Orivedestä maailman paras kasvupaikka lapselle

– Oriveden pitäisi olla maailman paras kasvupaikka lapselle, sanoo Henry Ingraeus, kokoomuksen kuntavaaliehdokas.

Kaikille se ei sitä Ingraeuksen mukaan vielä valitettavasti ole. Kiusaaminen on sitkeä ongelma, jota esiintyy niin yhteiskunnassa kuin kouluissa eikä Orivesi todennäköisesti ole tästä poikkeus.

– Kuten moni muukin ilmiö, myös kiusaaminen muuttaa jatkuvasti muotoaan. Meidän on työskenneltävä päättäväisesti kiusaamista vastaan, sillä pahimmillaan kiusaaminen voi jättää koko elämän mittaisia, syviä vaurioita. Jälkiä jää niin kiusattuun kuin kiusaajaan, Ingraeus sanoo.

Kiusaamisen ehkäisyyn on Suomessa haettu vuosia malleja, joista osa toimii paremmin, osa huonommin. Yhtä patenttiratkaisua ei Ingraeuksen mukaan ole, mutta kun toimiva malli löytyy, se kannattaa monistaa.

Sellainen malli löytyy muun muassa Etelä-Karjalasta.

– Malli tarkoittaa tiivistettynä sitä, että jos alle 15-vuotias lapsi tekee koulussa lainvastaisen teon, asiasta tehdään rikosilmoitus. Tekijä ohjataan keskusteluryhmään, jossa on tekijän ja uhrin lisäksi mukana keskustelemassa molempien huoltajat, poliisi sekä nuorten oikeusedustaja, Ingraeus taustoittaa.

”Oriveden on oltava paikkakunta, jossa lapset tuntevat olonsa turvalliseksi.”

Etelä-Karjalassa on myös laadittu koko maakuntaan yhteinen ohjeistus, jonka mukaisesti lainvastaisiin tekoihin puututaan. Ohjeistuksessa on laadittu tapauskohtaisia ohjeita eri kiusaamistilanteisiin.

– Ohjeistuksen ydin on siinä, että se tuo yhteiset selkeästi kirjatut ja riittävän vakavat toimintatavat kiusaamiseen puuttumiseksi, Ingraeus sanoo.

Ingraeuksen mukaan myös Orivedelle olisi laadittava yhteistyössä poliisin ja muiden viranomaisten kanssa vastaava ohjeistus, jotta lainvastaiseen toimintaan puuttumiseksi on nykyistä selkeämmät ja suoraviivaiset ohjeet sekä yhteiset toimintamallit.

– Lainvastaisille teoille on oltava nollatoleranssi kouluissa ja niiden ulkopuolella.

Ingraeus kuitenkin muistuttaa, että tilanteet eivät saisi edetä niin pitkälle, että niitä joudutaan selvittämään poliisin kanssa.

– Meidän on Orivedellä pidettävä huoli siitä, että kiusaamisen vastaiseen ja ennaltaehkäisevään työhön on varattu riittävästi resursseja ja varoja, Ingraeus sanoo.

Ingraeus pitää tärkeänä myös sitä, että koulukiusaamistilanteissa asia voitaisiin selvittää niin, ettei uhrin koko elämä mullistu.

– Toiminnassa on oltava mahdollisuus sille, että kiusaaja vaihtaa koulua, ei uhri.

– Oriveden on oltava paikkakunta, jossa lapset tuntevat olonsa turvalliseksi ihan kaikkialla, niin kotona, koulussa kuin vapaa-ajallaan, Ingraeus sanoo.

Henry Ingraeus

Äänestä Orivedellä numeroa 55

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?