THL päivitti kasvomaskisuositustaan – nyt siinä huomiodaan jo tilanne, jossa epidemia kiihtyy

Kertakäyttöisiä kasvomaskeja

THL on päivttänyt suositustaan kasvomaskin käytöstä. Kuva: Juha Jäntti

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos on päivittänyt suositusta kasvomaskien käytöstä kansalaisille. Suositusta on täydennetty koronaepidemian kiihtymis- ja leviämisvaiheiden ohjeilla. Ohjeet on tarkoitettu alueellisille viranomaisille hyödynnettäväksi, kun ne arvioivat alueensa epidemiatilannetta ja antavat alueillaan suosituksia maskin käytöstä.

Koronaepidemian kiihtymisvaiheessa kasvomaskin käyttöä suositellaan joukkoliikenteen lisäksi myös julkisissa sisätiloissa ja yleisötilaisuuksissa, joissa lähikontakteja ei voida aina välttää. Kiihtymisvaiheessa maskia suositellaan käytettäväksi myös toisen asteen oppilaitoksissa ja korkeakouluissa.

Jos epidemiatilanteen huononeminen jatkuu eli jos siirrytään leviämisvaiheeseen, suojainten käyttöä laajennetaan edelleen. Tällöin maskisuositus tulisi myös yläkouluikäisille ja aina, kun ollaan julkisissa sisätiloissa ja yleisötilaisuuksissa.

THL muistuttaa tiedotteessaan, että kasvomaskin asianmukainen käyttö voi vähentää tartuntoja estämällä pisaroiden leviämistä ympäristöön. Kasvomaski ei ole varsinainen hengityksensuojain, eikä se suojaa tehokkaasti käyttäjäänsä. Kasvomaskien teho perustuu osittain siihen, että mahdollisimman moni käyttää niitä asianmukaisesti.

– Ensisijaisen tärkeää koronaviruksen leviämisen estämiseksi on edelleen noudattaa 1–2 metrin turvavälejä aina kun mahdollista, pestä käsiä, yskiä hihaan tai kertakäyttöiseen nenäliinaan sekä välttää kasvojen koskettelua, THL muistuttaa.

Sairaanhoitopiirillä ollut jo oma suositus

Pirkanmaan sairaanhoitopiirin alueella kasvomaskia on suositeltu käytettäväksi elokuun puolivälistä lähtien THL:n edellisen suosituksen mukaan joukkoliikenteessä, jossa lähikontakteja ei voida välttää.

Suositus on koskenut myös koronavirustestiin hakeutuvia henkilöitä näytteenottoon matkatessa ja ennen negatiivisen testituloksen saamista, mikäli he joutuvat välttämättömän syyn vuoksi liikkumaan kodin ulkopuolella. Samoin riskialueelta Suomeen saapuville matkalijoille on suositeltu kasvomaskin käyttöä, kun he siirtyvät maahantulopisteeltä omaehtoiseen karanteeniin tai liikkuvat välttämättömästä syystä kodin ulkopuolella.Lisäksi Pirkanmaan sairaanhoitopiiri on suosittanut kasvomaskin käyttöä, kun ennestään toisille tuntemattomat henkilöt kokoontuvat pidemmäksi ajaksi sisätiloihin, jossa etäisyyksien pitäminen ei onnistu. Myös rajatuissa ulkotiloissa järjestettävissä tilauisuuksissa on sairaanhoitopiirin mukaan suositeltavaa käyttää kasvomaskia.

Elokuussa annetun suosituksen ulkopuolelle on jätetty kokoontumiset, joissa etäisyyksien pitäminen on mahdollista. Lisäksi ulkopuolelle on jätetty vakiintuneiden yhteisöjen, kuten koulujen, päiväkotien toimistomuotoisten työyhteisöjen ja harrastusryhmien kokoontumiset.

Pirkanmaaalla ilmaantuvuusluku on 16,8

Hallituksen koronaepidemian hillitsemistä koskevan toimintasuunnitelman mukaan kiihtymisvaiheessa koronaviruksen alueellinen ilmaantuvuus on noin 10–25 tapausta per 100 000 asukasta per 14 vuorokautta. Kiihtymisvaiheessa ilmenee paikallisia ja alueellisia tartuntaketjuja, jotka ovat pääsääntöisesti jäljitettävissä. Sairaalahoidon tarpeeseen pystytään vastaamaan ilman erityistoimia.

Leviämisvaiheessa koronavirustartunnat leviävät alueellisesti tai laajemmin. Taudin ilmaantuvuus on noin 18–50 tapausta per 100 000 asukasta per 14 vuorokautta. Tapausten päivittäinen kasvunopeus on yli 10 prosenttia, ja alle puolet tartuntalähteistä pystytään jäljittämään. Sairaalahoidon ja tehohoidon tarve kasvaa voimakkaasti.

Epidemiatilanne vaihtelee alueittain. Taysin tilastojen mukaan Pirkanmaalla on torstaihin mennessä todettu kaiken kaikkian 377 koronatartuntaa. Kuluvan viikon aikana tartuntoja on alueella todettu 37. THL:n mukaan edellisen 14 päivänä aikana Pirkanmaalla on todettu 91 tartuntaa ja Pirkanmaan ilmaantuvuusluku on 16,8.

THL:n koronakartan mukaan Orivedellä ei ole todettuja tartuntoja ollut kevään jälkeen. Juupajoki ei THL:n koronakartalle ole noussut vielä ollenkaan.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?