minna Sjöholm, Pinja Valja.
Juttua on muokattu 17.6.2021 klo 17.33: Juttuun on tarkennettu, että näyttelyn pystytys alkoi toukokuun viimeisenä viikonloppuna.