OS kysely: Pyhäinpäivä meni monilla perinteisesti haudoilla käyden ja läheisiä muistellen – rauhoittuminen mainittiin useampaan kertaan

Tämä tapa yhdistää lähes kaikkia pyhäinpäivän viettämistä koskeneeseen kyselyyn vastanneita. Kuva: Anne Kotipuro.

Lukijakyselyymme pyhäinpäivän viettotavoista viikko sitten innostuivat vastaamaan erityisesti perinteitä vaalivat, sillä lähes kaikki vastaajat kertoivat silloin käyvänsä haudoilla. Vain yksi vastaaja ruksasi vaihtoehdon, että eipä tule käytyä.

Pyhäinpäivä merkitsee 18:lle vastaajalle 22:sta ajankohtaa edesmenneiden muisteluun, lopuille neljälle se on vain yksi viikonloppu muiden joukossa.

Kun kysyttiin, miten vietät pyhäinpäivää, kynttilöiden vienti haudoille toistui useasti, samoin muualle haudattujen muistelu mainittiin. Jos hiljattain oli menettänyt läheisensä, myös kynttiläkirkkoon meno tuntui tärkeältä, mainitaanhan siellä nimeltä kaikki menneen vuoden aikana poismenneet.

Moni kuittasi pyhäinpäivän viettonsa maininnalla ”rauhallisesti” tai ”perinteisesti”. Yksi vastaajista yhdistää perinteen ja uudemmat virtaukset niin, että käy hautausmaalle viemässä lyhdyt, mutta lasten kanssa herkutellaan kuitenkin Halloweenia. Verstaallakin jonkun pyhäinpäivä kului rakennellessa.

Eräs lukija muistutti aiheellisesti, että kyselystä oli jäänyt kokonaan pois kekri, vanha suomalainen juhla. Niinpäs olikin, sitä kaiketi vietetään herkutellen ja hissukseen talveen laskeutuen.

Varsin monet sSeurakunnat ovat järjestäneet hautausmaille mahdollisuuden sytyttää kynttilän myös muualle haudatuille, sillä läheisen viimeinen leposija saattaa olla kaukanakin. Tässä muistelupaikka Hausjärven hautausmaalta, Kanta-Hämeestä. Kuva: Anne Kotipuro.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?