”Kun huolehtii akun kunnosta, ei kaapeleita tarvitse osata käyttää” – kaapelikäynnistyksen taito on silti monella hallussa

Kaapelit

Oriveden Sanomien nettikyselyssä tiedusteltiin, osaavatko lukijat käynnistää auton kaapeleiden avulla. Suurin osa vastaajista kertoi taidon osaavansa. Kuva: Jaana Ala-Lahti

Kaapelikäynnistys on Oriveden Sanomien nettikyselyyn vastanneilla hallussa.

Peräti 85 prosenttia kyselyyn vastanneista kertoo osaavansa käynnistää auton tarvittaessa kaapeleiden avulla.

Vaikka taito on hallussa, sitä ei aina voi käyttää. Tällainen on ilmeisesti tilanne vastaajalla, joka mainitsee ongelmaksi täyssähköauton.

Eräs vastaajista kertoo olevansa kokenut autoilija, jolle kaapelikäynnistys on tullut vuosien aikana tutuksi.

– Kohta 50 vuotta autoilleena on tullut eteen monta apukäynnistystä matkan varrella.

Apuvirtaa muille oli myös eräs toinen vastaaja antanut. Hänen omalla autollaan ei sen sijaan apuvirralle ole ollut tarvetta. Kaapelit ovat kuitenkin mukana autossa.

– Ei ole omaa autoa tarvinnut kaapeleilla käynnistää. Joskus olen apuvirtaa antanut, nytkin on autossa virtakaapelit mukana. Traktoreita on joskus tarvinnut talvihorroksesta herätellä, hän toteaa.

Vastaajista 15 prosenttia ei kaapelikäynnistystä osaa. Yksi vastaajista ei edes pidä sitä välttämättömänä autoilijan taitona.

– Ei tarvitse kaapeleita osata käyttää, kun huolehtii akun kunnosta ja ajoissa vaihtaa akun ennen talven tuloa. Autossa on dieselkone ja ajaa sen verran matkaa, että akku ehtii pakkasellakin latautua, vaikka käyttää lämmityslaitetta, penkin-, ratin- ja tuulilasin lämmitystä.

Kyselyyn saatiin 24 vastausta. Tulokset on poimittu 26. maaliskuuta.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?