Kohta on 920 metriä lisää patikoitavaa – Juupajoen rotkolaakson punainen ja keltainen reitti kohentuvat kuluvan vuoden aikana

Punaisen reitin varrelle on rakennettu uudet Mäntynummen taukopaikalle johtavat portaat. Askelmia on yhteensä 33. Kuvat: Eveliina Kälviäinen

Kylät kartalle II -hanke on edennyt Juupajoella suurin harppauksin.  Juupajoen rotkon ja Korkeakosken Kenkä – ja Nahkamuseon yhteisen parkkipaikan kunnostus valmistui viime viikolla. Ennen villiintynyt parkkipaikka on siistimisen ja uuden murskeen levityksen jälkeen saanut 200 neliömetriä lisää tilaa.

– Ennen kunnostamista hoitamattomalta alueelta kaadettiin puustoa ja pusikoita. Parkkipaikan ympäristöstä on tehty puistomaisempi nurmialueella ja parkkipaikkaa reunustavilla kartiotuijaistutuksilla, projektityöntekijä Katriina Vuorikivi kertoo.

Parkkipaikan kunnostukseen varattiin 8 000 euroa hankkeen 50 000 euron kokonaisbudjetista. Summasta 45 000 euroa on Leader-rahaa ja Juupajoen kunnan osuus on viisi tuhatta euroa.

Mittavin kuluerä on rotkon luontopolkujen rakenteiden kunnostaminen ja niiden turvallisuuden parantaminen, mihin on varattu 15 000 euroa. Parkkipaikalta rotkolaaksoon vieviä portaita on jatkettu. Lisäksi Mäntynummen taukopaikalle johtavaan rinteeseen on rakennettu uudet portaat tukikaiteineen, jotka valmistuivat viime viikolla.

Rinteessä voi yhä haistaa tuoreen puupölyn, sillä uudet portaat kaiteineen valmistuivat viime viikolla.

– Hankkeessa oli varattu yllättävän vähän rahaa eri osa-alueille, joten varat on pitkälti käytetty rappusiin. Vielä olisi yksi kohta, joka kaipaisi rakenteellista parannusta. Kyseessä on hyvin kalteva ja kapea polun osia punaisen reitin alkupuolella, Vuorikivi selvittää.

Tarvittavien varojen puuttuessa Vuorikivi päätti kartoittaa muita mahdollisuuksia reitin kunnostamisen loppuun saattamiseksi.

– Otin viime keväänä yhteyttä eri oppilaitoksiin ja nyt on sovittu, että Ahlmanilta on tulossa apuun luontoalan opiskelijoita. Tässä voittavat kaikki. Opiskelivat saavat suoritettua useita osa-alueita näyttötöistään ja kunta saa tarpeellista aputyövoimaa.

Kalteva polkuosuus tuetaan Metsähallituksen ohjeisen mukaisesti ja siihen rakennetaan kaide. Ahlmanin opiskelijat kunnostavat myös Mäntynummen taukopaikalla sijaitsevan pöytäpenkin, jonka kunnostusta sponsoroi juupajokelainen PSL Meronen lahjoittamalla pöytään uudet kansilaudat.

Tämä kalteva osuus polulla tuetaan ja paikalle rakennetaan kaide. Poluston parannustöiden valmistuttua Juupajoen kunnanhallituksen täytyy vielä tehdä virallinen päätös punaisen reitin avaamisesta.

Toistaiseksi suljettuna olevan punaisen reitin kunnostustyöt valmistuvat tulevan kesän aikana, mutta kunnanhallituksen täytyy sen jälkeen tehdä vielä virallinen päätös 920 metrin mittaisen luontopolun avaamisesta.

Juupajoen kunnanhallitus päätti helmikuussa 2015 sulkea rotkon kaikki luontoreitit siihen asti, kunnes polkujen rakenteissa on tehty tarvittavat korjaus- ja uudistustyöt. Vuonna 2018 otettiin käyttöön 420 metrin pituinen keltainen reitti, johon kuuluvat portaat kunnostettiin kunnan omalla rahalla.

Ensimmäinen hanke sai kaivattua jatkoa

Rotkoalueen ja parkkipaikan parannustöiden lisäksi hankerahaa on käytetty ympäri kuntaa.

– On muun muassa tuotu torille sähköä ja raivattu kylämaisemaa. Tällä viikolla pystytetään kunnan uudet infotaulut Lylyyn, Kallenaukion parkkipaikalle, Cafe 58:n piha-alueelle, Korkeakosken torille ja Kopsamon koulun risteykseen.

Opastaulujen suunnittelu oli osa Juupajoen ensimmäistä Kylät kartalle -hanketta, jota toteutettiin vuosina 2016-2018. Tällöin laadittiin myös suunnitelma rotkon poluston kunnostamisesta sekä luontopolun sisällöistä.

– Hankkeiden välillä oli taukoa, kun ei tiedetty, saadaanko hankkeelle rahoitus läpi. Ehdin olla seitsemän kuukautta muissa hommissa, mutta en miettinyt kahdesti, palaanko takaisin Juupajoelle ja hankkeen pariin, Vuorikivi kertoo.

Tämä sammalrekku vartioi rotkolaakson pohjalla. Koira ja sen kaveri Örkki ovat Paulina Shiestl-Aallon käsialaa. Hahmojen tarinan ovat keksineet hänen lapsensa Konsta ja Tuure.

Rotkolaakson taikaa kudotaan runoilla ja tarinoilla

Kylät kartalle 2 -hankkeen kehittämisosioon kuuluu rotkon alueen markkinointi metsämytologian keinoin. Kuluneen kevään aikana juupajokelaiset ovat osallistuneet Vuorikiven ideoimaan tarinallistamisprojektiin, jossa he ovat luoneet sammalteoksia ja kehitelleet niille oman taustatarinansa.

Valmistuneet teokset sijoitetaan luontopolkujen varteen ja niiden tiedot kootaan kunnan verkkosivuille, jossa ensimmäiset hahmoesittelyt ovat jo luettavissa.

– Kuntalaiset ovat hienosti lähteneet tarinallistamiseen mukaan. He ovat lähteneet luomaan toisille hyvää mieltä. Tämä tuo esiin Juupajoen henkeä: ihmiset innostuvat helposti asioista, tekevät yhteistyötä ja lähtevät mukaan vähän hulluihinkin tempauksiin.

Sammalhahmojen lisäksi vapaaehtoisen työryhmän jäsenet ovat miettineet, millaisia runoja ja mietelauseita luontopolulle voisi sijoittaa. Risto Rasan luontorunoja esittelevät taulut valmistaa paikallinen koristepuuseppä Tony Andersson.

– Yksi talkoolainen oli yhteydessä itse Risto Rasaan ja kertoi hänelle projektistamme ja kysyi runoilijan mielipidettä, Rasan mielestä on hyvä, ettei runoja käytetä kaupalliseen tarkoitukseen. Tänne ne sopivat kuin nenä päähän.

Vuorikiven mukaan juupajokelaiset ovat hienosti ottaneet kohentuneen rotkolaakson omakseen. Esimerkiksi tulevana lauantaina luonnonsuojelualueella järjestetään koko perheen ulkoiluhaaste, joka huipentuu Walleniuksen Wapriikilla.

– Olen huomannut, että rotkossa käy päivittäin ihmisiä kuntoilemassa. Aina ei tarvitse lähteä kauas, vaan täällä voi vain piipahtaa, jos on pikkuisen ylimääräistä aikaa. Lyhytkin vierailu metsässä auttaa lieventämään stressiä ja on irtiotto arjesta, Vuorikivi toteaa.

– Tämä on oikea helmi, todellinen rauhantyyssija keskellä taajamaa. Mielestäni tähän kannattaa panostaa jatkossakin.

Hanketyöntekijä Katriina Vuorikivi on mieltynyt kovasti Juupajoen rotkolaaksoon ja toivoo, että alueeseen halutaan panostaa myös tulevaisuudessa. Täällä vierailu on kuin minikokoinen hiljaisuuden retriitti, hän sanoo.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?