Keskiviikkoiset iltarastit palaavat, omatoimirastitkin jatkuvat edelleen

OrPo suunnistus iltarastit

Pasi Kiema kävi kierroksen omatoimirasteilla Hirtolan maastossa. Jatkossa on jälleen mahdollisuus mitata oma vauhti perinteisillä iltarasteillakin. Kuva: Juha Jäntti

OrPon suunnistusjaoston omatoimirastit ovat houkutelleet runsaasti kävijöitä kevään ja alkukesän mittaan. Koronatilanteen vuoksi perutut ajanotolliset iltarastit palaavat ohjelmaan heinäkuun viimeisenä keskiviikkona. Omatoimirastitkin jatkuvat edelleen.

– Erityisesti kilpailevat aktiivisuunnistajat ovat kovasti toivoneet, että aloittaisimme myös perinteiset ajanotolliset iltarastit. He pystyvät niissä ottamaan mittaa toisistaan ja tekemään myös paremmin havaintoja omasta kuntotasostaan, rastijärjestelyissä mukana oleva Marja Kaarnijärvi kertoo.

Omatoimirastien suosio on yllättänyt OrPon väen myönteisellä tavalla. Keväällä kävijöitä oli viikkoa kohden jopa noin sata. Lomakausi on verottanut hiukan määrää, mutta silti maastoihin on tullut viime viikkoinakin seitsemisenkymmentä suunnistajaa.

– Mukaan on tullut paljon uusia kävijöitä ja ensikertalaisiakin. Moni perheellinen on todennut, että se helpottaa rasteille lähtemistä, kun aikataulu on tarpeeksi väljä. Toinen vanhempi voi lähteä metsään ja toinen hoitaa lapsia, ja sitten vaihdetaan.

– Ilmeisesti omatoimirasteille lähtemisen kynnys on aloittelijoilla alhaisempi kuin totuttujen iltarastien kohdalla. Omatoimisuunnistuksessa kukin voi mennä maastoon juuri silloin kuin haluaa, eikä kukaan seuraa suoritusta tai ota aikaa. Siinä on parhaiten mahdollisuus mennä juuri omaan tahtiin ja nauttia metsässä liikkumisesta. Silläkään ei ole väliä, löytyvätkö kaikki rastit.

Kaarnijärvi kehottaa edelleen kaikkia uusiakin kiinnostuneita tulemaan mukaan omatoimi- tai iltarasteille. Seuran väki antaa neuvoja paikan päällä, ja kukin voi mennä aina oman taitotasonsa ja kuntonsa mukaan. Iltarasteillakaan ei ole pakko ottaa aikaa, jos suunnistaja ei sitä halua.

Omatoimirastit ovat paikallaan tietyllä maastoalueella aina maanantaista sunnuntaihin. Suunnistaja maksaa osallistumismaksun Rastilippu-palvelun kautta tai suoraan seuran tilille. Kartat ovat saatavilla suunnistusalueen lähtöpisteen karttalaatikosta.

Keskiviikkoiset iltarastit alkavat 29. heinäkuuta Koskuen kartalla. Maastoon voi lähteä kello 17–19, ja maali sulkeutuu kello 20.30.

OrPo suunnistus iltarastit

Juuri metsästä palannut tamperelainen Markku Viskari kertasi reilun kolmen kilometrin suunnistuslenkkiään Pasi Kiemalle. Yksi rastiväli meni hiukan hakemiseksi. Kuva: Juha Jäntti

Omatoimirastit toivat valinnanvaraa

Seuran aktiivisuunnistajista Pasi Kiema poikkesi torstai-iltana omatoimiselle rastilenkille Hirtamon suuntaan. Hänkin on nähnyt, että väkeä on ollut liikkeellä joka kolminkertaisesti aiempien kesien iltarasteihin verrattuna. Omatoimisysteemi on madaltanut esimerkiksi aloittelijoiden kynnystä lähteä kokeilemaan suunnistusta.

– Sitä ei tarvitse pelätä, että kaikkea ei osaa heti alkuun. Jokainen saa ottaa tuntumaa suunnistukseen juuri niin rennosti ja vapaasti kuin haluaa. Jos sitten joku mielii kehittyä lajissa, silloin pitää syventyä jo perusasioihin vähän enemmän. Kaikilla suunnistajilla on varmasti alkuun omat haasteensa, mutta tekemällä tässäkin oppii, Kiema rohkaisee.

– Hyvä alku ensikertalaiselle on, jos hän pääsee maastoon jonkun kokeneemman suunnistajan kanssa. Silloin on mahdollista saada heti tuntumaa aivan tärkeimpiin perusasioihin, ihan siitä alkaen, että suunnistaja pitää kartan oikein päin kädessä ja peukalo näyttää menokohdan maastossa.

Tamperelainen Markku Viskari palasi metsästä reilun kolmen kilometrin reitiltä samaan aikaan, kun Kiema viritteli omaan lähtöään kangasmaastoon. Hän on harrastanut lajia jo yli 50 vuotta, eikä innostus ole laantunut matkan varrella.

– Suunnistin maanantaina Tampereella, tiistaina Valkealassa, keskiviikkona Pälkäneellä ja nyt torstaina täällä Orivedellä. Omatoimirastien ansiosta voin nyt valita vapaammin, kun muuten normaalisti Orivesi ja Pälkäne ovat kumpikin keskiviikkoisin.

Viskarin starttimäärä jää tänä vuonna vähän tavallista pienemmäksi, koska keväälle tuli pakollista taukoa. Tosin nyt hän sitten saattaa lähteä metsään useanakin päivänä peräkkäin. Toissa vuonna tahti oli melkoisen tiukka, sillä lähtöjä kertyi 108.