Ympäristöajattelu on Eräjärvellä tavallista arkea – virallinen tunnus nostetaan salkoon syksyllä

Eräjärven koulun ja päiväkodin perinteinen Ihan pihalla -päivä pidettiin tänä vuonna ihan lähellä. Päivän aikana työskenneltiin oman kylän hyväksi siistimällä luontoa. Roskia koulun pihasta keräsivät Elsa Andersson (vas.), Rony Lahtinen, Irene Lehtinen ja Eeva Häkli. Kuva: Armi Johansson

Eräjärven koulu ja päiväkoti ovat saaneet Vihreä lippu -tunnuksen ympäristövastuullisesta toiminnastaan. Vihreä lippu on kasvatusalan kestävän kehityksen ohjelma ja ympäristösertifikaatti, jossa toimintaa toteutetaan 1-2 vuoden mittaisissa projekteissa.  Sertifikaatti ja lipunkäyttöoikeus on voimassa aina kaksi vuotta kerrallaan.

Eräjärvellä ympäristöajattelu näkyy ympäri vuoden. Joka vuosi koulussa valitaan teema, jonka pohjalta koulun ja päiväkodin yhteinen ympäristötiimi suunnittelee ja järjestää erilaisia tapahtumia, tempauksia ja teemapäiviä.

Ympäristötiimiin kuuluvat oppilaskunnanhallituksen jäsenet, kaksi päiväkodin edustajaa ja yksi esikoululainen. Työskentelyä ohjaavat koulunkäynninavustaja, ympäristökasvattaja Armi Johansson, luokanopettaja Kirsi Vílen ja lastenhoitaja Tiina Suikkanen.

– Tiimi on tehnyt todella hurjasti töitä. Isommat oppilaat ovat kokouksissa ottaneet esimerkillisesti nuorimmat jäsenet mukaan, vastuuohjaajat kehuvat.

Päiväkodissa käytetään askarteluissa ja leikkiympäristöjen rakenteluissa paljon kierrätys-ja luonnonmateriaaleja. Isabella Yrjölän (vas.), Väinö Kankaanpään, Hilda Lahden ja Julia Oksalan takana oleva maatila on tehty pahvilaatikoista ja muista kierrätysmateriaaleista. Päiväkodin uusiin tiloihin liian lyhyet verhot muuntuivat puolestaan leivontaessuiksi. Kuva: Tiina Suikkanen

Lukuvuoden 2019–2020 teemana on kestävä kehitys, jota on tuotu esiin esimerkiksi järjestämällä tuunauspaja ja kirpputori.

– Olemme käsitelleet luonnonvarojen rajallisuutta ja sitä, ettei aina tarvitse ostaa uutta. Roikinoilla paikalliset martat kävivät myös opettamassa meitä, miten sukkia parsitaan.

Monet koulun ja päiväkodin perinteisistä tapahtumista ovat muuntuneet helposti ympäristöteemaan sopiviksi.

– Esimerkiksi Earth Hour -tapahtumaa olemme viettäneet joka vuosi ja keväisiä Ihan pihalla -päiviä on järjestetty vuodesta 2011 saakka, Vílen ja Johansson kertovat.

Pitkänlinjan ympäristötoiminta ei ole Eräjärvellä uutta, sillä koulussa ja päiväkodissa on harjoitettu Vihreä lippu -ohjelmaan soveltuvaa toimintaa vuodesta 2013 asti.

– Aiemmin meillä ei ole vain ollut lupaa virallisen Vihreän lipun käyttöön, sillä sertifikaatti maksaa 150 euroa. Pienelle koululle kyseinen summa on ollut tärkeä säästö vuodessa. Viime vuonna opetusjohtaja kuitenkin linjasi, että kaikki koulut saavat liittyä Vihreä lippu -ohjelmaan.

Viralliset lipunnostojuhlat aiotaan järjestää vasta syksyllä. Ympäristötiimin ohjaajien mukaan koululla on kuitenkin jo lippu valmiina odottamassa.

– Meillä on Päilahden koulun entinen lippu, mutta selvitämme vielä, voimmeko käyttää sitä. Käytetyn lipun salkoon vetäminen olisi kyllä ympäristöteemaan sopivaa kierrätystä.

Ympäristöasioita voi opiskella myös ulkona. Kuvassa 1.- ja 2. luokan oppilaat metsäretkellä. Kuva: Armi Johansson

 

EDIT: Korjattu kuvatekstiin oikea sukunimi Eeva Häklille 27.5.2020 klo 17.19.

Juttuun korjattu 28.5. klo 9.03 Tiina Suikkasen titteli oikeaan muotoon.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?