Valkeakoskelainen Lettula oli pystyttänyt torikojunsa torstaina Kenkämatin pihan varjoisalle puolelle. Katoksen alla Katja Sokka nosteli lettutaikinaa pannulle paistumaan.
– Hillon ja kermavaahdon kanssa lettuja menee paljon, mutta suosittu on ollut myös suolainen, jauhelihatäytteinen lettu. Moni on tullut ostamaan toisen, kun on sitä kerran maistanut, Sokka nauroi.
Kenkämatin pihassa Lettula on ollut tuttu näky kevään aikana. Sokka on pystyttänyt kojunsa sinne useana torstaina. Letunpaistajana Sokalla on alkanut nyt 11. kesä, ja Lettulan emäntänä hän on toiminut vuodesta 2014 lähtien.
– Tavallisesti olemme olleet mukana Jyväskylän eteläpuolella markkinoilla ja muissa erilaisissa tapahtumissa. Kun niitä ei tänä keväänä koronan vuoksi voitu järjestää, niin tilalle piti keksiä jotain muuta. Sen vuoksi me olemme tänne Orivedellekin tulleet, Sokka mainitsi.
Juhannusta edeltävänä torstaina kenkäliikkeen pihassa oli jo kuitenkin perinteistä markkinatunnelmaa ilmassa. Paikalla oli useita myyjiä, elävää musiikkia ja tasaiseen tahtiin paikalle saapuvia asiakkaita.
Lettukestien kautta juhannuksen viettoon
Orivesiläiset Pertti ja Kerttu Kanerva sekä heidän Tampereella asuva lapsenlapsensa Aapo olivat tulleet katsomaan, millainen tarjonta markkinoilla oli. Aurinkoisesta päivästä he nauttivat lettulautasten äärellä.
– Aapon teki mieli lettuja, niin sellaiset sitten ostimme. Eipähän tarvitse nyt sitten enää itse kotona paistaa, Kerttu Kanerva naurahti.
Hiljaisen kevään jälkeen tavallisen elämän merkit tuntuivat Kanervista varsin virkistäviltä.
– Olisi mukavaa, jos keskustan torillakin olisi tällaista. Siinä tuntumassa asuu paljon sellaisia, joiden on vaikea päästä tänne asti. Mökkiläisille tämä paikka taitaa kuitenkin olla sopivasti matkan varrella, Kerttu Kanerva arvioi.
Aapon he olivat nyt saaneet vieraakseen muutamaksi päiväksi, mutta seuraavasta Oriveden mummolassa vietettävästä ajanjaksosta oli jo sovittu.
– Uimassa on käyty ja palloilemassa Suojan kentällä. Lähdemme tästä sitten yhdessä suvun yhteiseen juhannuksen viettoon.
Makeiden lettukestien jälkeen Kanervilla oli tarkoitus pysähtyä vielä ainakin yhdellä myyntipisteellä.
– Mustaa makkaraa pitää vielä ostaa.
Koko kesä kuluu Oriveden mökillä
Saman tamperelaisen herkun äärellä istui myös Seppo Nuikka.
– Eikös kello näytä jo lounasaikaa. Silloin pitää pysähtyä syömään. Olen tässä ennenkin käynyt, en tosin kovin useasti, Nuikka totesi.
Nuikka ja hänen puolisonsa Maisa ovat Oriveden kesäasukkaita. Vakituinen koti on Jyväskylässä, mutta Längelmäveden mökille he muuttavat heti, kun kevät sen sallii.
– Toukokuussa me yleensä tulemme ja olemme syksyyn saakka. Asioimassa käymme Orivedellä, nytkin meillä on auto täynnä juhannustarpeita. Tilaamme myös paikallislehden, jotta tiedämme, mitä paikkakunnalla tapahtuu, Maisa Nuikka kertoi.
Maisa Nuikka on käynyt koulunsa Orivedellä. Hän on valmistunut Oriveden yhteiskoulusta vuonna 1959.
– Ei minua varmaan kukaan enää tunnista, Maisa naurahtaa, kun puoliso Seppo kehottaa lähettämään lehden välityksellä terveisiä kaikille tutuille.
Juhannustorin tunnelmasta nautti myös mansikoita, kirsikoita ja kesän vihanneksia Pirkanmaan vihannespalvelun kojulla myynyt Emmi Lavela.
– Tämä on mukavaa, kun on myös muita myyntipisteitä ja elävää musiikkia. Kauppakin on käynyt hyvin. Parisen tuntia olen ollut paikalla ja esimerkiksi mansikoita ei ole enää kuin neljä rasiaa jäljellä.
Ohikulkeva rouva huikkaa tapahtumasta myös oman mielipiteensä: markkinoita saisi hänen mielestään järjestää useamminkin.