Suositus sai miettimään kasvomaskin tarvetta – kyselyyn vastanneet muistuttivat kuitenkin etäisyyden ja käsihygienian merkityksestä

Kertakäyttöisiä kasvomaskeja

Oriveden Sanomien kyselyyn vastanneista suurin osa aikoo käyttää kasvomaskia. Käyttö perustuu kuitenkin omaan harkintaan. Kuva: Juha Jäntti

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen viimeviikkoinen suositus kasvomaskien käytöstä on muuttanut ihmisten tapaa toimia ainakin jonkin verran. Oriveden Sanomien aiheesta tehtyyn kyselyyn vastanneista peräti 35 prosenttia totesi, että vasta suositus on saanut heidät käyttämään maskia.

Kaiken kaikkiaan vastaajista suurin osa aikoo nyt käyttää kasvomaskia ainakin joissain tilanteissa, sillä 27 prosenttia vastaajista oli ottanut maskin käytön tavakseen jo ennen suositusta.

Maskin käyttöä perusteltiin monilla eri syillä, muun muassa joukkoliikenteen käyttämisellä.

Usea vastaaja myös muistutti, että monelle kasvomaskin käyttö on pakollista ammatin vuoksi. Toisaalta tällöin maskia saatetaan käyttää vain töissä, mutta ei vapaa-ajalla.

– Käytän vain töissä, koska perussairauksia potevien ikäihmisten kanssa kommunikointi olisi muutoin riski, yksi vastaajista mainitsee.

Moni koki maskin myös välttämättömäksi vasta sitten, kun muut varotoimenpiteet eivät enää ole mahdollisia.

– Aion käyttää kasvomaskia tiloissa, missä turvavälejä ei ole mahdollista pitää, yksi suosituksen jälkeen maskinkäyttäjäksi siirtynyt vastaaja toteaa.

– Jos kaikki käyttävät maskia, niin silloin siitä on hyötyä, yksi vastaajista muistuttaa.

Eräs vastaajista olisi valmis siihen, että joissakin tilaisuuksissa olisi selkeä maskipakko. Hänelle maskinkäyttö oli ollut tavallista jo ennen THL:n suositusta.

– Käytän maskia aina, jos huomaan, että ihmisiä on paljon. Käsineitä käytän aina. Suuriin tilaisuuksiin pitäisi laittaa maskipakko. Tilaisuuksiin, joihin myydään lippuja, ei pitäisi päästä ilman maskia, hän kirjoittaa.

Etäisyys ja käsihygieniä tärkeämpää

Vastaajista 38 prosenttia oli sitä mieltä, että he eivät aio käyttää kasvomaskia tai ainakin vasta pakon edessä.

– Kuljetan kyllä mukanani kertakäyttöisiä maskeja, jos jossain on kynnyskysymys käyttää. Mielestäni etäisyys ja käsihygienia tärkeää, yksi vastaajista kirjoittaa.

– Vielä menen ilman. Käytän jos tilanne muuttuu, toteaa toinen.

Yksi vastaajista nostaa esiin, että maskin käytölle ei ole tarvetta, koska hän ei liiku paikoissa, joissa on paljon ihmisiä lähellä toisiaan.

– En käytä julkista liikennettä, en liiku joukkotapahtumissa. Jos liikun, niin mahdollisesti käytän, hän mainitsee.

Kasvomaskien hinta on myös este käyttämiselle, yksi vastaajista muistuttaa.

– Eipä ole köyhällä ollut rahaa ostaa maskeja.

 

Lue aiheesta lisää: Kasvomaskien jakelu alkaa myös Orivedellä ja Juupajoella – maskit on tarkoitettu vähävaraisille kuntalaisille

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?