Juupajoen kirjastossa on elokuun kaksi ensimmäistä viikkoa nähtävillä Variksen soolo -näyttely, joka yhdistää akvarellimaalauksia, valokuvia ja haikurunoutta. Japanilaisten haikurunojen tunnelmaan johdattelee myös 13. elokuuta kirjastolla järjestettävä yhteinen kirjoitussessio ja kävelyretki Juupajoen rotkoon.
– Haikukävely ei vaadi aiempaa taustaa tai tietämystä haikurunoista, Kiti Saarinen vinkkaa.
Tamperelaisella Saarisella on näyttelyssä mukana parisenkymmentä valokuvaa parin viime vuoden ajalta. Kuvat ovat haigateoksia eli niissä yhdistyvät samanaikaisesti kuva ja teksti.
– Haigassa teksti ja kuva ovat samanarvoisessa asemassa. Kuva ei ole pelkästään runon kuvitusta, Saarinen painottaa.
Tesomalla asuva Saarinen on kuvannut valokuvissaan monia lähiseudun kolkkia ja paikkoja.
– Mielestäni lähiö on erityisen kiinnostava kuvauskohde. Välillä mielessäni on ensin runo ja sen jälkeen vasta syntyy sen kanssa sopivan kokonaisuuden muodostava kuva.
Ajatus on tärkein
Saarinen tutustui haikurunouteen ensi kerran opiskellessaan videokuvaajaksi. Pitkän tauon jälkeen hän innostui uudestaan kirjoittamaan lyhyeen ja tiiviiseen ilmaisuun perustuvia haikuja. Tärkeämpää kuin tavujen määrä on haikun ajatus. Hyvin tiivis ja eleetön muoto viehättää Saarista, joka saattaa rustata mieleensä juolahtavan tilannekuvan vaikka bussissa istuessaan.
– Sanotaan, että haiku on sekä yksi helpoimmista että vaikeimmista lyriikan lajeista sanamäärän niukkuuden vuoksi. Vähäiset sanat pitävät sisällään kuitenkin paljon merkityksiä ja paljon syntyy haikun lukijan tai kuulijan päässä, hän luonnehtii.
Saarisen mukaan haikut monesti mielletään luontorunoiksi, mutta Japanissa ne ovat ennen kaikkea vuodenaikarunoja.
– Hyvänä pidetään, jos haikussa onnistuu välittämään mielikuvan tietystä vuodenajasta ilman, että käyttää niihin suoraan viittaavia sanoja.
Näyttelyssä Saarisen ja Rea Lehtosen kirjoittamia haikuja on yhdistetty myös Ina Jaakkolan maalaamiin akvarelleihin. Nelihenkisen taiteilijajoukon teoksista on ilmestynyt myös samaa nimeä näyttelyn kanssa kantava kirja. Opukseen haikurunoista on painettu myös englanninkieliset käännökset, jotka ovat Lehtosen ja Donald Adamsonin käsialaa.
Variksen soolo -nimen takana on Lehtosen kirjoittama haiku ja siitä inspiraation saaneen Ina Jaakkolan akvarellimaalaus.
– Luettuaan haikuja Ina viehättyi niiden lyhyydestä ja siihen liittyvästä latauksesta, Saarinen taustoittaa.