Längelmäveden laavuille tulee kompostoivat käymälät – myös puuceet rakennetaan hirsistä

Kompostoivat käymäläyksiköt odottavat Uuhiniemessä pääsyään laavusaariin. Puuceerakennukset tehdään tukevista hirsistä. Kuva: Juha Jäntti

Längelmäveden rantojen laavuprojekti saa jatkoa talven ja kevään mittaan. Kaksi yleiseen käyttöön tarkoitettua laavua tehnyt Raimo Haverinen rakentaa Lehtisensaareen ja Piikainluodolle puuceet. Nekin tehdään laavujen lailla hirsistä.

Oriveden kaupunki on lähtenyt hankkeeseen mukaan kustantamalla tarvittavat kaksi kompostoivaa käymälää. Ne ovat juuri saapuneet Haverisen pihamaalle odottamaan kuljetuksia laavupaikoille.

Haverinen veistää pihassaan tarvittavat hirret valmiiksi. Puutavara ja käymälät on tarkoitus kuljettaa saariin talvella jäitä pitkin – jos pakkasia ja kantavaa jäätä riittää.

– Hirsikehikoiden kokoaminen edistyy sitten ihan säistä riippuen. Joka tapauksessa huussit ovat viimeistään keväällä käyttökunnossa, Haverinen lupaa.

Keväällä ja loppukesästä tehdyt kaksi laavua ovat saaneet jo hyvänlaisesti vierailijoita. Liikkeellä ovat olleet veneilijät ja melojat. Pilkkijät löytänevät laavut talvikauden taukopaikoikseen.

– Ensi kesää varten on ollut sen verran keskustelua, että ainakin Tampereen Taivaltajien kanoottiporukka tekee tänne laavuille yön yli reissun.

Raimo Haverisen pihassa on menossa puucee-rakennusten hirsien kuorinta. Kompostoivat käymälät pääsevät palvelukseen laavupaikoille ensi kevääseen mennessä. Kuva: Raimo Haverinen

Käymälät tarvitsevat jonkin verran kunnossapitoa. Jokainen käyttäjä laittaa jälkeensä kuiviketta. Kompostoitunut massa pitää tyhjentää tietyin väliajoin.

Tavoitteena on se, että jokin alueella toimiva yhdistys ottaisi laavupaikkojen kunnossapidon hoitaakseen. Tehtävään kuuluisi myös laavupaikkojen polttopuuhuolto. Kaupunki vastaisi ylläpidon kustannuksista.

– Huoltojärjestelyt ovat selvittelyn alla. Jos emme saa mitään yhdistystä ottamaan hoitovastuuta, katsomme tilannetta uudelleen. Laavut ovat joka tapauksessa jo käytössä, ja paikkojen varustetaso vain paranee, liikuntapäällikkö Roope Marski kertoo.

Lue myös aiemmin tehdyt jutut laavuhankkeista:

Laiturista tuli proomu, kun laavuhirret saivat kyydin Piikainluodolle

 

Lehtisensaaren laavu sai nimen Lehtinen – kaikki vesillä liikkujat ovat tervetulleita