Länkipohjan kesätoria ei pidetä – ainakaan alkukesästä

Muinaisfolkia soittava Ancient Bear Cult -yhtye esiintyi viime kesän antiikkitorilla. Kesätorille on vuosi toisensa jälkeen löytynyt kiinnostavia esiintyjiä, joilla yleensä on vielä jokin kytky Längelmäkeen. Arkistokuva: Anne Kotipuro.

Länkipohjan kesätorin aloitus on ollut jo vuosikausia yhtä varma kesän merkki kuin pääskyset, mutta ainakaan alkukesästä ei kesätoreja järjestetä. Tähän on useita syitä.

– Olen asiaa kovasti pohtinut, mutta jo henkilömäärärajoitukset tulevat vastaan. Onhan keskustan torialueella aina enemmän kuin 50 ihmistä, eli jo viralliset ohjeet estävät tapahtuman, pohdiskelee kesätorin ”äiti” Eija Helpiölä.

– Toisaalta ei tiedetä, tulisiko ihmisiä kuitenkaan paikalle, eli kannattaisiko satsata kahvion tuotteiden tekemiseen. Entä voiko myydä arpoja, ja onko niille ostajia?

– Ohjelmaa ei voi esittää, koska sitä kokoonnutaan katsomaan. Se on kuitenkin ollut se meidän juttu. Yli 70-vuotiaiden suositellaan edelleen välttävän ihmiskontakteja, ja he ovat torille oleellinen kävijäjoukko, Eija Helpiölä jatkaa.

Käytännössä siis yhdistykset, jotka torin omalla vuorollaan järjestävät, eivät välttämättä saisi siitä tuottoa, eli eihän sitä silloin kannata järjestää. Tilannetta kuitenkin seurataan koko ajan, ja jos se paranee, saadaan tori pyörimään nopeasti.

– Muutamat myyjät ovat olleet tänäkin vuonna kiinnostuneita torista, ja vihannesten ja perunoiden myyjä todennäköisesti on tulossa lauantaisin joka tapauksessa juhannuksen jälkeen, hän kertoo.

Heinäkuun lopulla oli myös jämsäläisen ravintola Akuliinan yrittäjä Tuomo Mäyrämäki järjestämässä kaksipäiväistä isoa yleisötapahtumaa toripäivän yhteyteen yhdessä länkipohjalaisten kanssa.

Miljoonasade oli jo paikalle buukattu, samoin paikallisia esiintyjiä, ja pop up -ravintola tulossa, mutta tämäkin tapahtuma on vallitsevan tilanteen takia peruttu tältä kesältä ja siirretty vuodella eteenpäin.

– Hyvää pohjatyötä on tehty, tutustuttu toisiimme järjestelyissä ja markkinoitu tapahtumaa. Siirretään se nyt vuodella eteenpäin, ja ajatellaan, että hyvää kannattaa odottaa, tuumaa Tuomo Mäyrämäki valoisasti.

Ancient Bear Cult -yhtyeen esiinnyttyä viime kesän antiikkitorilla kuulijat pääsivät vielä kyselemään lisää Tapio Mattlarin kampiliirasta. Taustalla vilahtaa Eija Helpiöläkin. Arkistokuva: Anne Kotipuro.

Leave a Comment