Räkättirastas hautoo vielä yläkerrassa, pikkuvarpusten poikaset jo kasvavat pöntön puolella

lintubongausta

Pöntön katolla olevan pesän rauhaa vartioiva räkättirastas tarkkailee, kun pikkuvarpunen pyrähtää pöntöstä uudelle ruuanhakumatkalle. Kuvat: Juha Jäntti

Toimituksemme ikkunasta avautuu suora näkymä kahden lintuperheen elämään. Talon vieruskoivun vanhaan linnunpönttöön on majoittunut pikkuvarpuspariskunta. Pöntön katolla komeilee topakka räkättirastaan pesä.

Näinä aikoina on riittänyt liikettä pöntön liepeillä. Ullakkokerroksessa on vielä haudonta meneillään, joten siellä ollaan vielä enemmälti aloillaan. Välillä hautova lintu pyrähtää pienen matkan päähän tarkkailemaan, kun joku kävelijä liikkuu pesäpaikan tuntumassa.

Pikkuvarpusilla on sen sijaan kova meno päällä. Mitä ilmeisimmin poikaset ovat jo kuoriutuneet, ja vanhemmilla riittää työtä jälkikasvun ruokkimisessa. Hyönteisten saalistus alkaa aamutunneilla, ja sitä jatkuu vielä iltamyöhään asti.

Kahden perheen yhteiselo näyttää sujuvan enimmäkseen rauhanomaisesti. Välillä rastaspariskunnan toinen osapuoli päivystää oksalla pöntön edustalla, ja se tarkkailee tiukasti ohi kiitäviä naapureitaan. Hetkittäin tulee pientä nahisteluakin, mutta vakavammilta yhteenotoilta lienee toistaiseksi vältytty.

 

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?