Ryytimaalla alkamassa kolmas kasvun kesä

Vierailevia ryhmiäkin palstoille otetaan, mutta vain ohjatusti. Viime syksynä siellä poikkesivat Kultavuoren eskarit, jotka saivat mukaansa viimeisiä kasviksia, muun muassa tämän komean punajuuren Seija Siukolalta. Lapset olivat hyvin kiinnostuneita siitä, mitä kaikkea palstoilla kasvaa. Arkistokuva: Anne Kotipuro.

Oriveden Ryytimaalla, Kampuksen takana, on alkamassa kolmas kasvun kesä. Kansalaisopiston taimipiiriläisten aloitteesta perustettua palstaviljelyaluetta kaupungin maalla hallinnoi Oriveden 4H-yhdistys, jolta uudetkin kotitarveviljelijät voivat palstoja varata.

Pientä vuokraa vastaan saa käyttöön puolen aarin palstan ja avaimen työkalukoppiin, jossa voi säilyttää omia tarvikkeita. Palstan viereen on myös Pomoottorin hankerahalla hankittu käsipumpulla varustettu vesisäiliö, joten kasteluvettä ei tarvitse kaukaa hakea. Varsinkin kasvun alussa kasvit janoavat itääkseen ja kukoistaakseen runsaasti vettä, sillä kasvupaikka on aurinkoinen ja valoisa.

Vajaasta 20 palstasta, jotka on merkitty kepein, on varattuja kymmenkunta. Alusta asti mukana ollut Seija Siukola kertoo ensimmäisenä kesänä ottaneensa koko puolen aarin palstan itselleen, mutta kun omakotitalon pihassakin on kasvihuone ja muuta puuhaa, hän myöhemmin jakoi palstansa puoliksi marttaystävänsä kanssa. Neljännesaarille mahtuvat pienen talouden perunat ja vihannekset.

– Siellä tuntuu ihan kaikki itävän! Minullakin oli jäänyt vanhoja siemenpusseja jostakin loppuunmyynnistä, heitin siemenet maahan ja hyvin onnistui. Maaperä on tosi hyvä ja valo loistava, eikä lähellä ole voimaa imeviä puita. Seija Siukola kehuu.

Sinne on myös helppo tulla Kampuksen alueen läpi ja pysäköidä auto lammen lähelle. Kastelussakin voi kaverin kanssa vuorotella, jos on välillä poissa paikkakunnalta.

Joulukuusennauhoja linnunpelätiksi

Seija Siukola on hätistänyt naakat ja muut siemeniä ja maan pinnalle nousseita sipuleita napsineet linnut pois tehokkaasti vanhoilla joulukuusen hopeanauhoilla. Ensimmäisenä palstakesänä hän kertoo pitäneensä porkkanat syyskylmiin asti maassa, jotta ne kasvaisivat paksuutta. Yllätys oli suuri, kun naattien jatkona ei ollutkaan mitään! Joku eläin oli herkutellut porkkanat suihinsa. Nyt siellä lienee eläinkuntaa vähemmän, sillä seuraavina kesinä Siukola on porkkanastakin sadon saanut.

– Palstojen reunassa on myös kaista monivuotisille, johon voi istuttaa vaikka marjapensaita tai perennoja. Kukat ovat tärkeä osa palstaharrastusta. On kiva, kun voi palstalla käydessä saada silmäniloa ja napata kotiinkin kimpun mukaansa.

Kaiken kaikkiaan Ryytimaalla ovat hänestä fasiliteetit kunnossa. Vesipiste on tärkeä, onpa myös kivat levähdyspenkit, joilla voi välillä nauttia vaikka termarikahvit. Yhteiskäytössä ovat kottikärryt ja sahra perunavakojen vetoon. Toisiin palstalaisiin törmää satunnaisesti, ja kesän alkajaisiksi pidetään yleensä taimienvaihtopäivä. Etäisyyttä toisiin on kuitenkin helppo pitää, sillä ruuhkaa ei ole.

Joillakin palstoilla ollaan Seijan tietojen mukaan hyvinkin tarkkoja kitkemisestä. Orivedellä on ollut rennompi ote, kunhan yleinen siisteys säilyy. Paineita ei siis tarvitse ottaa.

Neuvoja saa kysyessä, kokemus opettaa

– On meillä joukossa sellaisiakin, jotka eivät ikinä aiemmin ole harrastaneet kotitarveviljelyä, mutta rohkeasti lähteneet kokeilemaan. Kyllä kaikkia neuvotaan, ja kokeilemallakin oppii. Kaalit vaativat harson päälleen, eikä niitä ja muita hallanarkoja kasveja kannata Oriveden korkeudella istuttaa ennen 9. kesäkuuta. Perunanistutukseen taas Kustaanpäivä kesäkuussa on jo vanhan kansan suosima ajankohta.

– Kaikkea uuttakin tulee kokeiltua. Esimerkiksi caesar-salaatissa käytettävä romaine-salaatti kasvoi tosi hyvin. Tänä kesänä aiomme vertailla palstakaverini kanssa eri perunalajikkeiden satoisuutta ja makua, Siukola kertoo.

Jos multasormea alkoi syyhytä, oman palstan saa varattua 4H-yhdistyksestä Mirja Toropaiselta.

Jalo Parpola Kultavuoren eskariryhmästä riemuitsi löytäneensä suolakurkun Ryytimaasta. Kyseessä taisi olla paleltunut, pieneksi jäänyt kurkku. Kuva: Anne Kotipuro.

 

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?