Sinilevästä on nyt vain vähän havaintoja viilenneen sään ansiosta

Nihuan uimaranta

Sinilevä ei ole ollut haittana Oriveden uimarannoilla tämän kesän aikana. Nihuan uimarannalla riitti väkeä hellepäivinä. Kuva: Juha Jäntti

Pirkanmaalla tehtiin kuluneella viikolla sinilevähavaintoja vain kahdella säännöllisellä havaintopaikalla. Kangasalan Kirkkojärvellä oli runsaasti levää. Sastamalan Houhajärvelläkin havaittiin levää, mutta vain vähäisessä määrin.

Oriveden kahdessa valtakunnallisen leväseurannan havaintopisteessä, Kirkkolahdella ja Oriselällä, ei havaittu sinilevää nyt, eikä levää ole havaittu myöskään kuluneilla helteisemmillä viikoilla.

Lisäksi Järviwikiin oli kirjattu yksi yleisöhavainto, jonka mukaan sinilevää olisi pieniä määriä Valkeakoskella Vanajaveden Kuhanselällä.

– Sinilevää esiintyy nyt tavanomaista vähemmän. Viilentynyt sää ja navakat tuulet hidastavat sinileväkasvustojen muodostumista. Toisaalta tällaiset olosuhteet vaikeuttavat esiintymien havaitsemista, koska varsinaisia levälauttoja ei pääse syntymään, kertoo vesienhoidon asiantuntija Salla Taskinen Pirkanmaan ELY-keskuksesta.

Sinilevähavaintoja alkoi tulla osassa Pirkanmaan havaintopisteistä äskettäisten helleviikkojen aikana. Suurin osa havaintopaikoista pysyi vapaina levähavainnoista. Havaitut määrät olivat vähäisiä tai kohtalaisia, suuria määriä sinilevää ei ole vielä nähty missään havaintopaikassa tämän kesän aikana.

Valtakunnallisessa viikoittaisessa leväseurannassa on mukana 43 havaintopaikkaa eri puolilla Pirkanmaata. Virallisten havaintopaikkojen lisäksi kansalaiset voivat ilmoittaa sinilevähavainnoista Järviwikiin.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?