Kuivaamon kapasiteetti pullonkaulana – myös Korkeakosken saha yt-neuvottelujen piirissä

UPM Timber aloittaa yt-neuvottelut, joiden piirissä on myös Korkeakosken sahan henkilöstö. Kuva: Juha Jäntti

UPM Timber aloittaa yt-neuvottelut, jotka liittyvät yhtiön toiminnan tehostamiseen ja kannattavuuden parantamiseen. Yhtiön kaavailemat muutokset koskevat myös Korkeakosken sahan toimintaa.

Yhtiön tiedotteen mukaan suunnitellut toimenpiteet kohdistuvat sahojen johtamismallin uudistamiseen ja toimitusketjun suoraviivaistamiseen. Suunnitelmissa on Kaukaan sahan pientukkilinjan lakkauttaminen tämän vuoden aikana. Korkeakosken sahalla kaavaillaan käyntiasteen optimointia.

Yhteistoimintaneuvottelujen piirissä on UPM Timberin henkilöstö Suomessa myyntihenkilöstöä lukuun ottamatta. Neuvottelut koskevat myös Seikun ja Alholman sahojen tuotannon työntekijöitä. Arvioitu kokonaisvähennystarve on enintään 60 tehtävää.

– Korkeakosken sahan keskeinen ongelma on kuivauskapasiteetin riittämättömyys suhteessa tuotannon muihin osa-alueisiin. Tavoitteemme on optimoida sahan eri osastojen käyttöasteita, jotta koko tuotantoketju vastaa mahdollisimman hyvin sahan kokonaisläpäisykykyä. Mahdolliset henkilöstövaikutukset selviävät yt-neuvottelujen aikana, tehtaanjohtaja Sami Kotivuori kertoo.

Kolmeen vuoroon siirtyminen toi lisää väkeä

Pääluottamusmies Sami Lehtonen toivoo ratkaisuja, jotka eivät tarkoittaisi henkilöstön vähentämistä Korkeakoskella.

– Yt-neuvottelut ovat tietysti aina harmittavia asioita. Jos työnantajan tahto on supistaa tuotantoa, yleensä se tarkoittaa myös väen vähenemistä.

Lehtosen mukaan kuivaamo on ollut pitkään tuotannon pullonkaulana. Ilmiö on tullut selvemmin esiin, kun tuotannossa siirryttiin kolmisen vuotta sitten kolmeen vuoroon.

– Tässä on ollut monenlaista järjestelyä, ja teimme aikaisemminkin erilaisia tuotantomalleja kahdessa vuorossa. Kolmessa vuorossa tehden olemme olleet kaikin puolin aika rajoilla siinä, miten kokonaisuus pyörii. Henkilöstön vähennykset tuntuisivat kuitenkin ikäviltä, koska tänne on palkattu lisää väkeä kolmeen vuoroon siirtymisen jälkeen.

Kuivaamoon on tehty viime vuosina lisäinvestointeja. Kuivaamokanavia on huollettu, ja yksi kanava on tullut lisääkin. Nämä toimet ovat olleet vain osaratkaisuja.

Korkeakosken sahalinja on peräisin 1990-luvulta. Lehtonen ei näe sitä ongelmana sahan tulevaisuuden kannalta, koska linjaa on uudistettu vuosien mittaan. Tuotannosta saadaan ulos verrattain korkeita tuntiteholukemia.

UPM Timber valmistaa mänty- ja kuusisahatavaraa, jota myydään rakennus-, huonekalu-, puusepän- ja pakkausteollisuuteen maailmanlaajuisesti. Yhtiöllä on Suomessa neljä sahaa, joiden yhteenlaskettu vuotuinen kapasiteetti on 1,5 miljoonaa kuutiometriä havusahatavaraa. Myynnistä huolehtii oma verkosto Euroopassa ja Aasiassa. Yhtiön henkilöstömäärä on noin 400, ja sen pääkonttori sijaitsee Tampereella.

Leave a Comment