Vetokoukun irtoaminen Ysitien hevosturman taustalla

Ysitiellä Valkeejärven kohdalla, Länkipohjasta vähän Jämsään päin, tapahtui sunnuntaina iltapäivällä erikoinen onnettomuus, jossa hevosenkuljetusvaunussa matkustanut hevonen loukkaantui pahoin vaunun irrottua vetoautosta ja se jouduttiin lopettamaan.

Hevosenkuljetusvaunua veti jyväskyläläinen omistaja uudehkolla henkilöautolla Jämsän suuntaan, ja vaunussa oli ratsuhevonen.

Hevonen sinkoutui ulos vaunusta sen kaatuessa kyljelleen ja loukkaantui pahoin. Toisessa autokunnassa sattumalta paikalle osunut eläinlääkäri totesi hevosen selkärangan ilmeisesti katkenneen. Omistajan pyynnöstä poliisi joutui lopettamaan sen paikalla. Tapahtuneesta uutisoi ensimmäisenä Keskisuomalainen.

Onnettomuuden syitä selvitettäessä katseet kohdistuivat ensimmäiseksi perävaunun kiinnitykseen.

– Vaikuttaa siltä, että vaunu on heilunut, ja tiessä olleen epätasaisuuden vuoksi aisa on heilauttanut vetokoukkua niin, että vetokoukku on irronnut autosta, kertoo onnettomuutta tutkinut rikoskomisario Veli-Pekka Välisaari Jämsän poliisista.

Tutkinnassa on selvitetty, onko auton irrotettava vetokoukku ollut asiallisesti kiinni. Välisaaren mukaan ilmeni, että se on lähes aina kiinnitettynä ja omistaja oli myös testannut sen koeajolla. Hän muistuttaa kuitenkin, että irrotettavat koukut saattavat kerätä likaa ja siksi olla epäluotettavia kiinnitykseltään. Tässä tapauksessa ei todettu tuottamuksellista liikenneturvallisuuden vaarantamista, joten onnettomuuden tutkinta on päättynyt, ja se kirjattiin vahingoksi.

– Vastaantulijat ehtivät onneksi reagoida tilanteeseen, sillä paikalla oli hyvä näkyvyys. Olisihan siinä ollut mahdollisuudet vaikka mihin, mutta kuljetusvaunu ei onneksi osunut muihin tiellä liikkujiin, Välisaari toteaa.

Tie jouduttiin onnettomuuden takia sulkemaan toviksi, ja liikenne ohjattiin kiertämään Eväjärventien kautta. Ruuhkia ei tuohon aikaan päivästä vielä syntynyt.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?