Kotimaista sen olla pitää – ja mieluiten paikallista

Enkeleitä joka makuun, kierrätysmateriaaleja hyödyntäen ja langasta virkattuina. Kuva: Anne Kotipuro.

Koronavuosi näyttää entistä enemmän nostaneen pinnalle kotimaisten ja paikallisten tuotteiden suosimista, ja mikäs sen parempi. Joulu on monen käsityöläisen sesonkiaikaa, jolloin tehdään iso osa vuoden tilistä.
Nyt, kun joulumarkkinoita ei päästä pitämään, paikallisia tuotteita etsitään kauppojen hyllyiltä. Marketeista niitä löytyy harvakseltaan, mutta Oriveden seudullakin on useampi myyntipiste omien tuottajien ja käsityöläisten myyntiä varten.

Länkipohjassa toimiva Näpsäkkä Puoti on puodinpitäjä Pirjo Eelille samalla paikka saada omatekoista myyntiin. Moni muukin sanoo, että tuttavat on jo näillä kyllästetty, ja tuovat tuotteitaan siksi myyntiin, kun ei osaa tekemättäkään olla. Tekijöiden joukossa on paljon myös kesäasukkaita.
Komean, isompaankin uuniin sopivan tuhkalapion on valmistanut Seppo Lindroos. Varteen on vielä poltettu Längelmäki – vanhan kotikunnan nimeä ei päästetä unohduksiin.

Kunnon työkalut uuninomistajalle on valmistanut Seppo Lindroos. Kuva: Anne Kotipuro.

Pöydillä ja hyllyissä näkyy materiaalien kirjo ja tekijöiden kekseliäisyys. ”Enkelikuorosan” kukoistaa myös kierrätysajatus, kun vanhat lankakartiot on hyödynnetty. Toisen enkelin kädessä on jopa pikkuinen kakunkynttilänpidike.
Kauppias itse on pukeutunut syksyn muotiasusteeseen, joka sai nimen pyllytin. Se on jämälangoille hyvin sopiva käsityö: takapuolenlämmitin, joka sopii housujenkin päälle.

Hauskoille joulumuoreille Länkipohjassa on tekijä Riitta Purola antanut persoonalliset nimetkin. Edessä nuotio, jonka sisään mahtuu led-tuikkukynttilä. Kuva: Anne Kotipuro.

Eräjärvellä ja Korkeakoskellakin paikalliset putiikit

Eräjärven kehittämisyhdistyksen eli Ekyn kyläputiikki tarjoaa sekin lahjanhakijoille paikallisia löytöjä.
– Tietenkin villasukkia ja muita paikallisten käsitöitä, Suomessa paahdettua ja pakattua Eräjärvi- kahvia ja -teetä sekä ihan täällä valmistettuja ChefBugin tuotteita. On sellaisia, joissa on mukana sirkkoja ja Eräjärvellä käsintehtyä suklaata ilman sirkkojakin. Löytyy myös makusiirappeja ja paikallista hunajaa. Paikallishistorian kirjoja meiltä saa myös, vaikka uusia kirjoja ei nyt olekaan ilmestynyt, luettelee Sanna Pohja kyläputiikista.

Marja-Leena Valkeajoen kranssit on tehty sulatetusta lasista, siis varsinaisia kestokoristeita ja sopivat lahjapakettiinkin. Kuva: Virve Tarvonen.

Ensimmäistä joulua odotetaan toiveikkain mielin myös Juupajoen tuottajatorilla, jolla tällä kertaa myyjänä päivystää yksi tuottajista, Virve Tarvonen.
– Meillä on kaikkiaan noin 70 tuottajan tuotteita, joista yli 30 ihan tästä Juupajoelta. Vanhoja tuttuja tuotteita ovat käsityöt, nukenvaatteet, puulelut ja vastaavat. Koko ajan tulee uusiakin mukaan.
– Ihan uusimpia tuotteita ovat sulatetusta lasista tehdyt lasikranssit ikkunaan, lasiset tuikkukipot ja alustat asetelmille tai kynttilälle. Niiden tekijä on lasitöitä harrastava juupajokelainen Marja-Leena Valkeajoki.

– Sitten on erilaisia pieniä ja isompia pöytäkuusia, jotka on askarreltu juuttikankaasta, nahasta ja langasta. Ne ovat modernin kartiomaisia ja varustettu valoilla. Pikkulahjoiksi täällä on erimuotoisia ommeltuja heijastimia tai sytytyskäpyjä lahjapaketissa. Kynttilöitä meillä on moneen makuun, osa lasiastioihin sulatettuja. Niihin voi pakata mukaan koristeellisen tulitikkurasian, jossa on värssykin mukana. Ekohenkisille saatavissa on kankaisia lahjapussukoita, joita voi käyttää yhä uudestaan, samoin pulloessuja ja -tonttupipoja.
Isompaa pakettia haluavalle löytyy vaikka polttopuille kantokoppa puineen, sellaisen ehtii tilaamalla vielä saada. Puuesineistä mieleen tulevat leikkuulaudat, kauhat ja ottimet eri puulajeista. Jopa omenapuusta ja loimukoivusta tehtyjä käyttöesineitä on tarjolla. Talvipakkasiin sopivat nahkarukkaset sekä naisille että miehille, samoin säärystimet.

– Ja yksi uusi leipurikin on astunut kehiin, joten nyt täällä on myös käpykakkuja ja aleksanterinleivoksia, Tarvonen lisää. Ne eivät taida säilyä jouluun asti, mutta piparitalojen kanssa voi ainakin yrittää.
Sisään kävelee tuottajatorin vuokrahuonetta käyttävä kampaaja, ja mikeleen tulee, että paikalla palvelevilta yrittäjiltä voi kysyä lahjakortteja. Kukapa ei nauttisi hemmottelevasta jalkahoidosta? Lahjakortteja on toki myös tuottajatorin tavaroille, jollei osaa valita.
– On meillä myös vanhan kansan lääkintään käyttämää pakurijauhetta, mustikkajauhetta, siemennäkkäriä, porkkanasuklaata, kuusenkerkkäsiirappia, ylämaankarjan kuivalihaa… Kyllä näistä rakentaisi vaikka vähän erilaisen herkkukorin, heittää Virve Tarvonen vielä.
Herkkuja ja paikallistuotteita lahjapaketteihin löytyy myös kivenheiton päästä Walleniuksen Vapriikin tiloista.

Tämän joulun hittilahja Orivedellä saattaa olla Timo Suvannon kuvateos, jota saa Taitokeskuksesta. Vieressä kauroilla täytetty lämpötyyny, jonka voi lämmittää mikrossa harteita lämmittämään. Kuva: Anne Kotipuro.

Designia joulutorilta tai paikallisia vanhoja valokuvia

Taitokeskus Oriveden yläkerrassa toimii design-joulutori, jonka kymmenestä näytteilleasettajasta ainakin puolet on orivesiläisiä ja loputkin lähiseudulta. Sieltä voi hankkia vaikka Orivedellä valmistettuja soijavahakynttilöitä, puutuotteita, tekstiilejä ja koruja
– Taitokeskuksen omassa valikoimassa kestosuosikki on Oriveden pläkkilyhty, joka on valmistettu paikallisen mallin mukaan, lisää neuvoja Sara Lundén.

Tänä jouluna saattaa monesta paketista paljastua Timo Suvannon kirja, jolla on ollut kova kysyntä. Se ehti jo hetkellisesti loppuakin myymälästä, mutta painosta saatiin lisää myytävää. Kirjan erikoinen idea ovat väritetyt, alun perin mustavalkoiset kuvat Orivedeltä pikku tarinoineen.
Lähituotteita saa myös kukkakaupoista, sillä kauniit havukranssit ovat enimmäkseen niiden omaa valmistusta.

Leave a Comment