Paloaseman aatto ei paljon arjesta poikkea – silloinkin kalustoa huolletaan

Palomies Tapio Sillanpää, ylipalomies Seppo Riihelä ja palomies Markus Majasalmi tutkivat pintapelastuskalustoa. Toiveissa on, että sitä ei joulun aikana tarvittaisi. Teksti: Anne Kotipuro. Kuva: Juha Jäntti.

Työvuosia Pirkanmaan pelastuslaitoksella on ehtinyt kertyä jo yli 30, ja ehkä kymmenkunta jouluaattoa olen ollut työvuorossa. Aattovuoro oli viime vuonnakin, ja nyt taas osui kohdalle, mutta 24-tuntinen vuoro jouluaaton aamukahdeksasta ei kovin paljon arjesta poikkea, vaan periaatteessa tehdään ihan samat hommat kuin muutenkin.

Joillakin asemilla saattaa toki olla jotain erityistä, esimerkiksi joulukuusi pihalla tai sisällä. Jossakin ovat firmat saattaneet lahjoittaa asemalle joulukinkunkin. Tämä on ensimmäinen jouluni Orivedellä, ja käytännöt vaihtelevat. Itse olen kiertänyt urani aikana noin 15 asemalla.

Kysäisenpä Orivedellä pitempään palvelleelta pelastajalta, onko täällä jotain omia joulutraditioita. Ei kuulemma ole.

Eipä tule mieleen erityisiä sattumuksia joulun työtehtävistä omalta uralta, silloin päivystetään kuten muulloinkin. Ja jos joku sattumoisin luulee, että paloasemalla hälytysten välillä aikaa tapetaan korttia pelaamalla, väärin arvattu.

Joka päivälle merkitty omat tehtävänsä – myös jouluna

Samalla lailla tehdään rästihommia kuten muulloinkin. Joka päivälle on merkitty omat hommansa. Torstain vakihomma on käydä läpi yksikkö 931 eli ykkössammutusauto. Itse asiassa se tarkistetaan joka aamu, mutta tässä vielä tarkemmin. Kerran kuukaudessa joka autolle osuu kuukausitarkistus, eli kaikki laitteet kannetaan autosta ulos ja käydään läpi oikein perusteellisesti, mutta se ehdittiin tehdä jo joulukuun alussa. Muina aikoina huolletaan omia varusteita.

Joka-aamuisessa palaverissa asemien kesken palaverissa voi aina tulla lisätekemistä. Jos kalustossa on vajauksia tai jostakin puuttuu miehitystä, se saattaa vaikuttaa meilläkin niin, että joku lähtee täydennykseksi muualle tai kalustoa kierrätetään.

Ilmoistakaan ei aina tiedä. Keskiviikolle on vähän lupailtu lumisateita, jolloin keli voi olla vaikka mitä.

Täällä toivotaan, ettei tulisi jouluksi lainkaan jäätä, ettei kukaan edes yritä lähteä heikoille jäille. Ja muistakaa nyt ihmiset näin joulunakin, ettei palavia kynttilöitä jätetä valvomatta!

Säännöllistä kuntoilua ja jatkuvaa harjoittelua

Iltapäivästä on ohjelmassa kuntoilua, samoin aina jokin harjoitus. Voi olla korkean paikan harjoituksia tai kalustoharjoitus paloautossa. Myös pintapelastusta on tässä harjoiteltu. Käymme myös säännöllisesti harjoittelemassa uudessa palotalossa Kangasalan asemalla. Kun tulee tosipaikka, ei mene sormi suuhun.

Kolmen kuukauden Orivesi-kokemuksella olen jo havainnut Ysitien kolariherkäksi. Niinpä usein harjoitellaankin ihmisen pelastamista autosta ja pilkotaan autoja harjoitusmielessä.

Vuorokauden mittaista vuoroa ei jaksaisi vetää ilman lepoa välillä, mutta minuutin lähtövalmius on voimassa yölläkin, ja sitä myös seurataan. Ensivastekeikkojakin usein tulee.

Seppo Riihelä
Ylipalomies

Leave a Comment