50 vuotta sitten: Puntit kolisivat taas Rönnillä

Rönnin painonnostokisat 1970

Eräjärven Rönnin huvikeskuksen tanssilava tunsi heinäkuun ensimmäisenä sunnuntaina voimamiesten raskaat askeleet, ärjäisyt suoritushetkellä sekä lattialle tippuvien painojen kolinan. Oli perinteellisten Rönnin painonnostokisojen päivä ja tanssiväen sijaan lavan täytti raavaat painonnostajat ja heitä tarkkaan seuraillut yleisö.

Eräjärven Urheilijain järjestämissä kilpailuissa on totuttu joka vuosi näkemään huippusuorituksia, jotka ovat johtaneet Suomen ennätyksiin ja aina maailman ennätyksiin saakka. Viime sunnuntaiset kisat muodostuivat poikkeuksiksi. yhtään ennätystä ei saatu ellei oteta huomioon yhtä TUL:n ennätystä, jonka teki Keljon Viestin Reima Ruokanen sarjassa alle 67,5 kiloa yhteistuloksellaan 367,5 kiloa. Maamme huippunostajia ei Rönnin kahdella kilpailulavalla nähty heidän kerättyä uutta ”ruutia” EM-kisoissa hiljattain palaneen tilalle. Kolmestakymmenestä ilmoittautuneesta jäi vielä kaiken kukkuraksi kolmasosa pois.

Edellä kerrotusta huolimatta ei kisoista tullut pannukakkua vaan melko hyvät kamppailut. Kilpailujen parhaina järjestävä seura palkitsi komenin kunniapalkinnoin TUL:n ennätyksen tehneen Reima Ruokosen ja eittämättä kovimman tuloksen tehneen yli 110-kiloisen Jarmo Kunnaksen. Kuulamörssärin kesäkunto oli vakuuttava. Hän särki kaikki entiset ennätyksensä. Punnerruksessa meni 170. Tempaustyyli on Kunnaksella erityinen: heilautus eteen ja sitten vasta tapahtuu normaali tempaus. Tämä voimia kuluttava tyyli tuotti Kunnakselle luvut 142,5. Työnnön hän alkoi ennätysluvuista 182,5 kiloa. Ensimmäinen yritys epäonnistui, mutta toisella onnisti. Yhteistulokseksi saatiin helsinkiläiselle 495. Suomen tilastoissa nousi Kunnas kolmannelle tilalle Kalevi Lahdenrannan ja Mauno Lindroosin jälkeen.

Kangasniemen veljessarjasta olivat mukana Kalervo ja Kari. Ensiksi mainittu jäi ilman tulosta punnerruksessa ja kilpa jäi sikseen. Kari puolestaan sai tunnustaa sarjassa alle 90 kiloa Hyvinkään Pontevan Hannu Saarelaisen paremmakseen. Hyvinkääläisen punnerrustulos 165 kiloa on Suomen tilastossa toiseksi paras. Edellä on vain ”Kulta-Kalle” Kangasniemi. Tasaisin oli kilpa sarjassa alle 82,5 kiloa. Porin Pyrinnön Tuomas Kivimäki selviytyi voittajaksi yhteistuloksella 405. Uudeksi 400:n kilon kerhon jäseneksi nousi TP:n Aarno Janka yhteistuloksella 400. Kolmanneksi tuli Keljon Viestin Raimo Pasanen 390.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?