50 vuotta sitten: Vihtori Pyhälä, siitamalainen siltojen rakentaja

Vanha kuva, kivisilta

Kiviurakoitsija Vihtori Pyhälän 60-vuotta sitten käsipelillä poraama ja louhima kaivanto täyttää edelleen tehtävänsä. -Mv. Kalle Mikkola tarkastelemassa kaivantoa Siitaman yhdystien rummun kohdalla.

Hauholla syntyneen ja Siitamassa asuneen kivityömiehen ja urakoitsijan Vihtori Pyhälän töiden muistomerkkejä, kivisiltoja on eri puolella Hämettä.

Hän urakoi aikoinaan mm. Viinikan rautatiesillan Tampereella ja Leppäkosken rautatiesillan Hämeenlinnan eteläpuolella. Myös Yrösjoen siltaa ja lukuisia pienempiä siltoja hän oli rakentamassa, sanoo mv. Kalle Mikkola kertoessaan ennen sotia kuolleen Vihtori Pyhälän elämäntyöstä.

Vihtori Pyhälä teki merkittävän työn myös maanviljelijänä. Hän rakensi v. 1910 kivinavetan Siitaman Perttulaan ja sai palkaksi Perttulan 12-ha:n suuruisen suoniityn. Hyllysuo oli erinomaista ja muhevaa maaperältään. Se tarvitsi vain tehokasta kuivatusta. Kuivaustyön pulmana oli kuitenkin laskuojan esteenä oleva vankka peruskallio.

Kivityöurakoitsijana Pyhälä ei kuitenkaan lannistunut vaan porasi käsipeleillä reiät kallioon ja ampui vähitellen laskuojan valmiiksi. N. 50 m pitkä pari metriä leveä ja paikoin lähes 2 m syvyyteen kallioon porattu ja ammuttu kaivanto kuivatti suon. Pyhälä raivasi pellot kasvukuntoon, rakensi rakennukset ja asui tilaa voimaperäisesti.

Pyhälän tekemän kaivannon kuivatusvaikutus ulottui myös hänen tilustensa ulkopuolelle. Kaivannon vaikutuspiiriin kuului n. 1000 ha maita Kuteman järven tienoilla. Nekin laskivat vetensä kaivannon kautta.

Pyhälän louhima kaivanto täyttää edelleenkin alkuperäistä tehtäväänsä. Siitaman uusi yhdystie ylittää kaivannon ja ylityskohtaan on rakennettu sementtirumpu.

Juttu on julkaistu Oriveden Sanomissa 29.10.1970. Se julkaistaan uudestaan juuri sellaisena kuin se on 50 vuotta sitten lehdessä ollut.