Länkipohjassa otetaan taas vettä omista kaivoista – kummallinen vesiveivaus on jatkunut jo kuukausia

Länkipohjan vedenottamo

Länkipohjan vedenottamolle on jouduttu tuomaan tämän vuoden aikana vettä Jämsästä. Nyt siellä siirrytään jälleen käyttämään vedenottamon omien kaivojen vettä. Kuva: Leena Lähdesmäki

Jämsän Vesi liikelaitos tiedottaa, että Länkipohjan vedenottamolla siirrytään jälleen käyttämään vedenottamon omien kaivojen vettä. Siirtyminen tehdään tänään torstaina 29. huhtikuuta.

Tiedotteessa todetaan myös, että Länkipohjan verkostovesi on koko ajan ollut puhdasta ja sitä voi käyttää normaalisti.

Lue lisää: Länkipohjan vedenottamolle ajetaan taas vettä Jämsästä – uuden kaivon vedestä löytyi enterokokkia

Vedenottamo käynnistetään kahdella porakaivolla. Toinen on koko ajan puhtaana pysynyt vanha kaivo, joka sijaitsee kauempana vedenottamosta.

Toinen kaivo on uusi, vedenottamon läheisyyteen tehty ja sen vedessä ilmeni herkistetyllä näytteenottomenetelmällä enterokokki-bakteereita.

Bakteereita esiintyi niin pieniä pitoisuuksia, että normaalisti käytössä olevalla menetelmällä niitä ei havaittaisi. Bakteereiden vuoksi vedenottamo otettiin pois käytöstä ja siirryttiin ajoveteen.

Vedenottamon veden desinfioimiseen on nyt lisätty toinen, erillinen  UV-desinfiointiyksikkö.

– Jatkuvalla kahdessa vaiheessa tapahtuvalla desinfioimisella halutaan varmistaa verkostoveden turvallisuus ja varautua mahdollisiin laiterikkoihin ja huoltoihin. Yhtäkin UV-yksikköä käyttäen verkostovesi on ollut puhdasta myös tilanteissa, joissa raakavedessä on havaittu bakteereita, tiedotteessa todetaan.

Veden laatua aiotaan aluksi seurata ottamalla näytteitä tihennetysti herkistetyllä näytteenottomenetelmällä vedenottamolla sekä verkostossa.

Kauempana vedenottamosta sijaitsevan vanhan, puhtaana pysyneen kaivon ympäristöön on tehty uusia porakaivoja. Niiden käyttöönotto vaatii kuitenkin rakenteita, joiden odotetaan valmistuvan vasta jossain vaiheessa kesää.

– Mikäli sieltä saadaan tarpeeksi vettä, voidaan mahdollisesti luopua tämän laadultaan heikomman kaivon veden käyttämisestä, tiedotteessa mainitaan.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?