Kaupungin päätös ei tue lapsiperheiden valinnanvapautta

Muutimme perheemme kanssa edellisenä kesänä Orivedelle edullisen talon ja hyvien palveluiden perässä.

Kun äitiyslomani loppui ja jatkoin opiskelujani oli aika etsiä hyvä hoitopaikka kahdelle alle 2-vuotiaalle lapselle. Pitkän etsinnän jälkeen löysinkin yksityisen ryhmäperhepäivähoidon, johon lapset voi turvallisin mielin jättää, on pieni ryhmäkoko, osaavat hoitajat ja hoitajilla aikaa kuunnella ja kohdata lapsi.

Sitten sainkin tiedon marraskuussa, että Oriveden kaupunki on päättänyt irtisanoa kaikki nykyiset ostopalvelusopimukset yksityisten palvelutuottajien kanssa yksityisissä päiväkodeissa, ryhmäperhepäiväkodeissa sekä perhepäivähoitajilla.

Mitä tämä käytännössä vanhemman näkökulmasta tarkoittaa? Aiemmin maksoin kaupungin ostopalveluna yksityisestä ryhmäperhepäivähoitopaikasta kahdesta max. 140 h/kk hoidossa olevasta lapsesta yhteensä 264 euroa. Muutoksen jälkeen maksaisin samasta hoitopaikasta ja samasta hoitotuntimäärästä kuukaudessa 562 euroa Kelan yksityisen tuen kanssa, eikä perheellämme tällaiseen ole varaa opiskelijana, eikä olisi silloinkaan vaikka olisin työelämässä.

Hinta tietenkin vaihtelee järjestäjästä riippuen, mutta pääpointtina se, etteivät yksityiset toimijat voi kilpailla muutoksen jälkeen kaupungin tulosidonnaisten hintojen kanssa ja näin ollen varsinkaan suuret perheet eivätkä pienituloiset voi enää valita yksityistä perhepäivähoitoa.

Oriveden kaupunki on siis tehnyt päätöksen, joka aiheuttaa tilanteen, jossa vanhemmilla ei enää päätöksen voimaantulon jälkeen ole varaa maksaa nykyistä yksityistä hoitopaikkaansa. Perheiden on pakko siirtyä kunnan järjestämään varhaiskasvatukseen tai kunnan valitsemaan yksityisen varhaiskasvatuksen asiakkaaksi, joka tässä tapauksessa on Pilkkeen liikuntapäiväkoti.

Ongelmallista tässä on myös se, että tulevassa palveluseteliuudistuksessa palvelusetelillä on mahdollista valita vain yksi ainoa päiväkoti, Pilke.

Nykytutkimusten mukaan suurimmalle osasta vanhemmille on tärkeintä, että he itse saavat päättää, missä heidän lapsensa on hoidossa. Tämä Oriveden uudistus ei lisää vanhempien valinnanvapautta, vaan rajaa sitä huomattavasti. Kyse on melkoisen monesta orivesiläisestä vanhemmasta, jotka tällä hetkellä ovat yksityisen varhaiskasvatuksen asiakkaina kunnan ostopalvelun kautta.

Uudistus ei myöskään ole linjassa varhaiskasvatuslain lapsen edun ensisijaisuuden kanssa, jossa todetaan, että ”varhaiskasvatusta suunniteltaessa, järjestettäessä tai tuotettaessa ja siitä päätettäessä on ensisijaisesti huomioitava lapsen etu.” Ei ole lapsen edun mukaista vaihtaa ilman pätevää syytä hoitopaikkaa toiseen pois tutuista hoitajista ja leikkikavereista.

Varhaiskasvatuslain periaatteisiin kuuluu myös ”toimia yhdessä lapsen sekä lapsen vanhemman tai muun huoltajan kanssa lapsen tasapainoisen kehityksen ja kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin parhaaksi sekä tukea lapsen vanhempaa tai muuta huoltajaa kasvatustyössä.”  Tässä uudessa päätöksessä ei ole kuultu lasten vanhempien mielipidettä eikä myöskään yksityisen lastenhoidon tuottajia.

Päätöksen seurauksena lasten vanhemmilla ei ole varaa enää jatkaa tutussa hoitopaikassa. Yksityisten hoitajien asiakkaat katoavat ja pahimmassa tapauksessa joutuvat lyömään lapun luukulle. Tätäkö kunta haluaa, että monet yksityiset elinkeinonharjoittajat joutuvat lopettamana toimintansa, kun kunnan tehtävä nimenomaan olisi tehdä yrittäjiä tukevia päätöksiä, varsinkin näin korona-aikana?

Vaadimmekin kaupunginhallitusta ja lapsi- ja nuorisolautakuntaa ensisijaisesti kumoamaan päätöksen irtisanoa ostopalvelusopimukset yksityisten palvelutuottajien kanssa. Jos tätä ei nähdä mahdollisena, seuraavaksi paras vaihtoehto olisi jatkaa jo olemassaolevia sopimuksia niin kauan kuin nykyinen lapsi jo valittua hoitopaikkaa tarvitsee Tampereen mallin mukaisesti.

Yhtenä vaihtoehtona voisi olla myös tulevan palveluseteliuudistuksen myötä antaa vanhemmille vapaus valita palvelusetelin kautta mikä tahansa yksityinen hoitopaikka, jonka kunta on jo hyväksynyt palvelutuottajakseen.

Palvelusetelilain tarkoitushan on, että kunta myöntää kuntalaiselle maksusitoumuksen, eli palvelusetelin, jolla tämä voi hankkia tarvitsemansa palvelun yksityiseltä palveluntuottajalta ja vanhempi voi näin valita itse, kuka palvelun hänelle tuottaa, missä ja milloin. Palvelusetelin tarkoituksena on lisätä sekä kuntalaisen valinnanvapautta että edistää julkisen ja yksityisen sektorin yhteistyötä. Miksi kunta siis päinvastoin tahtoisi katkaista sillat yksityisten lastenhoitajien kanssa Pilkettä lukuunottamatta?

Pallo on nyt kaupungilla, älkää karkoittako lyhytnäköisellä päätöksenteollanne nuoria lapsiperheitä muuttamaan pois kun tarkoitus on lisätä Oriveden elinvoimaa ja kuntalaisten ja lapsiperheiden hyvinvointia.

Linda-Riina Laakso

äiti, nuorisodelegaatti Euroopan Neuvoston aluehallintokongressin 32. ja 33. istunnossa

sekä 

Linda Saarinen, yksityinen Perhepäiväkoti Onnela
Roosa Niskanen, yksityinen Perhepäiväkoti Onnela
Suvi Timonen, PikkuTassu, Yksityinen Ryhmäperhepäivähoito
Taru Kiiskinen,  PikkuTassu, Yksityinen Ryhmäperhepäivähoito
Jenny Valkila, yksityinen perhepäivähoitaja
Lauriina Lehtonen, äiti
Kati Joki, äiti
Ville Seppi, isä, yrittäjä

Harry-Pekka Laakso, DI
Eeva Luona, äiti
Laura Viitala

Jarkko Hakala

Henna Kähönen

Jaakko Kähönen

Veronica Heikkilä

Mika Korpelainen

Emilia Kiviniemi

Markus Finnig

Janne Saarinen

Mari Moisio

Antti Saramäki

Severi Vuorinen

Sami Nieminen

Tapio Niemelä

Tapio Lahtinen

Minna Duncker

Sauli Ylistalo

Aleksi Helander

Mikko Raitanen

Katja Karppanen

Tarmo Ideon

Kari Haapala

Aapo Mäki

Jyri Salminen

Pasi Koivula

Jussi Murtola

Milla Bankowski

Maarit Kultala
Matti Kultala

Suvi Saikkonen
Heikki Lepo

Krista Mäkinen
Kosma Riekki
Milja Niskanen

Jenni Lehto
Alisa Knuutila

Leave a Comment