Tuottajatori avasi maltillisesti juhlakauden – tunnelmaa toivat Juupajoen kylänraitin ensimmäiset jouluvalot

Ronja Majava toivoi joulupukilta uutta peliä. Kuva: Juha Jäntti

Meno oli ajankohtaan nähden sopivan rauhallista, kun Juupajoen tuottajatorin väki laittoi torstaiksi pystyyn joulukauden pienimuotoisen avaustapahtuman. Mukavaa jouluista tunnelmaa lisäsi se, että Koskitien varteen oli juuri saatu kunnan kautta aikojen ensimmäiset jouluvalot.

– Päätimme, että kyllä joulu pitää avata, mutta näin enimmäkseen ulkomeiningillä. Tarkoitus oli pitää kunnon turvavälit ja näyttää maskien käytöllä esimerkkiä, yhdistyksen puheenjohtaja Anja Pasuri kertoi avajaisten valmisteluista.

– Olemme suunnitelleet joulukuulle myyjäisiä kahdelle viikonlopulle. Niiden osalta on mietittävä, järjestetäänkö niitä vai ei. Seuraamme koronaohjeistuksia viimeiseen asti.

Eino Lepola toi joulupukille kirjeen. Esko Lepola seuraili keskustelua levollisesti rattaista käsin. Myös poikien äiti Heli Majaniemi rohkeni juttusille joulupukin kanssa. Kuva: Juha Jäntti

Ilmava joulupukin konttori

Joulupukki saatiin kuin saatiinkin paikalle. Pukin konttori oli tällä kertaa ilmavasti katoksen alla ulkosalla. Lapset saivat tulla juttusille pöydän toiselle puolelle. Pukki oli tarkkana turvavälien suhteen.

Ronja Majava halusi tulla vartavasten katsomaan joulupukkia. Hän on kirjoittanut pukille kertoen jouluiset toiveensa. Pukki muisteli, että Ronjan kirje ei ollut ehtinyt aivan vielä perille.

– Peli olisi kiva saada, sellainen apinapeli, Ronja tuumasi.

Joulupukki ei ollut ihan varma, onko sellaista peliä jo tehty. Mutta jos ei ole, sellainen kyllä hankitaan.

Tonttu oli jo ehtinyt hakea mukaansa Nelli Helpiölän joulukäärön, joka piti sisällään salaisia toivomuksia. Pukille nuo toiveet oli kyllä nyt hyvä kertoa.

– Sähköauto olisi hienoa saada, sellainen ihan oikea lasten kokoinen, johon voi mennä kyytiin. Pinkki olisi kiva väri.

– Koitetaanpa järjestää, joulupukki sanoi hetkisen mietiskeltyään.

Korona-aika huolestutti joulupukkia aika tavalla. Se on nyt ikävää, että hän ei voi ottaa lapsia syliin. Pitää pysyä nyt etäämmällä.

– Kyllä tässä kuitenkin kuljetaan ja käydään ihmisten luona ilman muuta. Pitää sitä joulua viettää, vaikka ei olekaan ihan tavallinen joulunaika nyt menossa.

Nelli Helpiölä haaveili pinkistä sähköautosta. Kuva: Juha Jäntti

Sana tuottajatorista on kiirinyt

Tamperelainen Eeva Heino tekee luonnonmateriaalista nukkeja. Kun mökki on Orivedellä, Juupajoki tulee tarpeeksi lähelle myyntipuuhia ajatellen. Heinon tuotteita on ollut jo hyvän aikaa myynnissä tuottajatorilla.

Tekijä esitteli pieniä pehmeitä nukkehahmoja, joiden haalarit ovat puuvillaplyysiä, pää puuvillatrikoota ja täytteet pestyä karstavillaa.

– Pehmeä nukke on lapsen kannalta mukavampi kuin kova muovinukke.

Heino puhuu myös sen puolesta, että nukkeleikit ovat pojillekin tärkeitä. Ne kasvattavat erityisesti myötäelämisen kykyä. Pehmeä nukke voi olla pojallekin kiinnostava lelu, jos se on puettu vaikkapa partiolaisen, palomiehen tai jääkiekkopelaajan asuun.

– Näillä nukeilla on pienet silmät ja pieni suu. Se antaa mielikuvitukselle sijaa.

Eeva Heino valmistaa erikoisia pehmeitä nukkeja luonnonmateriaaleista. Kuva: Juha Jäntti

Seija Halmeelta oli tuottajatorilla myynnissä ainakin pakastevadelmia, luomuhunajaa ja mehiläisvahaliinoja. Valikoimaan tulee lähempänä joulua vielä mehiläisvahakynttilöitä.

Halme on innostunut siitä, että tuottajatori on saanut mukavasti asiakkaita, ja kokonaisuus toimii.

– Tämä kertoo siitä, että Juupajoki on pieni ja pirteä yhteisö, jossa yhteistyö pelaa. Sana on kiirinyt varmasti vähän etäämmäskin. Jos täällä kävisi vain paikallista väkeä, tuottajatorilla ei voisi mennä näin hyvin kuin nyt menee.

Kopsamolla asuva Päivi Rasi tekee harrastuksekseen monenlaisia joulun pieniä koristeita ja lahjaesineitä. Myynnissä on pieniä ja suurempia joulutonttuja, itsenäisyyspäivän tonttusia, joulukortteja ja pehmeitä joulukuusen palloja kuin lankakeriä.

– Teen näitä aika paljon aina juuri joulua varten. Nyt on siten erilainen joulu, että missään ei ole isompia joulunajan myyntimessuja.

– Onneksi on tämä tuottajatori ja tuossa vieressä Wapriikki. Saan sitten näiden kautta myydyksi hiukan jouluista tavaraa.

Päivi Rasi tekee harrastuksekseen tonttusia moneen lähtöön, ja myynnissä on jouluisia korttejakin. Kuva: Juha Jäntti
Jouluisia asetelmia. Kuva: Juha Jäntti
Vielä ehtivät kirjeet perille. Kuva: Juha Jäntti
Torin joulukuusi ja Juupajoen ensimmäiset jouluvalot. Kuva: Juha Jäntti

Leave a Comment