Orivedelle tuli ely-keskuksen koronarahoitusta 555 000 euroa

Pirkanmaalaiset yritykset saivat ely-keskuksen poikkeusrahoitusta vajaat 25,8 miljoonaa euroa. Saajina oli 1 896 yritystä. Orivesiläiset yritykset saivat tukea 555 300 euroa, ja Juupajoelle tuli tukirahaa 16 800 euroa.

Pienten 1-5 henkilöä työllistävien yritysten oli mahdollista hakea keväällä ely-keskuksen poikkeusrahoitusta koronatilanteesta selviytymiseen. Hakuaika päättyi kesäkuussa, ja lähes kaikki Pirkanmaalta tulleet 2966 hakemusta on nyt käsitelty.

Ely-keskus on myöntänyt lisäksi väliaikaista koronarahoitusta maaseudun, alkutuotannon ja kalatalouden yrityksille Pirkanmaalle yhteensä 400 590 euroa. Saajina on ollut 49 yritystä. Näitä tukia on edelleen mahdollista hakea. Ravintoloille suunnattu tuki uudelleentyöllistämiseen on haettavissa KEHA-keskuksesta lokakuun loppuun asti.

Pienyritysten tuki jakaantui Pirkanmaalla laajasti eri toimialoille. Teollisuus sai 229 myönteisen tukipäätöksen myötä 4,9 miljoonaa euroa. Tukku- ja vähittäiskauppa lisättynä moottoriajoneuvojen ja -pyörien korjaustoiminnalla sai lähes saman verran. Ammatillinen, tieteellinen ja tekninen toiminta sai 3,4 miljoonaa euroa. Majoitus- ja ravitsemusalan yritysten osuus oli 236 saajalle yhteensä 1,9 miljoonaa euroa.

Myönteisen päätöksen sai 64 prosenttia hakemuksista. Kielteisiä päätöksiä oli 33 prosenttia ja 3 prosenttia yrityksistä perui hakemuksensa.

Tukea oli mahdollista hakea tilanneanalyysin tekemiseen, jolloin tavoitteena oli laatia kehittämissuunnitelma. Yrityksille myönnettiin myös kehittämisavustusta, jota hyödynnettiin tuotteiden ja palveluiden kehittämiseen, digitaalisten toimintamallien suunnitteluun, liiketoiminnan uudelleensuuntaamiseen, tuotannon uudenlaiseen organisointiin sekä osaamisen vahvistamiseen.

Eniten tukirahaa myönnettiin tamperelaisille yrityksille, runsaat 13 miljoonaa euroa. Yli miljoonan euron kokonaissummat suuntautuivat Kangasalle, Ylöjärvelle, Lempäälään, Nokialle ja Pirkkalaan.

Orivedellä koronatukea sai 37 yritystä. Suurin yksittäinen yrityskohtainen tukisumma oli 68 000 euroa.

Poikkeusrahoitus on auttanut yritysten selviytymisessä

Ely-keskukset kysyivät koronarahoitusta saaneilta yrityksiltä, millaisia vaikutuksia rahoituksella on ollut liiketoiminnan kehittämiseen. Suuri osa yrityksistä pystyi käynnistämään kehittämistoimia liiketoiminnan uudistamiseksi tai vahvistamiseksi. Kyselyyn vastanneista 40 prosenttia kertoi välttyneensä lomautuksilta, irtisanomisilta tai yritystoiminnan lopettamiselta.

Kyselyyn vastanneiden pirkanmaalaisten yritysten viesti oli samansuuntainen valtakunnallisiin tuloksiin nähden.

Elyn pienyritysten koronarahoitus on päättynyt. Yrityksillä on kuitenkin edelleen mahdollisuus hakea ely-keskusten myöntämää normaalia yrityksen kehittämisavustusta ja hyödyntää yritysten kehittämispalveluja.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?