Neljä viidestä lukijastamme lähettää joulukortteja – ahkerin vastaaja kirjoitti niitä noin 70 kappaletta!

Joulukorttien kirjoittaminen voi samalla olla hetki, jolloin muistellaan ystäviä ja sukulaisia sekä yhteisiä hetkiä heidän kanssaan. Kuva: Anne Kotipuro.

Lehden verkkokyselyyn vastanneista 82  prosenttia kertoi lähettävänsä joulukortteja, 18 prosenttia ei sitä harrasta.

Hekin, jotka eivät kortteja tapaa lähetellä, muistavat läheisiään esimerkiksi soittamalla tai sähköisellä joulutervehdyksellä. Yksi vastaaja tunnusti, että korttien lähettäminen jää aina aikeeksi, mutta hänkin koettaa muuten toivotella jouluiloa, esimerkiksi puhelimitse.

Osalle korttien lähettäminen on vakiintunut perinne joulun alla, mutta jolleki jaksamiskysymys.

– Työssä ollessamme emme enää lopulta jaksaneet kirjoittaa joulukortteja. Kaunis tapa jäi pois. Emme ole enää vuosiin kirjoitelleet kortteja, tunnustaa eräs kommentoinut.

Yksi vastaajista perusteli, että viime vuonna postilaisen lakko johti päätökseen luopua joulukorttien kirjoittamisesta.

Lämmin ajatus ystävyydelle, ei velvollisuus

Ne vastaajat, jotka kortteja edelleen lähettävät, ovat sitten sitäkin ahkerampia. Neljä vastaajaa tyytyy muutamaan korttiin, kuusi laskeskeli lähettävänsä 10–20 korttia, ja 15 lukijaamme lähettää kortteja yli 20 kappaletta. Käsi ei väsy tälläkään vastaajalla, joka kertoo:

– Lähetin noin 70, osa meni ulkomaille. Kiva muistaa omin käsin kirjoitetulla kortilla. Osaa ystävistä kun ei tapaa vuosikausiin, mutta kortit menevät. Korttia kirjoittaessa aina hetken muistelee ystäväänsä. Kiva on myös saada kortteja, kun tietää, että siellä toisessakin päässä on ystävyyttä ajateltu.

Monelle muullekin korttien lähettäminen on ilo, ei velvollisuus, eikä vaihtoehto hyväntekeväisyydelle.

– On ilo lähettää kortteja ystäville ja tuttaville. En halua unohtaa heitä varsinkaan näin korona-aikana. Monet laittavat korttirahat hyväntekeväisyyteen, mutta silloin ystävien on tyydyttävä kenties bittiavaruuteen katoaviin toivotuksiin somessa. Osallistun myös hyväntekeväisyyteen, jopa suuremmalla summalla, mitä kortteihin kuluu. En kuitenkaan huutele siitä somessa, kommentoi muuan lukija.

Korttien saaminenkin lämmittää, joten ilo kiertämään

Moni tunnustaa, että korttien saaminen on itselle mukavaa, miksei siis ilahduttaisi samoin muitakin?

– Voi, miten ihanaa on saada joulukortteja! Postin saaminen on monille iloinen asia varsinkin joulun alla. Kaikki eivät ole sosiaalisessa mediassa mukana, joten he eivät siellä lähetettyjä tervehdyksiä edes näe, muistutti yksi vastanneista.

– Itse asiassa minua ärsyttää ihmisten julkiset ilmoitukset korttirahojen ohjaamisesta hyväntekeväisyyteen. Voihan hyväntekeväisyyteen osallistumisen lisäksi muistaa ystäviään kauniilla joulukorteilla, jos taloudellinen tilanne niin sallii, hän jatkaa.

Ja hänkin, joka lähettää vain muutaman kortin, näyttää miettineen tarkoin, keille.

– Lähetän ainoastaan lastenlapsille ja muutamalle rakkaalle ystävälle. Osallistuin korttirahoilla joulupuukeräykseen.

Tämä erikoinen joulu tuntuu entisestään herkistäneen ihmisiä korttien lähettelyyn.

– Varsinkin näinä rajoitettuina korona-aikoina on mukava raapustella kortteja ja muistella tuttavia ja ystäviä etänä, tiivisti eräs vastaaja.

Niinpä niin. Ystäviä kaivataan ja heitä muistetaan.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?