Orivesi on mukana alueellisessa pilottihankkeessa Liikkuva 4H Business Lab – korona kasvatti valtakunnallisesti 4H-yritysten määrää monella sadalla

Uuden 4H-yrityshankkeen koordinaattori Niina Perkiö tekee töitä kahdeksalle 4H-yhdistykselle. Kuva: Mirja Toropainen

Vuoden alusta aloitti Liikkuva 4H Business Lab, kahdeksan Tampereen seudun 4H-yhdistyksen yhteistyöhanke. Sen päätehtävänä on kasvattaa ja kehittää 13–28-vuotiaille nuorille suunnattua 4H-yritystoimintaa. 4H Business Labissa ovat mukana Tampere, Ylöjärvi, Kangasala, Orivesi, Pirkkala, Lempäälä, Vesilahti ja Nokia.

Hanke tarjoaa muun muassa 4H-yritysvalmennuksia, tukea ja opastusta 4H-yritystoimintaan sekä 4H-yritystapahtumia ja -tapaamisia. Se on sekä jo toimivien että uusien 4H-yrittäjien käytettävissä, ja sen avulla voi toisia tavata niin verkossa kuin livenä pop up -tiloissa yhteistyöyhdistysten alueilla.

Hankkeeseen on palkattu työntekijäksi yrityskoordinaattori Niina Perkiö, jonka valinnasta mukana olevat 4H-yhdistykset päättivät yhteisesti. Perkiö työskentelee kaikkien 8 kunnan alueella. Hän on toiminut aikaisemmin muun muassa kerhovastaavana ja vt. toiminnanjohtajana Ylöjärven 4H:lla.

Asiat hoituvat etänä, kohtaamiset kasvokkain toiveissa

– Siirtyminen 4H Business Labin pariin on sujunut hyvin, vaikkakin vallitseva koronatilanne on tuonut omat haasteensa. Yllättävän moni asia hoituu nykypäivänä sujuvasti etänä, kuten 4H-yritysvalmennukset ja porinaillat. Mutta silti kaipaan kasvokkain tapahtuvia kohtaamisia, joissa vuorovaikutus on aidoimmillaan. 4H-yrittäjyys on mielestäni loistava mahdollisuus nuoren toteuttaa itseään ja kehittää osaamistaan. Yllättävän pienellä ja yksinkertaisella idealla nuori voi saada suuria aikaan, Niina Perkiö sanoo.

Jo syyskuun alussa hän aloitti toiminnan suunnittelun ja toteutuksen. Syksyn aikana 4H Business Lab järjesti useita 4H-yritysvalmennuksia ja 4H-yritysinfoja ympäri yhteistyöaluetta.

Kevään 2021 ohjelmassa on valmennusten ja infojen lisäksi muun muassa 4H Pop Up Tredu -vierailuja. Sellainen ehdittiin toteuttaa Orivedellä vain kerran ennen poikkeustilan käynnistymistä. Keväälle oli suunniteltu kaikkiaan kolme vierailua Oriveden Tredussa.

– Pop up -vierailut tarkoittavat, että kierrän alueella Tredujen toimipisteissä. Niissä on Kohtaamotila, jossa voi käydä esittelemässä 4H-yrittäjyyyttä ja nuoret voivat tulla juttusille, hän kertoo.

Apukädet toiminnanjohtajille ja yhteistyötä yli kuntarajojen

Orivedellä 4H Business Lab -hanke on otettu innolla vastaan.  Toiminnanjohtaja Mirja Toropainen kertoo, että on ollut mahtavaa saada Niina Perkiö apukäsiksi.

– 4H-yrittäjyys on erityisen hyvä tilaisuus nuorille kokeilla yrittäjyyttä ja saada oppimiskokemuksia. Ja mistä tietää, vaikka 4H-yrittäjyydestä alkaisi nuoren polku kohti yrittäjyyttä. Hankkeen myötä 4H-yrittäjyyttä saadaan ihan eri tavalla esille ja nuorten tietoisuuteen, Toropainen kuvailee.

Hanke on hänestä myös hyvä esimerkki alueen 4H-yhdistysten sujuvasta yhteistyöstä.

– Jo viime kesänä huomattiin, että heikentynyt nuorten kesätöiden saanti on kasvattanut 4H-yrittäjyyden suosiota. Orivedellä se ei niin selvästi vaikuttanut, mutta valtakunnallisesti havaittiin suuri muutos. Vuonna 2020 koko maassa oli 4H-yrittäjiä yli 1 600. Määrässä tuli selkeä, muutaman sadan harppaus edellisvuoteen, Niina Perkiö tietää.

Pihapalvelu ja kotiapu suosittuja yritysideoita

– Yrittäjiä on eri aloilla laidasta laitaan, mutta kestosuosikkeja ovat pihapalvelu, kotiapu ja siivous, joihin on helppo perustaa 4H-yritys. Tärkein alkupääoma alkavalla yrittäjällä on omat kädet ja ahkeruus, ja töitä voi tehdä pitkin vuotta tai pelkästään koulujen loma-aikaan, Perkiö lisää.

Valmennuksessa käydään läpi kaikki tarvittava, ja matkan varrella voi kysyä apua yhdistyksestä Perkiöltä. Yritysohjaajana toimivat usein omat vanhemmat tai joku aikuinen lähipiiristä. Heidän roolinsa on kannustaa ja ehkä antaa vinkkejäkin. Yrittäjyyden ammattilainen ei tarvitse olla.

Harrastuksesta voi löytää keinon ansaita omaa rahaa

4H-yritys on pienimuotoinen yrittäjyyden malli, jota voi toteuttaa harrastuspohjalta. Nuori voi tehdä omasta harrastuksestaan tavan tienata taskurahaa. Yrittäjyydestä kiinnostuneelle nuorelle tarjotaan mahdollisuus suorittaa 4H-yritysvalmennnus, josta saa valmiudet 4H-yrityksen perustamiseen.

Oriveden kaupunki tukee 4H Business Lab-hanketta ja nuoria 4H-yrittäjiä. Aloittavalla 4H-yrittäjällä on mahdollista hakea 4H-yritysstarttirahaa kaupungilta. Keväälle suunnitelmissa on 4H-yritysvalmennuksia, vierailuja ja tapahtumia, mikäli koronatilanne sen sallii.

Niina Perkiö kertoo järjestävänsä yleensä kerran kuukaudessa 4H-yritysvalmennusta jossakin päin aluetta, mutta kesän lähestyessä niitä alkaa useamminkin. Orivedellä sellaiseen pääsee Teamsin kautta osallistumaan huhtikuun loppupuolella.

 

4H-YRITTÄJYYS

  • Nuori on 13-28 -vuotias
  • 4H-yrityksen liikevaihto on 50 – 7000 euroa vuodessa
  • 4H-yrittäjä on paikallisen 4H-yhdistyksen jäsen ja toimittaa tarvittavat lomakkeet omaan 4H-yhdistykseen
  • Nuoren tukena ovat oma paikallinen 4H-yhdistys, 4H Business Lab Tampereeen seudun yrityskoordinaattori sekä hänen itse valitsemansa yritysohjaaja. Näin pyritään varmistamaan, ettei nuorella jää mitään pakollisia tärkeitä kuluja maksamatta ja että hänellä olisi mahdollisimman matala kynnys pyytää apua pulmatilanteissa.

Leave a Comment