Koulu alkoi lähikontakteja välttäen, ohjeistusta levitetty koteihin Wilman kautta – koulunpihalla tunnelma tutun kihisevä koronatilanteesta riippumatta

Rovastinkankaan eskarit kokoontuivat saattajineen koulun pihalle kello 9, koululuokat olivat aloittaneet jo tuntia aiemmin. Lyhyiden tervehdysten jälkeen seurasi nimenhuuto ja sisään siirtyminen. Edessä Inga Sirén äitinsä Kaisa Sirénin kanssa. Kuva: Anne Kotipuro.

Koulutyö alkoi Orivedellä tiistaiaamuna. Esimerkiksi Rovastinkankaan koulussa muut luokat aloittivat päivän kahdeksalta, eskarit kello 9. Opetuksen järjestämisen lähtökohtana on lähiopetus, jossa noudatetaan Opetushallituksen ja THL:n ohjeita. Tärkeimmät ohjeet ovat hyvä käsihygienia ja oireilevien henkilöiden jääminen kotiin.

Jos lapsi tai opiskelija sairastuu kesken päivän, hänet siirretään erilliseen tilaan odottamaan huoltajaa tai hänen tulee poistua oppilaitoksen tiloista. Jos on koronaviruksen tyypillisiä oireita, kuten yskää, kurkkukipua, kuumetta, hengenahdistusta, lihaskipuja, vatsaoireita tai päänsärkyä, pitää hakeutua koronavirustestiin tähän osoitettujen palvelunumeroiden tai OmaOlo-arvion kautta.

Mikäli testitulos on negatiivinen ja oireilu selvästi vähenemässä, voi opiskelija osallistua lähiopetukseen ja muuhun toimintaan oppilaitoksen tiloissa, vaikka oireet eivät olisi kokonaan väistyneet. Ennen testituloksen valmistumista on kuitenkin vältettävä kontaktia muihin. Jos oireet myöhemmin alkavat uudelleen tai lisääntyvät, pitää hakeutua uuteen koronavirustestiin ja välttää kontaktia muihin.

Riskiryhmiin kuuluville ei suositella lähiopetukseen osallistumista. Riskiryhmään kuuluvat voivat lääkärin suosituksen perusteella hakea koululta poissaololupaa.

Kaikissa viesteissä koteihin ja henkilöstölle korostetaan hyvän käsi- ja yskimishygienian tärkeyttä tartuntojen estämisessä. Oppilaitoksissa myös vältetään tilanteita, joissa ollaan suorassa kosketuksessa muiden kanssa.

Koulupäivän aikana vältetään lähikontakteja. Oppilasryhmien välisiä kontakteja vältetään esimerkiksi välituntijärjestelyillä, kouluruokailussa ja muissa siirtymätilanteissa. Välitunteja porrastetaan mahdollisuuksien mukaan, ja välituntitoimintaa suunnitellaan ja ohjataan lähikontaktien välttämiseksi.

Myös Oriveden kolmoset ovat varttuneet eskari-ikään. Nimenhuutoa odotellessa Liisa (oik.), Taimi (edessä) ja Miia (taaemmalla kivellä) tutustuivat koulunpihan kiipeilymahdollisuuksiin. Heidät tunnisti samanlaisista lippalakeista. Kuva: Anne Kotipuro.

Muiden kuin oppilaiden ja koulun henkilökunnan oleskelua koulun alueella on vältettävä. Niinpä eskarien saattajiakin tervehdittiin vain lyhyesti koulun pihalla, sisään ei nyt ollut asiaa.

TET-jaksoja voidaan edelleen järjestää hygieniaohjeistusta noudattaen.

Koronavirustartunnan saaneen on ohjeiden mukaan oltava pois oppilaitoksesta yleensä vähintään 14 vuorokauden ajan oireiden alkamisesta, tarvittaessa pidempään niin, että hän on ollut vähintään kaksi vuorokautta oireeton, ennen kuin palaa kouluun. Altistuneet voidaan tarvittaessa asettaa tartuntatautilain nojalla karanteeniin yleensä 14 vuorokaudeksi.

Lisäksi oppilaiden ja henkilöstön on oltava karanteenissa 14 vuorokautta riskimaihin kohdistuneen ulkomaanmatkan jälkeen.

Myös henkilöstön keskinäiset lähikontaktit minimoidaan ja käytetään keskinäisessä yhteydenpidossa sähköisiä kanavia. Samoin vanhempainiltoja järjestetään tarpeen mukaan etäyhteyksin. Siirtymiä yksiköiden välillä saman päivän aikana pyritään välttämään.

Tartuntatapauksissa koulu tai päiväkoti voidaan joutua sulkemaan. Mikäli koululla tai päivähoitopaikassa todetaan koronavirustartunta, sairaanhoitopiirin tartuntataudeista vastaava lääkäri käynnistää tartuntaketjujen selvitystyön. Altistuneet jäljitetään ja asetetaan tartuntatautilain mukaisesti karanteeniin.

Eskariopettaja Jaana Pellonpää tervehti Nella Lindstedtiä, jota ensimmäisenä eskaripäivänä olivat saattamassa sekä äiti Sanna että isä Marko Lindstedt. Nella Lindstedt kertoi odottavansa erityisesti leikkejä kavereiden kanssa sekä lukemaan oppimista. Kuva: Anne Kotipuro.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?