Kuka pesii pöntössäsi? – viikonloppuna bongataan pönttölintuja

Pikkuvarpunen, pönttöbongaus

Linnunpöntön asukas voi olla vaikkapa pikkuvarpunen. Kuva: Ari Ahlfors

BirdLife Suomen Pönttöbongaus järjestetään tänä viikonloppuna. Tapahtuman tavoitteena on kerätä tietoa pönttölinnuista ja niiden pesinnästä sekä lisätä kiinnostusta lähiympäristön lintujen seurantaan.

Kuka tahansa voi osallistua Pönttöbongaukseen kertomalla verkkolomakkeella, mitä linnunpönttöjä omalla pihalla tai muulla tarkkailupaikalla on sekä mitä lajeja pöntöissä pesii tai on tänä vuonna pesinyt. Pönttöihin ei kuitenkaan pidä kurkistaa eikä pönttöjä pidä avata. Bongaustiedotteessaan BirdLife korostaa, että pönttölintuja on tarkkailtava lintuja häiritsemättä.

BirdLife Suomi odottaa havaintojen kertovan myös pesinnän ajoittumisesta ja onnistumisesta eri puolilla maata. Ovatko esimerkiksi aikaisin pesintänsä aloittaneet tiaiset selvinneet toukokuun viileistä päivistä?

Havainnot pönttölinnuista voi ilmoittaa muun muassa osoitteessa www.ponttobongaus.fi. Pönttöbongauksen tulokset päivittyvät tapahtuman aikana BirdLife Suomen sivuille.

Pönttöbongaus järjestetään nyt kuudetta kertaa. Viime vuonna pönttölinnuista saatiin havaintoja lähes 2 800 paikalta ja yhteensä ilmoitettiin yli 25 000 pöntön tiedot.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?