Sikamaraton suoritetaan nyt omatoimisesti – ensimmäiset ehtivät sateiden välissä

Kello käyntiin ja menoksi. Pentti Myllylä lähdössä kävellen iltalenkilleen, vyölaukussa oma juomapullo. Kuva: Anne Kotipuro.

Siitaman Sikamaraton sai aikanaan alkunsa äijien vedonlyönnistä saunassa, kuinkas muuten. Leikkimielistä liikuntatempausta ei haluttu jättää väliin tänäkään vuonna, onhan nyt 10-vuotismaratonin aika.

Koska koronarajoitukset aiheuttivat viimeiseen asti epätietoisuutta, järjestäjät päätyivät omatoimi(puoli)maratoniin. Jokainen lähtee itse valitsemaansa ajankohtaan ja hoitaa myös ajanottonsa itse.

Omat pullot, oma ajanotto

Juomapisteitä ei ole, vaan nesteytys hoidetaan itse – tai järjestäjien neuvoa noudattaen värvätään anoppi mukaan. Sikamaraton on luonteeltaan leikkimielinen liikuntatapahtuma, jossa tärkeintä on liikunnnan harrastaminen ilman kilpailuhenkeä.

Aika ilmoitetaan järjestäjille historiankirjoihin merkittäväksi, mutta sillä ei lopulta ole kovinkaan suurta merkitystä kuin ehkä itselle. Nopeimmin 22,4 kilometrin matkan selvittäneitä ei palkita, vain ensimmäistä ilmoittautujaa muistetaan tapahtuman omalla mukilla.

Suorituksen ensimmäisenä mahdollisena päivänä tänään oli lähtöpaikalla, Siitaman Jukolassa hiljaista lukuun ottamatta tulevan lastenleirin suunnittelukokousta. Ei yhtään juoksijaa missään!

Pekka Koppanen järjestäjistä esittelee juhlavuoden paitaa, jossa koronakin mainitaan selkäpuolella. Välivuotta ei haluttu pitää, koska jotkut osallistujista ovat osallistuneet kaikilla kerroilla, eikä sarjan haluta katkeavan. Koppanen itsekin aikoo reitin tänä vuonna kiertää, kun ei ole kiinni ajanottohommissa. Kuva: Anne Kotipuro.

Puolen tusinan porukka ehti ensiksi

Nuorisoseuran puheenjohtaja Pekka Koppanen kertoo, että enimmillään ilmoittautuneita on ollut noin 120, joten sellaisen joukon ryhmälähtöä reitille ei voitu ajatellakaan.

Sateisena aloituslauantaina sikamaratonin selvitti puolen tusinaa lähtijää, kukin tavallaan: juosten, pyörällä, rullaluistimilla tai hybridimallilla. Siis joku suoritti alkumatkan juosten ja vaihtoi loppumatkaksi polkupyörään. He olivat kehuneet hapekasta ilmaa ja mukavaa etenemissäätä.

Suoritukset jaettu kahdelle viikonlopulle

Maratonin voi nyt hoitaa tänä tai ensi viikonloppuna tai joskus sillä välillä, ajoitus on vapaa. Jukolan sauna kuitenkin lämpiää maratoonareille vain lauantai-iltapäivisin.

Sateen tauottua Jukolaan ilmestyy osallistumismaksuun sisältyvää paitaansa hakeman Pentti Myllylä, Tampereella asuva perussiitamalainen. Hänen oma lajinsa on ollut judo, jossa Seppo-veli on edustanut Suomea olympialaisissakin.

Astmakin rajoittaa vähän menoa, mutta Pentti Myllylä arvelee kävelevänsä reitin tälläkin kertaa runsaaseen kolmeen tuntiin. Viime vuonna aikaa kului 3 tuntia ja 20 minuuttia.

Saunan päälle voi myös hankkia takaisin menetettyjä kaloreita, sillä nuorisoseuran kahviossa houkutellaan kiusauksiin maratonviikonloppuisin esimerkiksi tällaisella suklaakakulla – kaikilla höysteillä. Kuva: Anne Kotipuro.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?