Matkailukokemuksia

Kävin viime viikolla länsirannikolla ja poikkesin kahville Kristiinankaupunkiin kuuluvassa Metsälän kylässä. Baari ja huoltoasema oli keskellä ”ei mitään”. Lähimpään 8-tien varrella olevaan asutuskeskukseen oli varmaan yli 10 kilometriä, mutta jonkin sorttista asutusta oli lähistöllä, vaikkei se valtatielle näkynytkään.

Juttelin baarissa olevan rouvan kanssa niitä näitä, ja kyselin hänen suhtautumistaan lähistöllä oleviin tuulivoimaloihin ja vaikuttivatko ne hänen elämäänsä. Rouva kertoi asuvansa toisella paikkakunnalla, eikä baarin sisälle isompaa ääntä kuulunut, varsinkaan kun rakennuksessa ei ollut ikkunoita voimaloiden suuntaan. Rouva kertoi tuntevansa muutamia ihmisiä, jotka ovat joutuneet jättämään kotinsa ja muuttamaan pois paikkakunnalta. Rouva totesi,  ettei todellakaan haluaisi mokomia myllyjä oman kotinsa lähelle.

Pois lähtiessäni autoni vieressä oli tupakalla pari paikallista miestä ja vaihdoin muutaman sanan heidän kanssaan. Näkyvissä oli muutamia tuulimyllyjä, joista suurin osa oli pysähdyksissä, koska ilma oli melkein tuuleton ja keli oli oikein nätti, ihanteellinen syyssää. Yhden voimalan siivet hyvin harvakseltaan pyörivät.

Kyselin kaveruksilta, vaikuttivatko voimalat heidän elämäänsä. Toinen kaveri kiskaisi sätkäänsä sentin lyhyemmäksi ja alkoi päästellä erilaisia voimasanoja. Joukossa oli sellaisiakin, joita en ollut aikaisemmin kuullut, mutta tuskin silti julkaisukelpoisia. Sensuroidusta puheesta sain selville, että kaverin talo oli korkeahkolla paikalla, josta oli suora näkyvyys useampaan voimalaan. Lähimpään oli matkaa miltei kolme kilometriä. Voimaloiden ääni häiritsi kuulemma päivin ja öin. Kaveri oli heti valmis muuttamaan vaikka minne, jos joku pöllö suostuisi hänen huushollinsa ostamaan.

Toinen kaveri sanoi, etteivät voimalat häntä häirinneet. Olivat kyläparlamentissa  päätelleet toistensa kotona vierailtuaan, että asuinpaikalla on väliä. Toinen asui korkeammalla avoimella paikalla ja toinen alavalla metsän ympäröimällä alueella.

Koska Orivedellekin suunnitellaan tuulivoimaloita, olisi hyvä saada kokemuksia paikkakunnilta, joissa kyseisiä laitoksia jo on ja nimenomaan asukkailta, eikä päättäjiltä. Ohikulkija tuskin saa käsitystä voimaloiden vaikutuksista, mutta aika monella on varmaan tuttuja tai sukulaisia, jotka asuvat tuulivoimapaikkakunnalla.

Olisi hyvä koota tietoa ja kokemuksia ihmisiltä, jotka omakohtaisesti ovat kokeneet voimaloiden hyvät ja huonot puolet.

Satunnainen matkailija

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?