Omaolon koronavirustaudin oirearviota on käytetty lähes 83 000 kertaa – palvelu kysyy samat asiat kuin hoitaja puhelimessa

Orivesiläiset ja tamperelaiset ovat käyttäneet maaliskuussa käyttöön otettua Omaolon koronavirustaudin oirearviota jo lähes 83 000 kertaa. Ammattilaiselle oirearvio on lähetetty yli 8 500 kertaa.

– Omaolo on koronavirustartuntaa epäillessä ensisijainen yhteydenottokanava, jota kehitetään koko ajan. Loppuvuodesta on tarkoitus ottaa käyttöön toiminto, jonka avulla asiakas pääsee heti koronavirustaudin oirearvion täytettyään varaamaan testiajan, eikä hänen tarvitse odottaa ammattilaisen vastausta, kertoo projektipäällikkö Essi Lönnqvist Tampereen kaupungilta.

Omaolo.fi -osoitteessa koronavirustartuntaa epäilevä täyttää koronavirustaudin oirearvion ja lähettää sen ammattilaisen arvioitavaksi. Omaolon kautta terveyspalveluihin voivat ottaa yhteyttä yli 16-vuotiaat.

Omaolo-palveluun pääsee myös Koronavilkku-sovelluksen kautta.

– Omaoloa kannattaa käyttää aina kun voi, niin puhelinlinjat eivät ruuhkaudu eikä aikaa kulu puhelimessa jonottamiseen. Omaolossa kysytään samat asiat, joita hoitaja kysyisi puhelimessa, kertoo hoitotyön päällikkö Birgit Aikio Tampereen kaupungilta.

Vastaus tavallisesti parissa tunnissa

Omaolon oirearvion voi täyttää milloin itselle parhaiten sopii. Orivedellä Omaolon kautta lähetyt yhteydenotot menevät terveyspalvelujen neuvontaan, jossa hoitajat käsittelevät niitä joka päivä kello 8–20.

– Yhteydenottoon saa vastauksen yleensä parissa, kolmessa tunnissa, ruuhkaisimpinakin päivinä viimeistään vuorokauden sisällä, Tampereen kaupungin tiedotteessa todetaan.

Oirearvion perusteella hoitaja tekee lähetteen koronatestiin ja lähettää Omaolon kautta asiakkaalle ohjeet, joiden avulla asiakas pääsee itse varaamaan testiajan. Jos oireet vaativat lääkärin tarkempaa tutkimusta, asiakkaaseen otetaan yhteyttä ja sovitaan esimerkiksi vastaanottokäynnistä.

Alle 16-vuotiaiden lasten ja nuorten hoidon tarvetta voi arvioida Omaolossa, mutta terveyspalveluihin ei voi toistaiseksi ottaa yhteyttä sen kautta. Alle 16-vuotiaat tai heidän puolesta asioivat vanhemmat voivat soittaa omalle terveysasemalle tai terveyspalvelujen neuvontaan.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?