Vain harva nettikyselyyn vastanneista on ollut läsnä valtuuston kokouksessa – valtaosa toivoi, että kokouksia voisi seurata myös etänä

Oriveden kaupunginvaltuusto

Oriveden kaupunginvaltuuston viime kevään kolme kokousta on striimattu. Oriveden Sanomat on ollut mukana yhteistyössä. Kuva: Juha Jäntti

Suurin osa Oriveden Sanomien nettikyselyyn vastanneista on sitä mieltä, että kunnan valtuuston kokoukset pitäisi lähettää suorina lähetyksinä eli striimattuina nettilähetyksinä. Striimattujen lähetysten toteuttamista kannatti 75 prosenttia kyselyyn vastanneista.

Lähes yhtä suuri osa vastaajista eli 73 prosenttia ei ollut koskaan käynyt seuraamassa kuntansa valtuuston kokousta varsinaisella kokouspaikalla. Vain 27 prosenttia vastaajista kertoi olleensa seuraamassa kokouksen kulkua yleisölehterillä.

– Olen kerran käynyt katsomassa vuonna 1962 tai -63, yksi vastanneista totesi.

Valtuuston kokouksia koskevaan kyselyyn saatiin kaiken kaikkiaan 44 vastausta. Vastaukset on koottu maanantaina 12. lokakuuta.

Striimaus on tätä päivää

Striimausta kannattaneet vastaajat perustelivat näkemystään muun muassa sillä, että kokousten striimaaminen edesauttaa kuntalaisten osallisuutta ja päätöksenteon läpinäkyvyyttä.

Yksi vastaajista totesi, että tällaista kysymystä ei pitäisi edes joutua kysymään, sillä avoimuus kuuluu aina asiaan päätöksenteossa.

– Asukkaalla pitää olla mahdollisuus seurata asioiden hoitamista ja tallenne on oltava katsottavana kokouksen jälkeen, että voi tarkistaa itselleen tärkeän päätöksen käsittelyn! Eletään 2020-luvulla ja korona estää paikalle tulon muutenkin tarvittaessa, hän kirjoitti vastauksessaan.

– Hyvä, jos olisi mahdollisuus kotoa verkon kautta osallistua. Moni varmaankin hyötyisi verkkokokouksista, toisessa perustelussa todettiin.

Striimauksen etuna pidettiin myös sitä, että kokouksen seuraamista ei ole sidottu yhteen tiettyyn paikkaan.

– Valtuustosalissa yleisölehterille ei kaikkien puhe kuulu kunnolla. Netissä kokouksen voi katsoa esteettömästi kotoa käsin. Aika- ja paikkasitomattomuus ja digitalisaatio ovat nykyaikaa, vastaaja muistutti.

Yhdessä vastauksessa viitattiin, että päätöksiin liittyvät keskustelut voisivat olla erittäinkin tärkeitä kuulla ja seurata.

– Olisi mielenkiintoista nähdä päätösten taustakeskustelut. Ne ovat varmaan eritasoisia kuin huoltoasemien baareissa kuullut.

Puheenvuorojen pelättiin pidentyvän

Osa vastaajista kertoi pärjäävänsä vallan mainiosti, vaikka kokouksia ei striimattaisi.

– En koe tarvetta. Esityslistat ja päätökset on hyvä, jos jatkossakin mahdollista tutustua Oriveden sivuilta. Niitä kyllä seuraan, yhdessä perustelussa todettiin.

Kaikki valtuutetutkaan eivät ole innostuneita siitä, että kokoukset striimataan.

– Osallistun itse valtuutettuna kokouksiin. Mielestäni ei tarvitse kuvata.

Yhdessä vastauksessa arvioitiin, että suora lähetys pidentäisi kokouksessa pidettyjen puheenvuorojen mittaa.

– Ei, koska silloin jargonian määrä lisääntyy ja puheet pitenee.

Muutama vastaaja arvioi, että kokousten lähettäminen suorana tuottaisi vain ikävän olotilan.

– Ei noista kokouksista taida seurata kuin harmistus, eräs vastaaja huomauttaa.

– Olisi niin ikävää ja surullistakin katsottavaa, kun vuosikymmeniä kaupunkia tuhonneet vanhat jäärät jatkavat samaa rataa. Älkää enää jatkako, pyydän ja rukoilen, toinen vastaaja toteaa.

Tällä viikolla kysymme: Millainen Orivesi on pyöräilypaikkakuntana?

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?