50 vuotta sitten: Seurakuntaväki koolla Orivedellä

Aaro Kotiranta, vanha vuosikerta
Ins. Aaro Kotiranta piti tervehdyspuheen.

Seurakunnan tiedoitustoiminta ja luottamushenkilöitten tehtävät olivat esillä viime sunnuntaina 10.1.-71 Oriveden seurakunnan tiedoitustoimikunnan järjestämällä seurakuntaväen perhesunnuntain tilaisuudessa seurakunnan työkeskuksessa. Päivä alkoi jumalanpalveluksella, missä saarnasi Suomen Kirkon Seurakuntatyön Keskusliiton pääsihteeri, rovasti Olavi Vuorela.

Seurakunnan työkeskuksessa nautitun kirkkokahvin jälkeen alkoi kokous.

Tervehdyspuheen piti toimitusjohtaja, insinööri Aaro Kotiranta mainiten seuraavaa:

”Niin muuttuu maailma Eskoseni” valisti suutari Topias aikanaan poikaansa. Tänä päivänäkin tuo lause ja varsinkin muuttuminen on enemmän kuin totta. Jatkuvasti kehitettävin välinein kasvava ihmiskunta ahertaa elintason kilvassa. Uutta tietoa syntyy tutkimuksen tuloksena valtavat määrät. Yksikään ihminen ei pysty tätä kaikkea omaksumaan. On todettu, että perheen taloudellisen kasvun antaa nykyisin tiedon lisääminen. Yksilön kohdalla tämä merkitsee jatkuvaa alansa seuraamista ja lukemista. Näin on Raamattu ja sen sanomat saanut melkoisen määrän kilpailijoita, varsinkin kun vielä eri uskonnot ja ideologiat ovat hankkimassa itselleen kannatusta ja tätä kautta vaikutusvaltaa. Kristillinen kirkkomme on yksi monista nykyisessä kilpailevassa monimuotoisessa yhteiskunnassa. Seurakuntamme toimihenkilöt ovat saaneet koulutuksensa enimmäkseen sananjulistajiksi. Koko kristillisyyshän on perusluonteeltaan tiedoitustehtävää, sanoman eteenpäinviemistä.

Nykyaikaan projisoituna on tiedoittamisen tärkeys kirkossa yhä selvemmin tajuttu. Niinpä kirkolliskokous lausui v. 1963 toivomuksen, että kokonaiskirkon tiedoitustoiminta olisi saatettava ajan vaatimusten tasalle. Tuloksena tästä oli kirkon Tiedoituskeskuksen perustaminen v. 1967. Myös seurakuntatasolla ja hiippakuntaportaassa on pyritty tiedoitustoimintaan. Tiedoitussihteereitäkin on jo useissa yhteistalousseurakunnissa. Seurakunta-lehdet ovat myös osa tiedoitustoimintaa. Viime syksynä sai Oriveden seurakunta tiedoitustoimikuntansa. Tätä johtaa rovasti Aarnio, jäseninä ovat sanomalehden toimittaja Esko Hilska, rva Elvi Jokela kirkkovaltuuston edustajana, rva Paula Romppainen kirkkoneuvoston edustajana sekä kirkkohallintokunnasta allekirjoittanut.

Viime lokakuussa seurakunnassamme järjestetty avoimien ovien päivä oli kaikin puolin rohkaiseva. Tilaisuudella oli nyt runsaasti osanottajia ja yhteisistä asioista syntyi keskustelua.

Tämä tilaisuus, järjestyksessä toinen, on ohjelmaltaan seurakuntamme perhepiiriä informoivaa. Marrasvaalien tuloksena ovat kirkkoneuvosto ja kirkkovaltuusto saaneet uuden kokoonpanon. Seurakuntamme on kiitollinen näiden elimien entisille jäsenille ja toivottaa uudet jäsenet tervetulleiksi ohjaamaan sekä päättämään seurakuntamme asioista. Heille, jotka eivät aikaisemmin ole toimineet vastaavissa luottamustehtävissä on paljon uutta opittavaa kirkkolain pykälistä, niin hengellisistä kuin taloudellisistakin asioista.

Seurakunnan luottamushenkilöt sekä työntekijät suorittavat seurakunnan edun mukaista tiedoitus- ja PR-toimintaa. Vaikeus on siinä, että tämän päivän maailmassa tiedoittaminen on saanut sellaisia apuvälineitä, jotka antavat tiedoittamiselle aivan uusia ulottuvuuksia.

Kirkkojen Maailmanneuvoston yleiskokouksessa v. 1968 hyväksyttiin asiakirja, joka puhuu täydellä syyllä joukkotiedoitustoiminnan alalla tapahtuneesta vallankumouksellisesta kehityksestä. Lehdet, radio, televisio, tietosatelliitit – erityisesti juuri elektronisen tiedotuksen kehitys on mullistanut maailmankuvaamme ja tuonut kansat lähemmäksi toisiaan. Me elämme tänään kuin maailmanlaajassa kyläyhteisössä ja uutiset, viihde, valistus, taide ja propaganda ulottuvat nyt kaikkialle. Kirkon tulisi esittää niissä sen omassa määräysvallassa oleva aineisto ja ohjelma asiallisesti ja rehellisesti toimitettuna. Kirkon ja tiedoittamisen ongelmaa eivät ratkaise pelkät erikoistyöntekijät, olivatpa he sitten pappeja tai maallikoita. Kaikessa kirkon työssä on löydettävä uusi asenne joukkotiedoitusvälineisiin. Tiedoittamisen, kommunikation, perusongelmien tuntemus kuuluu kaikille. Eloa on paljon, työntekijöitä tarvitaan.

Tiedoitustoimikunnan puolesta toivotan teidät kaikki tervetulleiksi tähän tilaisuuteen.”

Tervehdyspuheen jälkeen lääninrovasti Jalmari Aarnio esitteli läsnäolevat uudet kirkkoneuvoston ja kirkkovaltuuston jäsenet, minkä jälkeen Seurakuntakuoro lauloi tirehtööri Juho Mustosen johdolla.

Seurakuntakuoro, vanha vuosikerta
Seurakuntakuoro laulaa tir. Juho Mustosen johdolla.

Esitelmän ”Seurakunnan luottamushenkilöiden tehtävistä” piti Suomen Kirkon Seurakuntatyön Keskusliiton pääsihteeri, rovasti Olavi Vuorela. Hän käsitteli laajasti kirkollisten luottamushenkilöitten tehtäviä – mitä kirkkolaki niistä sanoo.

Luottamushenkilöksi valitun tulee olla vaalikelpoinen, tehtävä on pakollinen, luottamushenkilö valitaan määräajaksi tehtävään ja on eroittamaton vaalikautenaan ja hänen on toimittava ilman palkkiota, ellei sitä erikseen ole määrätty.

Kuitenkin kirkkolaki alkaa olla vanha ja on odotettavissa, että siihen vuoden 1971 aikana tulee huomattavasti muutoksia.

Kirkkoneuvoston päätehtävänä on olla seurakunnan hengellisen- ja lähetystyön yleisessä johdossa, samoin sille kuuluu diakoniatyö. Kirkkovaltuusto hoitaa kristinopin taidon ja kristillisen elämän edistämisen, hoitaa taloudelliset asiat ja seurakunnan virat. Esitelmän johdosta käytiin vilkas keskustelu.

Oriveden seurakunnan työntekijöitten esittelyn suoritti rovasti Aarnio. Seurakunnassamme on kaksi pappia, kanttori-urkuri, kaksi nuoriso-ohjaajaa ja seurakuntasisar sekä taloudenhoitaja, virastoapulainen, hautausmaan hoitaja ja suntio, jonka toimii myös seurakunnan työkeskuksen vahtimestarina.

Seurakuntaväkeä, vanha vuosikerta
Tilaisuuden osanottajia.

Lääninrovasti Jalmari Aarnio esitelmöi aiheesta: ”Seurakuntadiakonian tarve kentällä nyt ja lähitulevaisuudessa”. Puhuja mainitsi, että diakonia eli palvelustoimi on yli 100 vuotta vanha, sillä Diakonissalaitos on toiminut yli 100 v. Orivedellä on ollut diakonissa vuosisadan alkupuolelta asti. Diakonissan eli seurakuntasisaren tehtävään kuuluu sairaiden kaikenlainen huolto, krooniset sairaat, vanhukset – nykyisin toimii Orivedellä neljä kultaisen iän kerhoa – aistivialliset, invaliidit sekä alkoholistien kodit.

Työkenttä on lisääntynyt ja uusia kohteita ja työmuotoja on kuten esim. lasten ja vanhojen päivähoitolat. Olisikin saatava toinen seurakuntasisar Orivedelle, jotta voitaisi osallistua enemmän sosiaaliseen työhön. Asiasta on tehty aloite.

Keskustelun jälkeen piti päätöspuheen ja loppurukouksen pastori Antero Juntumaa.

Juttu on julkaistu Oriveden Sanomissa 14.1.1971. Se julkaistaan uudestaan juuri sellaisena kuin se on 50 vuotta sitten lehdessä ollut.

Leave a Comment