Päijälän tiekirkko tarjoaa puhuttelevan taidenäyttelyn – taulujen yhteydessä tarinoita

Nelivuotias Lumi Latvala otti esimerkkiä äidistään Aino Latvalalta ja toi taidenäyttelyyn itse tekemänsä taulun. Kuvat: Mirkka Tuominen.

Vihreän luonnon keskeltä, mutkaisten teiden takaa löytyy kaunis, puinen Päijälän rukoushuone, joka toimii tiekirkkona. Se pitää sisällään upean taidenäyttelyn heinäkuussa viikonloppuisin. Näyttelyn ja tiekirkon avajaisissa kävi 30 henkeä heinäkuun ensimmäisenä viikonloppuna. Aino Latvala on tehnyt näyttelyn teokset hiilellä, pastelliliiduilla, akryylimaaleilla ja erilaisilla sekatekniikoilla.

Kuhmoisten puolella sijaitseva Päijälä on taiteilijalle tuttu paikka, koska siellä on hänen isänsä lapsuudenkoti, Ainon vanhempien nykyinen kesäpaikka, kutsumanimeltään Papula.

Aino Latvala oli innokas piirtäjä jo lapsena. Hän piirsi paljon erityisesti hevosia ja muotokuvia ja haluaa ylläpitää ja kehittää piirtämistaitoaan aikuisiälläkin.

– Ala- ja yläkouluikäisenä sekä vielä lukiolaisenakin ilonani oli suomenhevonen, jonka toimme kesäisin kuukaudeksi tai pariksi Päijälään. Se on kuulunut oleellisena osanani lapsuuteeni ja nuoruuteeni.

Aino Latvalan jokainen taulu pitää sisällään kertomuksen, miten se on syntynyt tai mitä ajatuksia siihen sisältyy. Päijälän rukoushuone sijaitsee luonnonkauniilla paikalla ja hurmaa kesäisellä vihreydellään.

Hoitovapaalla kypsyi ajatus omasta näyttelystä

Aino Latvala kirjoitti ylioppilaaksi Oriveden lukiosta 2006 ja lähti Ruotsiin ja Tanskaan hevostalleille töihin, tehden välillä töitä Suomessa.

–  Tulin uskoon vuonna 2007, lähdin lähetystyöhön ja kouluttauduin lähihoitajaksi. Tein välillä töitä Suomessa, välillä ulkomailla.  Sain myös vihdoin muutaman mutkan kautta motivaation tarttua yliopiston pääsykoemateriaaleihin, pääsin opiskelemaan ja valmistuin kasvatustieteen maisteriksi vuonna 2018.

Rakkaus löytyi yliopistopiireistä. Aino, tyttönimeltään Ratalahti, ja Juha Latvala menivät naimisiin vuonna 2013, ja tällä hetkellä heillä on yksi- ja nelivuotiaat tyttäret. Perhe asuu Tampereella.

– Aikuisiällä opiskelut, työt ja muu elämä ovat vieneet suuren osan ajasta, eikä piirtämiseen jäänyt paljon aikaa. Jäin hoitovapaalle nuoremman tytön synnyttyä, ja viime syksyn aikana päässäni alkoi kypsyä ajatus taidenäyttelystä, Aino Latvala muistelee.

Aino Latvalan taidenäyttelyä saa ihastella heinäkuussa viikonloppuisin Päijälän rukoushuoneella, joka toimii tiekirkkona. Ainon aviomies Juha Latvala sekä tyttäret, nelivuotias Lumi ja yksivuotias Kaisla osallistuivat myös taidenäyttelyn avajaisiin. Lumilta näyttelyssä oli muutama oma taideteos. Taustalla Ainon tekemä taulu nuoresta miehestä vauvan kanssa.

Kotiäiti haluaa jatkaa taiteen tekemistä

Asiantuntijatyö vaihtui runsas vuosi sitten kokopäiväiseen kotiäitiyteen. Tavoitteena Aino Latvalalla on jatkaa taiteen tekemistä tavalla tai toisella, perheen sallimissa rajoissa.

Taidenäyttelyn nimi on ”Jumala puhuu sinulle”. Jokaiseen tauluun on liitetty yksi tai useampi raamatunkohta.

– Minulle ehkä kaikkein merkityksellisin taulu on hiilipiirros karitsasta, jota ympäröivät öljypastelleilla tehdyt mustat ja verenpunaiset jäljet. Siihen on tiivistetty kristinuskon ydin.

Päijälän rukoushuoneen taidenäyttely on avoinna tiekirkkona heinäkuussa lauantaisin ja sunnuntaisin kello 12–18.

Aino Latvala esittelee yhtä tauluaan Päijälän rukoushuoneen edustalla. Ensimmäistä näyttelypäivää varjosti epävakainen sää.

 

FAKTA

Aino Latvala, o.s. Ratalahti

  • syntynyt 1987
  • Eräjärveltä kotoisin, asuu nykyisin Tampereella
  • ylioppilaaksi Oriveden lukiosta 2006
  • valmistui kasvatustieteen maisteriksi ja aikuiskouluttajaksi vuonna 2018
  • perheeseen kuuluu aviomies ja kaksi alle kouluikäistä lasta.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?