Amorinrannassa täydellinen aamu alkaa täytekakkupalalla – mansikkakakku on kesäkahvilan kestosuosikki suvesta toiseen

Elli ja Jouni Raipelan asuttama Amorinranta Juupajoen Korkeakoskella toimii heinäkuun ajan kesäkahvilana. Tarjolla olevat herkut ovat Elli Raipelan omaa käsialaa. Kuvat: Eveliina Kälviäinen

Amorinrannan kesäkahvila avautui heinäkuun alussa neljänteen kesäänsä yleisöryntäyksen kera. Kesäkahvilaa luotsaava Elli Raipela kertoo, että heti ensimmäisenä päivänä Amorinrannassa vieraili 97 kahvittelijaa.

Kesäkahvila on löytänyt yleisönsä, sillä edelliskesänä kahvilassa kävi yli 2 100 asiakasta, johon ei lukeudu kotikirpputorilla vierailleet ihmiset.

– Ensimmäisenä kesänä kävi noin 1 200 asiakasta, ja määrä on noussut noin 400 kävijällä joka vuosi, Raipela taustoittaa.

Ensimmäisenä kesänä hän ei yhtään osannut odottaa yleisöryntäystä, vaan hoiti kahvilaa pääasiassa yksin.

– Sen kesän jälkeen olin todella väsynyt. Nyt olemme osanneet jo varautua ja kesän aikana kahvilassa auttelee joukko renkejä ja piikoja, eli veljeni Tapsa ja muutamia ystäviä.

Psykoterapeuttina työskentelevälle Raipelalle kahvilan pyörittäminen on vain kesäharrastus ja normaali työarki näyttäytyy hänelle hyvin toisenlaisena.

– Kesäkahvilan pitäminen on hyvin virkistävää, vaikka työmäärä on huikea. Suurin ilo on kahvilla käyvät ihmiset, jotka ovat niin mukavia. Osa kyläläisistä kyseli jo talven aikana, avaammeko kahvilan taas kesällä.

– Ihmiset ovat ylipäätään ottaneet meidät uudisasukkaina todella ihanasti vastaan. Olemme saaneet paljon ystäviä sekä kesäasukkaista että vakituisista juupajokelaisista, hän lisää.

Mansikkatäytekakku on kesäkahvilan suosituin tuote.

Vitriiniin valikoituvat omat suosikit

Heinäkuisena aamuna Raipela nousee jo aamuviideltä, että ehtii valmistaa päivän aikana tarjottavat leivät ja kakut. Keittolounaan lisäksi valikoimassa on tutut ja edellisinä kesinä hyväksi todetut leivonnaiset ja vohvelit.

– Mansikkakakku on koko kesän suosikki, keskimäärin parikymmentä palaa menee päivässä, Raipela arvioi ja tunnustautuu itse suureksi täytekakkujen ystäväksi.

– Minusta täytekakkua pitäisi syödä juuri aamuisin, se on ihanaa aamukahvin kera nautittuna. Silloin kuin lapset olivat pieniä, piilotin aina itselleni syntymäpäiviltä kakkupalan aamua varten. Nyt ei enää tarvitse piilottaa, hän naurahtaa.

Mansikkaisen täytekakun lisäksi Raipelan suosikkeihin kuuluvat porkkanakakku, raparperitorttu ja mangojuustokakku, joita on myös vitriinissä tarjolla.

– Oikeastaan kaikki tarjolla olevat leivonnaiset ovat sellaisia, joista itse pidän ja joiden valmistaminen onnistuu minulta hyvin. Lasten ollessa pieniä tein todella paljon ruokaa ja leivoin lähes kyllästymiseen asti, mutta en todellakaan ole mikään keittiön kuningatar, Raipela paljastaa.

Vanhaan luokkahuoneeseen rakennetussa isossa keittiössä riittää tilaa kokata ja leipoa. Elli Raipela valmistelee tarjolle lisää mansikkakakkuviipaleita.

Iso talo sai kokoonsa sopivan keittiön

Amorinrannassa lokakuussa aloitettu massiivinen keittiöremontti on edennyt loppusuoralle ja Raipela voi valmistaa kesäkahvilan tarjottavat uudessa ja tilavassa keittiössä, joka on rakennettu vanhaan luokkahuoneeseen.

– Tämä on iso muutos, sillä edellinen talon päätyhuoneessa sijannut keittiö oli hyvin hyvin pieni. Nyt tilaa on 66 neliötä.

Remontin aikana tila avattiin katosta lattian alle asti. Vanhat lattialankut eivät menneet hukkaan, vaan niistä on valmistettu kaikki keittiökalusteet ja tilaa hallitseva, muhkea saareke. Ajan patinoimat puupinnat istuvat hyvin vuonna 1904 rakennetun entisen kansakoulun henkeen.

– En voisi kuvitellaankaan meille viime vuosina valinnutta nykymuotia. En halua sisustukseen pelkkää valkoista, harmaata tai mustaa, jopa jääkaappimme on maalattu muun väriseksi, Raipela sanoo.

Lattialankuista valmistettujen keittiökalusteiden vetiminä on Elli Raipelan keräämiä vanhoja alpakkalusikoita, -kakkulapiota ja haarukoita.

Leave a Comment