Hirsilän koululla on tehty kuntotutkimus ja terveydellisen merkityksen arviointi on valmisteilla – kaupunki tiedottaa, että kiinteistö vaatii laajan peruskorjauksen

Hirsilän koululla on tehty maaliskuussa kosteus- ja sisäilmatekninen kuntotutkimus ja terveydellisen merkityksen arviointi, tiedottaa Oriveden kaupunki.

Koulun rakenteita ja sisäilmaa alettiin tutkia tarkemmin sen jälkeen, kun rehtori sai tiedon työntekijän oireilusta.

Tutkimukset toteutti Vahanen Rakennusfysiikka Oy. Työterveyshuolto on tehnyt koulun henkilöstölle sisäilmakyselyn ja työterveyslääkäri tekee terveydellisen merkityksen arvioinnin heinäkuussa.

Kaupungin tiedotteessa todetaan, että kuntotutkimuksella selvitettiin sisäilman laadun näkökulmasta keskeisten rakenteiden toteutustapaa, kuntoa ja merkittävimpiä korjaustarpeita sekä arvioitiin korjausten laajuutta mahdollisen korjaussuunnittelun lähtötiedoiksi.

Tällä hetkellä tulkinta on, että kevyillä korjauksilla kiinteistöä ei saada kuntoon.

Rakenteissa on kosteusrasitusta ja mikrobivaurioita

Tutkimusten mukaan alkuperäisosan merkittävimmät sisäilman laatua heikentävät tekijät liittyvät rakenteissa todettuihin kosteus- ja mikrobivaurioihin, epäpuhtauksien kulkeutumiseen rakenteista ja kellarikerroksesta sisäilmaan sekä tilojen käyttöön nähden puutteelliseen ilmanvaihtoon.

Alkuperäisosan ala-, väli- ja yläpohjarakenteissa on käytetty kutterilastua, jossa on mikrobinäytteiden ja havaintojen perusteella kosteus- ja mikrobivaurioita.

– Kyseisissä rakenteissa on ilmatiiveyspuutteita erityisesti läpivienneissä ja lattioiden rakenneliittymissä, joiden kautta rakenteista peräisin olevat epäpuhtaudet pääsevät kulkeutumaan sisäilmaan, tiedotteessa todetaan.

Tutkimusten perusteella täyttökerroksellisille ala-, väli- ja yläpohjarakenteille suositellaan kiireellisesti ilmatiiviyden parantamista.

Alkuperäisosan ulkoseinärakenteissa eikä laajennusosan ulkoseinä- ja yläpohjarakenteissa ei ole todettu viitteitä kosteus- tai mikrobivaurioista, mutta valesokkelissa paikalliset mikrobikasvustot ovat mahdollisia. Märkätilat suositellaan peruskorjaamaan viimeistään kahden vuoden sisällä.

Työterveyshuollon lausunto valmistuu kesäkuun aikana

Kaupunki saa kesäkuussa työterveyshuollon lausunnon terveydellisestä merkityksestä. Työskentely tiloissa jatkuu siihen saakka normaalisti.

− Henkilöstön tulisi myös jatkossa ilmoittaa mahdollisesta oireiluista esimiehelleen. Lasten oireista on huoltajien hyvä informoida koulun henkilöstöä ja kouluterveydenhoitajaa, toteaa kaupungin kiinteistöpäällikkö Jaana Rajantaus tiedotteessa.

Kaupunki on tilannut elinkaaritarkastelun toukokuussa Vahanen Oy:ltä ja raportti valmistuu kesä-heinäkuun vaihteessa. Raportista selviävät peruskorjauskustannukset. Lopulliset korjauskustannukset tarkentuvat hankesuunnitteluvaiheessa.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?