Orivesi saa 950 000 euroa harkinnanvaraista valtionosuuden korotusta

Aila-myrsky
Valtionosuuden korotus pienentää Oriveden kaupungin talouden tämän vuoden alijäämää merkittävästi. Kuva: Juha Jäntti

Oriveden kaupunki saa tälle vuodelle harkinnanvaraisen valtionosuuden korotuksen, joka on suuruudeltaan 950 000 euroa. Kaupunki haki tasan miljoonan euron suuruista korotusta.

Korotusta haki 149 kuntaa, ja hakemusten yhteissumma oli 346 miljoonaa euroa. Valtion taholla oli varattuna tarkoitukseen 60 miljoonaa euroa, ja korotuksen sai 66 kuntaa.

Kunnan valtionosuutta on mahdollista korottaa harkinnanvaraisesti, jos kunta on poikkeuksellisten tai tilapäisten kunnallistaloudellisten vaikeuksien vuoksi on lisätyn taloudellisen tuen tarpeessa. Tuen tarpeeseen vaikuttavina seikkoina otetaan huomioon myös paikalliset erityisolosuhteet.

Valtionosuuden korotuksen saannin ehtona on, että kunnalla on suunnitelma taloutensa tasapainottamiseksi.

Kaupunki perusteli korotuksen tarvetta muun muassa koronaepidemian talousvaikutuksilla, yhteiskoulun sisäilmaremontin kustannuksilla, palveluasumisen investointitarpeilla ja Oriveden Opiston toiminnan päättymisen vaikutuksilla. Perusteluissa todettiin, että kaupungilla on taseessaan vielä ylijäämää, mutta suunnitelmakauden talousarviot tulevat olemaan merkittävästi alijäämäisiä.

Korotuksen saajakuntien valinta on tehty viime vuosien tilinpäätösten pohjalta, mutta ennen kaikkea hakijan tämän vuoden tilanteen perusteella. Päätöksissä on otettu huomioon koronatoimiin suunnatut tämän vuoden avustukset ja kunnan verokehitys.

Kuntakoon mukaan 2 000–5 000 asukkaan kunnista saajia on 25 kuntaa, 5 000–10 000 asukkaan kunnista  14 kuntaa, 20 000–40 000 asukkaan kunnista 6 kuntaa ja 40 000–80 000 asukkaan kunnista 8 kuntaa. Yhdeksän suurinta kaupunkia eivät ole saamassa harkinnanvaraista korotusta.

Leave a Comment