Reijo Kahelin on vuoden 2020 Kylätoiminnan Tiennäyttäjä – tunnustuksen hänelle myönsi Pirkan Kylät

Reijo Kahelin
Reijo Kahelin on vuoden 2020 Pirkanmaan Kylätoiminnan Tiennäyttäjä. Kuva: Juha Jäntti

Eräjärveläinen Reijo Kahelin on saanut vuoden 2020 Pirkanmaan Kylätoiminnan Tiennäyttäjä -tunnustuksen. Kerta on ensimmäinen, kun tunnustus myönnetään orivesiläiselle kylätoimijalle.

Palkintoperusteluissa todetaan, että pitkän uransa aikana Kahelin on kylien kehittäjänä ollut mukana monissa hankkeissa ja projekteissa. Hänen todetaan olevan verkostoitunut ja visionäärinen toimija, joka saa ihmiset ponnistelemaan yhteisen asian hyväksi.

– Hänen työansioistaan voidaan erityisesti nostaa useana vuonna järjestetty Maaseutufoorumi, joka kokosi yhteen Pirkanmaan maaseudun kehittäjiä ja puolestapuhujia, perusteluissa mainitaan.

Kahelin toimii nykyään Kulttuuriosuuskunta Pro Oriveden puheenjohtajana. Osuuskunta osti viime syksynä Oriveden Opiston rakennukset maa-alueineen ja toteuttaa kampuksen alueella kulttuuri- ja tapahtumatoimintaa.

Ansioituneen kylätoimijan palkintoa ei ole aiemmin myönnetty Orivedelle. Edellisen kerran Pirkan Kylät on myöntänyt Kylätoiminnan Tiennäyttäjä -tunnustuksen vuonna 2018. Silloin sen saivat Martti Heinonen Kangasalan Raikusta ja Olli Sorva Nokian Taivalkunnasta.

Vuonna 2006 ansioituneena kylätoimijana palkittiin Seppo Lamminen Juupajoen Lylyn kylästä. Kyseisenä vuonna tunnustus myönnettiin Lammisen lisäksi neljälle muulle kylätoimijalle.

Vuoden kylä löytyy Sastamalasta

Pirkanmaan Vuoden Kylä 2020 on Lantula Sastamalasta. Tunnustus myönnettiin Lantulalle pitkäjänteisestä ja kyläläisiä osallistavasta toiminnasta. Kylätoimintaa myös kehitetään aktiivisesti ajan virtausten mukaan. Kylän kylätoimintaa harjoittaa Lantulan seudun kyläyhdistys, joka on perustettu vuonna 1983.

Lantulan kylän yhteinen olohuone on vanha kyläkoulu, Lantula-talo, joka on ostettu kaupungilta vuonna 2005. Talo on lähes kokonaan peruskorjattu ulkorakennuksineen.

Lantulan pitkäjänteisestä kylätoiminnasta esimerkkeinä ovat 15 vuotta jatkunut päivätoiminta Perjantaituulahdus sekä 1990-luvun alussa alkanut rompetoriperinne. Myös ympäristöasiat ja ekologisuus ovat olleet jo vuosia kylätoiminnan keskiössä. Kylätalo lämpiää maalämmöllä ja pihaan on rakennettu kierrätyspiste yhteisökomposteineen.

Kyläyhdistys julkaisee neljästi vuodessa ilmestyvää Lantulan aika -lehteä. Toiminnan aktiivisuudesta ja laajuudesta kertoo myös se, että kyläyhdistyksessä on enemmän jäseniä kuin Lantulassa on asukkaita.

– Erityisen hyvin Lantulassa mukauduttiin keväällä koronaepidemiaan. Kylässä kaivettiin esiin aiemmin laadittu häiriötilasuunnitelma ja yli 70-vuotiaille tarjottiin asiointiapua usean kuukauden ajan. Kesällä Lantulan seudun kyläyhdistys työllisti peräti kahdeksan nuorta, perusteluissa todetaan.

Vuoden Kylä -kategoriassa myönnettiin tänä vuonna myös kunniamaininta. Sen sai Virroilla sijaitseva Vaskivesi, jossa kylän toiminta nivoutuu useiden yhdistysten ja yritysten sujuvaksi yhteispeliksi. Vaskivedellä ollaan aktiivisesti mukana myös erilaisissa kehittämishankkeissa.

Viime vuonna Vuoden Kylänä palkittiin Aitoo Pälkäneeltä. Eräjärvelle tunnustus on myönnetty vuonna 2000, nykyisin Oriveteen kuuluvalle Puharilan kylälle vuonna 1999 ja Juupajoen Lylyn kylälle vuonna 1998.

Juhla oli tarkoitus pitää Pälkäneellä

Tunnustukset oli tarkoitus luovuttaa osaajille juhlatilaisuudessa Pälkäneen Aitoossa. Tapahtuma peruttiin koronatilanteen vuoksi ja tunnustukset luovutetaan tänä vuonna poikkeuksellisesti henkilökohtaisesti.

Pirkanmaalla kylätoimintatunnustukset myöntää Pirkan Kylät ry, mutta tunnustusten saajia on voinut ehdottaa kuka tahansa yksittäinen henkilö tai yhdistys. Tänä vuonna esitykset palkinnon ansaitsevista kylistä, kyläteoista ja kylätoimijoista piti lähettää Pirkan kylille 14. kesäkuuta mennessä.

Tunnustusten saajat valitsi ehdotusten joukosta kylätoiminnasta riippumaton, mutta maakunnan kylät hyvin tunteva asiantuntijaryhmä, johon kuuluu edustajat Pirkanmaan liitosta, Maa- ja kotitalousnaisista sekä 4H:sta.

Leave a Comment