Koronanyrkin uusi linjaus muutti Oriveden seurakunnan joulun tapahtumat etätilaisuuksiksi – kaupungin sisäliikunta- ja kokoontumistilat pidetään myös suljettuina 10. tammikuuta asti

Oriveden kirkko ja muut seurakunnan kirkot ovat avoinna jouluaattona hiljentymistä varten. Muutoin seurakunnan joulun ajan tilaisuuksiin voi osallistua vain etänä. Kuva: Juha Jäntti

Pirkanmaan alueellinen pandemiaohjausryhmä linjasi tiistaina, että Pirkanmaalla voimassa olevia suosituksia jatketaan 10.1.2021 saakka. Tämä toi muutoksia muun muassa Oriveden seurakunnan joulun ajan toimintaan.

– Loppuvuosi mennään hiljaisuudessa rajoitusten mukaan. Määräys enintään kymmenestä osallistuvasta henkilöstä pitää paikkansa kaikissa tilaisuuksissa. Poikkeuksena ovat siunaustilaisuudet sielunhoidollisista syistä. Silloin lähiomaisia voi olla paikalla enemmän kuin kymmenen, Oriveden seurakunnan kirkkoherra Mika Tapiolinna kertoo.

Seurakunta pyrkii striimaan mahdollisimman monta joulun ajan tapahtumaa. Esimerkiksi perjantai-iltana pidettävä kanttorien joulutervehdys seurakuntakeskuksesta lähetetään suoratoistona seurakunnan Facebook-sivun kautta.

Oriveden seurakunnan nettisivuilla julkaistaan puolestaan Kristalli-kuoron jouluäänite.

Sunnuntain Kauneimmat joululaulut -tilaisuuteen voi myös osallistua vain etänä. Tilaisuus ja sen suoratoistolähetys alkavat iltakuudelta. Kauneimpia joululauluja lauletaan vielä myös loppiaisena jumalanpalveluksen yhteydessä. Tuolloin mukana on myös lähettivieras.

Lue lisää: Kauneimpia joululaulujakin lauletaan kotisohvilla – seurakunta tarjoaa säestyksen ja sanat, nappaa vihko mukaan vaikka kauppareissulla

Joululauluvihkoja jaetaan eri tavoin. Niitä on viety tarjolle muun muassa Oriveden ja Juupajoen liikkeisiin ja kahviloihin. Myös työntekijät jakavat lauluvihkoja.

Kaikki joulun ajan jumalanpalvelukset striimataan

Se on jo seurakunnassa päätetty, että kaikki joulun ajan jumalanpalvelukset ovat seurattavissa suorina lähetyksinä seurakunnan Facebook-sivun kautta. Jumalanpalveluksiin osallistuminen ei paikan päällä ole siis mahdollista.

Sunnuntaina aamun sanajumalanpalvelus toimitetaan ja lähetetään seurakuntakeskuksesta.

Jouluaattona pidetään alkuillasta sanajumalanpalvelus ja vielä iltakymmeneltä hartaushetki Oriveden seurakuntakeskuksesta.

Joulupäivän sanajumalanpalvelus lähetetään Juupajoelta ja tapaninpäivänä alkuillan sanajumalanpalvelus lähetetään Eräjärven kirkosta.

Sunnuntaina 27. joulukuuta sanajumalanpalvelus lähetetään aamulla seurakuntakeskuksesta ja samasta paikassa pidetään myös uudenvuodenaattona iltakymmeneltä sanajumalanpalvelus.

Myös uudenvuodenpäivän ja tammikuun ensimmäisen sunnuntain jumalanpalveluksiin voi osallistua vain etänä.

Vaikka jumalanpalveluksiin ei kirkoissa voi nyt osallistua, ovat kirkkojen ovet kuitenkin hetken verran joulun aikana auki hiljentymistä varten. Tämä on ollut myös tuomiokapitulin toive.

– Längelmäen, Eräjärven ja Juupajoen kirkot ovat avoinna jouluaattona kahdesta neljään ja Oriveden kirkko kahdesta kuuteen. Kirkkoihin tulee kapitulin suosituksesta myös valaistus koko jouluyöksi, Tapiolinna kertoo.

Iso osa kaupungin tiloista pysyy kiinni

Koronanyrkin uudet linjaukset huomiotiin välittömästi myös Oriveden kaupungin toiminnassa.

Kaupunki on tiedottanut, että Orivedellä jäähalli, liikuntahalli, uimahalli ja koulujen salit pysyvät suljettuina 10. tammikuuta saakka. Lasten ohjattu harrastustoiminta voi puolestaan jatkua kuten tähänkin asti ulkona turvaohjeita noudattaen.

Myös kaupungin kokoustilat, kerhotilat ja Järjestöjen talo sekä nuorisotilat ovat suljettuina 10. tammikuuta saakka. Kaupunginvirasto on kokonaan suljettuna 28.12.2020−3.1.2021.

Kansalaisopiston syyskausi on päättynyt ja kevätkauden on suunniteltu alkavan 11. tammikuuta lähtien.

Oriveden kirjasto palvelee rajoitetusti. Joulukuun lauantait kirjasto on kiinni, samoin tammikuun kaksi ensimmäistä lauantaita. Jouluviikolla kirjasto on avoinna maanantaista keskiviikkoon ja välipäivinä kirjasto palvelee joka päivä, mutta sulkeutuu uudenvuodenaattona jo viideltä.

Eräjärven kirjasto on suljettu jouluviikolla ja avoinna se on normaalisti loppiaisen jälkeen torstaina.

Pirkanmaan koronanyrkki arvioi tammikuussa tarkemmin, voidaanko joitakin suosituksia lieventää. Ensimmäisenä halutaan saada alkuvuodesta käyntiin lasten harrastukset ja ohjattu liikunta, mikäli koronatilanne on parantunut.

Oriveden kaupunki puolestaan tiedottaa mahdollisista uusista linjauksista tiistaina 5. tammikuuta tai tarpeen mukaan jo aiemmin.

Lue lisää:

”Tarpeetonta matkustamista tulisi joulun alla välttää” – Pirkanmaan koronasuositukset jatkuvat ensi vuoden puolelle

Pitkä puhdas putki katkesi – Oriveden koronalukema nousi, mutta vain yhdellä

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?