Oriveden Taitokeskukselle tuli täyteen 50 vuotta – juhlapäivänä Auvisen talossa puhetta riitti muun muassa poppanasta

Taitokeskus
Oriveden ryijyn harmoniset sävyt antavat lämpöä Auvisen huoneeseen, jossa Tuula Ruusumaa, Mirja Tanila, Niina Karhu-Pohjala, Sara Lundén ja Maija Vehmas keskustelevat ajankohtaisista käsityöaiheista. Kuva: Mirkka Tuominen

Kuka muistaa, kun kaikki suomalaiset vaikuttivat kutovan poppanaa? Värikkäitä ruutuja vaatteissa ja tilkkutäkeissä tuntui vilahtavan joka puolella mihin katsoi kotona, vieraisilla tai katukuvassa 1970-luvulla. Vieläkin poppanaa on myynnissä.

− Materiaalimyynnissä se ei enää näyttele kovinkaan merkittävää osaa. Sikäli harmi, koska sen materiaali on tekokuituisten rinnalla hieno, koska esimerkiksi poppanapäiväpeitto pysyy paikoillaan hyvin painavuutensa ansiosta ja puuvilla materiaalina on miellyttävän tuntuinen, kertoo Taito Pirkanmaan toiminnanjohtaja Tuula Ruusumaa.

1970-luvulla alkanut poppanan aikakausi liittyi vahvasti Oriveden alueen toimintaan. Rauha Seppälä oli vahvasti viemässä poppanaa eteenpäin.

− Olemme yhdistyksenä saaneet vuonna 1971 valtion taideteollisuuspalkinnon poppanan kehitystyöstä, ja menekki kasvoi huimasti. Tuotantoon poppana tuli vuonna 1973. Sitä vietiin myös Ruotsiin ja Norjaan, Ruusumaa toteaa.

Taitokeskus
Anna Puolakka (oik.) esittelee poppanatakkia ja kertoo sen valmistustavasta. Toppaukset on ruutujen välissä, päiväpeittoja ja keinutuolimattoja tehdään samalla tekniikalla. Sara Lundén (kesk.) on pukeutunut hameeseen ja paitaan, jotka henkivät 1980-lukua. Erja Oravan päällä oleva jakkupuku näkyi katukuvassa vielä ainakin 1990-luvulla. Kuva: Mirkka Tuominen

Läsnä menneisyydessä ja tulevaisuudessa

Taito Pirkanmaa perustettiin vuonna 1912. Se osui aikaan, jolloin Suomessa elettiin teollistumisen aikaa. Yhden sukupolven aikana merkittävä osa työstä siirtyi ihmiseltä koneelle ja käsin tehty menetti arvostustaan.

− Silloin joukko aktiivisia ihmisiä ajatteli, että on tehtävä jotakin tai kohta ihmiset eivät osaa tehdä yhtään mitään itse, Ruusumaa kertoo.

Taitokeskus Oriveden 50-vuotisjuhlissa elokuun viimeisenä viikonloppuna pidettiin muotinäytös. Sara Lundén, Erja Orava ja Anna Puolakka kantoivat asuja arvokkaasti. Tuula Ruusumaa kertoi muotinäytöksen ohessa Taitokeskus Oriveden historiasta nykypäiviin asti.

− Menneisyydessä on asioita, jotka saattavat näyttää meistä jopa huvittavilta, kun ajatellaan tämän ajan muoteja, tyylejä ja materiaaleja. Haluamme näyttää teille pienen kurkistuksen, millaista Taito Pirkanmaalla on joskus ennen ollut, ja millaisia tuotteita on tehty.

Menneiden päivien lisäksi Auvisella oltiin vahvasti läsnä myös tässä päivässä. Viikonlopun tapahtumassa osallistujat saivat muun muassa ommella itselleen kankaiset kasvomaskit.

Helena Mörri Seppälä ompeli itselleen kankaisen kasvomaskin. Kuva: Mirkka Tuominen

Teepä itsellesi tallukat!

Taitokeskus Orivesi on ilahduttanut kädentaitojen ystäviä jo puoli vuosisataa. Siitä onkin vuosien aikana tullut monipuolinen käsitöiden harrastuspaikka, jossa järjestetään kursseja ja -pajoja sekä tavoitteellista käsityön opetusta lapsille ja aikuisille. Taitokaupassa on käsityötarvikkeita ja -tuotteita.

Taitojärjestön iskulause on Onni elää käsityössä! Se kuvastaa sitä, miten Taito Pirkanmaalla iloitaan erilaisista kursseista ja pajoista sekä tavoitteellisesta käsityön opetuksesta lapsille ja aikuisille Käsityö- ja muotoilukoulu Näpsässä.  Tänä vuonna Näpsäkin juhlii, sillä on täynnä 30 vuotta.

Oriveden Taitokeskuksessa alkaa syksyn aikana monenlaisia kursseja. Kauden aikana valmistetaan muun muassa makrameetöitä ja kaarrokeneuleita. Aivan uutta on jalkinekurssi, jolla tehdään tallukoita.

Juhlan yhteydessä Auvinen oli myös osa Taidesuunnistus-tapahtumaa. Koronaepidemian aiheuttamien poikkeusolojen takia tapahtumaa oli siirretty neljällä kuukaudella eteenpäin.

Taidesuunnistus-viikonloppuna yleisöllä oli mahdollisuus vierailla ateljeissa, työtiloissa, gallerioissa ja muissa näyttelypaikoissa tapaamassa tekijöitä työnsä äärellä. Yleisö sai kysellä ja keskustella taiteesta, ostaa teoksia tai vain ihastella taiteilijoiden osaamista. Kohteita oli tänä vuonna mukana 130 ja yksi mukana olleista oli siis Taitokeskus Orivesi.

Taitokeskus
Taito Pirkanmaa -yhdistyksen toiminnanjohtaja Tuula Ruusumaa sekä Taitokeskus Oriveden työntekijät Sara Lundén, Anna Puolakka ja Erja Orava iloitsivat 50-vuotiaasta Taitokeskus Orivedestä elokuun viimeisenä viikonloppuna. Kuva: Mirkka Tuominen

Leave a Comment