Längelmäen Henna on tuttu toimija Symppikseltä ja käsityöpuodin tiskin takaa

Pirjo Eeli
Pirjo Eeli avasi Näpsäkkä Puodin löytääkseen myyntipaikan omille sekä muiden käsityöntekijöiden ja askartelijoiden aikaansaannoksille. Kuva: Anne Kotipuro.

Vuoden 2021 Längelmäen Hennaksi on valittu Pirjo Eeli. Eeli on paljasjalkainen längelmäkeläinen, joka on asunut muualla vain muutamia vuosia elämästään.

– Längelmäki on mahtava pitäjä, kaunis paikka veden äärellä. Längelmäveden välitön läheisyys on mielestäni yksi suurimmista tekijöistä. Länkipohja on rauhallinen kylä, josta on kuitenkin hyvät kulkuyhteydet kaikkialle, hän kehaisee.

Längelmäki-seura valitsee vuosittain Längelmäen Hennaksi tai Hannuksi henkilön, joka on toiminut alueella aktiivisesti yhteisen hyvän edistäjänä. Nimeämisperinne siirtyi Längelmäki-seuralle vuonna 2019 Längelmäen yrittäjiltä.

– Längelmäen Henna tai Hannu on aktiivinen, yhteisen hyvän muistaja ja edistäjä, joka ylläpitää positiivista kuvaa pitäjästä. Pirjo Eeli on pitkään ollut vapaaehtoisena Symppiksellä, ja paikasta on muodostunut matalan kynnyksen olohuone muillekin kuin pelkästään länkipohjalaisille, Längelmäki-seuran puheenjohtaja Tuomo Heinonen avaa valintaperusteita.

Monenlainen vapaaehtoistyö onkin merkittävä osa Eelin arkea. Suurin osa Eelin vapaa-ajasta kuluu hyöriessä Symppiksellä, jossa hänet voi tavata lähes päivittäin keittelemässä kahvia ja järjestelemässä asioita.

– Olen ollut Symppiksen toiminnassa mukana vuodesta 2014 tai 2015, hän laskeskelee.

Symppis oli ensimmäinen vapaaehtoisaktiviteetti, johon hän hurahti eläkkeelle jäämisen jälkeen. Tämän jälkeen harrastelistalle on tullut mukaan myös paljon muuta. Tällä hetkellä Eeli on mukana Länkipohjan kaverikoirat -yhdistyksessä Lumikki-koiransa kera, pyörittää Näpsäkkä-käsityöpuotia sekä luotsaa puheenjohtajana viidettä vuotta Eläkeliiton Längelmäen yhdistyksen toimintaa.

– Kaverikoirien kautta on vierailtu ilahduttamassa kyläläisiä muun muassa palvelukodeissa ja erilaisissa tapahtumissa. Eläkeliiton Längelmäen yhdistys järjestää myös omaa vapaaehtoistoimintaa. Ideana on ilahduttaa yksinäisiä ikäihmisiä tarjoamalla kahvittelu- ja jutusteluseuraa tai ulkoilemalla yhdessä palvelukotien asukkaiden kanssa, Eeli kertoo ja harmittelee, että koronatilanteen vuoksi vierailut ja ulkoiluhetket on jouduttu laittamaan tauolle.

Mikäli kotona jää luppoaikaa, Eeli istahtaa mielellään alas tekemään käsitöitä.

– Minäkin olen viime aikoina väsännyt syksyn hitiksi nousseita pyllyttimiä eli hameenkaltaisia, neulottuja takamuksen lämmittimiä, hän naurahtaa.

Leave a Comment